SAYAP, 110 öğrencilik büyük bir aile oldu

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yaşlı sağlığı ve Bakımı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Cemil Yavuz tarafından yürütülen bir sosyal sorumluluk projesi olan SAYAP, Sağlıklı Aktif Yaş Alma Programı, ikinci haftasını da öğrencilerin büyük ilgisi ile tamamladı.

Bu yıl ikinci yılında olan ve dersler nedeniyle haftanın üç günü eğitmenleri ile bir araya gelen 60 yaş üzeri öğrenciler 2’si zorunlu 7 seçmeli toplam 9 ders, 1 atölye çalışması yapacak. Ayrıca her ay bir sosyal program, her dönem ise 1 sosyal sorumluluk projesinin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Sayap Sağlıklı Ve Aktif Yaş Alma Programı

Sağlıklı ve Aktif Yaş Alma Programı (SAYAP)’ın gönüllü çalışma grubu Dr. Cemil Yavuz başkanlığında Güz dönemi için son hazırlıklarını gözden geçirerek FETAV’da kayıtlarını tamamladı ve Akademik açılış düzenleyerek öğrenci ve eğitmenlerini FKM’de buluşturdu. Ardından öğrenciler bir haftalık uyum dersleri sürecine başladı. Bu süreçte öğrenciler hangi seçmeli derse girmek istediğini belirledi. Geçen yıla göre öğrenci sayısının iki katına çıktığına dikkat çeken Dr. Cemil Yavuz bu projenin ardında çalışan gönüllü çalışma grubuna dikkat çekerek, “Kalabalık bir ekibiz aslında. Buzdağı gibiyiz. Daha önce bu projenin öğrencisi olanlar kıymetli dostluklar kurdular, projeye inandılar ve sürdürülebilir olması için gönüllü çalışanları oldular” diye konuştu.

SAYAP, 110 öğrencilik büyük bir aile oldu

Salı: -Spor- Şehit Fethi bey Parkı’nda, Sonay Akkaya ile Qigong, Türk Pop Müziği Korosu / 70’ler, 80’ler
Çarşamba-Beşkaza Meydanı’nda, Pınar Urav ile line dansı ve Gençlik ve Spor Merkezi’nde Ayşegül Öner, Ercan Öner ile sirtaki Süper enerji, hızlı kavrama. Bu hızla yakın zamanda ileri seviye danslara geçebiliriz. SAYAP öğrencileri bugün Dr. Cemil Yavuz başkanlığında, öğrenci temsilcilerini gizli oylama ile seçti. Temsilci Nuriye Şanver Sözer ve temsilci yardımcısı TC Emel Türkel'e aday oldukları için teşekkür eder, başarılar dileriz.
Salı ve perşembe- Video konferans-Asuman Toprakçı ile İngilizce
Çarşamba-Satranç- FETAV’da, Ahmet Melih Tangünay ile satranç dersi 20 kişilik katılımla uygulamalı olarak yapıldı.
Çarşamba-Beceri Geliştirme-ÇYDD’de- Belma Güzel, Zülal Süel ile takı tasarımı çalışıldı.
Perşembe-Edebiyat Sohbetleri-TURMEPA-Gürsen Özen ve Vasfiye Doğan ile edebi kitap sohbetleri başladı.
Perşembe-Konferans-TURMEPA-Dr. Cemil Yavuz, Bahriye Varol ve Derya Dağaşan’ın organize ettiği konferanslar
Perşembe-Spor-Şehit Fethi Bey Parkı-Fizyoterapist Fuat Toraman ile egzersiz

SAYAP, 110 öğrencilik büyük bir aile oldu

Sayap Ne Yapıyor?
Dr. Cemil Yavuz, “Biz ne yapıyoruz? SAYAP programı temel felsefesine uygun bir program hazırlıyoruz. Bir yıl süreli bu program 14 haftalık 2 dönemden oluşuyor. Programın temel felsefesi 60 yaş üzeri kişilerin birlikte eğlenerek, öğrenerek faaliyetleri yapması. Gigong, yoga, pilates gibi branşlarda spor dersleri başta olmak üzere, satranç, koro, line dans, sirtaki, beceri geliştirme, İngilizce, fotoğrafçılık, botanik ve bitki ressamlığı, resim, mutfak sanatları, sağlık konferansları gibi pek çok ders veriyoruz. Aylık sosyal programlar düzenliyoruz. Her dönem bir sosyal sorumluluk projesi yürütüyoruz. Programın her aşaması sosyal sorumluluk bilinci kapsamında gönüllü kişi ve kurumlarca iş birliği ile yürütülüyor. Bu kapsamda Fethiye Kaymakamlığı, Fethiye Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü, Gençlik Merkezi, Fethiye Esnaf Sanatkârlar Odası, FETAV, TURMEPA, ÇYDD Fethiye Şubesi, Yerel Tohum Derneği gibi kurumlarla işbirliği yapıyoruz. Ayrıca yaşlılık alanında uzman 40 yakın gönüllü eğitimci ile çalışıyoruz. Bir yıl süreli program kapsamında ürettiğimiz çalışmaları sergiliyor, konser düzenliyor ve bir mezuniyet programı ile programı tamamlayan üyelerine başarı belgelerini veriyoruz. 
Yaşlandıkça bir takım değişimler yaşanıyor. Olumlu olanlar çok. Tecrübe, öngörü, bakış açısı, bilgelik gibi. Ancak yaşlılık sürecine iyi hazırlanamazsak olumsuzluklarda çok. Başta kalp damar hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıklar, kanserler, demans (Alzheimer), yalnızlık, depresyon, düşmeler gibi. 

Temel bakış açımız şu. Türkiye'de yaş ortalaması 80'e çıktı ama 58 yılı 'sağlıklı' yaşanıyor. Yani 58 yaşından sonra kronik hastalıklar başlıyor. Oysa 58 yaş 65’e, 75’e ötelenebilir. Yani sağlıklı yaşam süresi uzatılabilir. Biz bu duruma sağlıklı yaş alma açığı diyoruz. Nasıl sağlıklı yılları artırabiliriz. İşte bunun yanıtı sağlıklı yaşam biçimi davranışlarından geçiyor. Bizim uyguladığımız program sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını hatırlatıyor, öğretiyor. Bu çok kıymetli bir program. Çünkü 60 yaş üzeri kişilerin hayatına olumlu katkı sağlarken, diğer taraftan topluma ve sosyal güvenlik kurumuna düşen yükü de azaltıyor. Dünyada ve ülkemizde de politika yapıcılar bu tür programların uygulanmasını öneriyor. Üniversitelerin 3 temel fonksiyonu vardır. Eğitim, araştırma ve topluma hizmettir. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Topluma Hizmet çalışmaları kapsamında pek çok proje yürütmektedir. Yaşlı Sağlığı ve Bakımı Uygulama Araştırma Merkezimizin yürüttüğü SAYAP programı iyi uygulama örneklerinden sadece biridir.” dedi.

Bakmadan Geçme