Sigaranın zararları nelerdir? Fethiye'de sigara tüketimi 15 yaşın altına düştü! Uzman Psikolog konuştu

Sigara içmenin sağlığa birçok zararı vardır. Sigara, akciğer kanseri, kalp hastalıkları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), inme, diyabet, mide kanseri, ağız kanseri, yemek borusu kanseri ve birçok diğer kanser türünün riskini artırır.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Volkan YENGEL

Fethiye’de Uzman Klinik Psikolog Burak Dikik, Fethiye’de sigara tüketiminin yaşının 15’in altına düştüğünü söyledi ve çeşitli açıklamalarda bulundu.

Tütün ve sigara dumanından en çok etkilenen organ akciğer olduğundan buna yönelik hastalıklar da artmaktadır. Özellikle sigara içerisinde yer alan katran akciğere en büyük zararı veren madde olarak bilinir. Sigara yüzünden astım, KOAH, bronşit ve amfizem gibi çeşitli akciğer hastalıkları ortaya çıkar. 

Fethiye’de Uzman Klinik Psikolog Burak Dikik, Fethiye’de sigara tüketiminin yaşının 15’in altına düştüğünü söyledi ve çeşitli açıklamalarda bulundu. Şöyle konuştu: “Sigaranın birçok zararı var. İlk başta fiziksel olarak ve psikolojik olarak zararları var. Fiziksel zararlarından bahsedersek dişleri daha hızlı sarartıyor, derinin kuruma hızını arttırıyor, derinin parlaklığını azaltıyor. Akciğer kanserinin başlıca sebeplerinden birisi sigara tüketimi. Aynı zamanda KOAH hastalığının başlıca sebeplerinden de birisi. Tabi genetik yatkınlığa bağlı olarak gelişiyor bu. Aynı zamanda böbrekleri, kalp damar hastalıklarını tetikliyor. Özellikle psikolojik olarak çok zararı var sigaranın. Beyindeki salgıları değiştirdiği için ve çok fazla bağımlılık yarattığı için kişinin karar alma mekanizmasını ve kişinin gündelik enerjisini çok fazla etkiliyor. 

Fethiye’de sigara tüketiminin yaşı 15 yaşın altına kadar düştü. Yani sokaklara çıkıp baktığınızda 15 yaşın altındaki çocukların da sigara içtiğini görebiliyorsunuz, bu durum oldukça üzücü. Bu durumda çocukların yetiştirilme tarzı, ebeveynlerin tutumu çok önemli rol oynuyor. Özellikle erken yaşta sigaraya başlayan çocukların ebeveynlerinin çocukla biraz daha fazla vakit geçirmesi gerekiyor. Çocuğunuzun yanında olacağınızı hissettirin daima ve çocuğunuzu sosyalleşmeye biraz daha teşvik edebilirsiniz. Özellikle sigara kullanımında çocuğu sportif faaliyetlere yönlendirmeniz çocuğun sigara ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmasını sağlayacaktır” dedi.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN