• Haberler
  • Güncel
  • TOBB VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ARASINDA MESLEKİ EĞİTİM İŞBİRLİĞİ

TOBB VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ARASINDA MESLEKİ EĞİTİM İŞBİRLİĞİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı'nın katıldığı 'Mesleki Eğitim Merkezleri İş Birliği Protokol Töreni'nde şirketlerin mesleki eğitim merkezlerinden daha fazla yararlanması için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzaladı. Protokolle birlikte 2021 yılında Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın proje okulu kapsamına aldığı Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde mesleki eğitim gören öğrencilerin, işletmelerle daha etkin buluşabilmesinin yolu açılmış oldu. Süreci değerlendiren FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, 'Fethiye ve Seydikemer'deki üyelerimizin proje okulumuzdan daha fazla yararlanabilmesi için çok önemli bir adım atıldı. 28 öğretmen ve 928 öğrencisi bulunan okulumuza, gereken tüm destekleri vererek üyelerimizin nitelikli çalışan ihtiyacına doğrudan çözümler üretmek istiyoruz. Öğrencilerimize iyi eğitim şartları ve staj imkânları yaratmak, üyelerimiz içinse mesleğini seven ve sahiplenen başarılı çalışanlar yetiştirmeyi amaçlıyoruz.' diye konuştu.

TOBB Konferans Salonu’nda 10 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleştirilen Mesleki Eğitim Merkezleri İş Birliği Protokol Töreni’nin açılış konuşmalarını TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yaptı. Başkan Hisarcıklıoğlu, özel sektörün mesleki eğitim merkezlerinden daha çok istifade etmesi gerektiğini belirterek, "Ben bu kapsamda gençlerimizi, mesleki eğitim merkezlerine kayıt olmaya, işverenlerimizi de mesleki eğitim merkezlerinden öğrenci almaya davet ediyorum." dedi.
 
Hisarcıklıoğlu, törende yaptığı konuşmada, memleketin öncelikli meselesinin eğitim olduğuna inandıklarını söyledi. TOBB'un eğitim alanında yaptıklarına değinen Hisarcıklıoğlu, "Özel sektör olarak, nitelikli çalışan bulamamaktan, mesleki eğitimin ihtiyaçları karşılamamasından şikayet ediyorduk. Mesleki eğitimde kamu-özel sektör iş birliğini artırmak, özel sektörün rolünü güçlendirmek istiyorduk. Mesleki eğitim, özel sektörün insan kaynağını karşılamada en önemli vasıta olsun istiyorduk. Bu bizim 20 senedir gündemimizde olan bir konuydu. Bakanımız Sayın Mahmut Özer’den bu konuda hem büyük destek hem de önemli icraatlar gördük." diye konuştu.
 
Hisarcıklıoğlu, mesleki eğitimin, eğitim dünyasında yeniden cazibe merkezi haline geldiğine işaret ederek, Türkiye genelindeki meslek liselerindeki doluluk oranının 2022 LGS'de yüzde 95 olduğunu söyledi.
 
Merkezlerdeki her öğrenciye maddi destek veriliyor
 
Türkiye’nin büyük şirketlerini, meslek liselerinden stajyer öğrenci ve mezun almaya davet eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
 
“Bugün burada, mesleki eğitimin yükselen değeri olan mesleki eğitim merkezleri ile oda-borsalarımızın ve üyelerimizin iş birliğini artırmak için yeni bir adım atacağız. Bakanımızın destekleriyle mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayımız ciddi oranda arttı. Mesleki eğitim merkezlerini, istihdam ve eğitimde olmayan gençlerimiz için bir fırsat olarak görüyoruz. Mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenciler için verilen devlet desteği artırıldı ve işverenler üzerindeki yükler kaldırıldı. Devletimiz, mesleki eğitim merkezlerindeki her bir öğrenci için asgari ücretin 3’te 1’i oranında destek veriyor, son sınıfta bu destek asgari ücretin yarısına yükseliyor.”
 
Hisarcıklıoğlu, özel sektörü mesleki eğitim merkezlerinden daha çok istifade etmeye çağırarak, “Ben bu kapsamda gençlerimizi, mesleki eğitim merkezlerine kayıt olmaya, işverenlerimizi de mesleki eğitim merkezlerinden öğrenci almaya davet ediyorum.” dedi.
 
İş birliği protokolü, mesleki eğitim merkezleri ile TOBB'a bağlı oda-borsaların eşleştirilmesini, söz konusu merkezlerindeki öğrenci sayısının artırılmasını, oda-borsa üyesi şirketlerin bu merkezlerden daha fazla öğrenci almasını öngörüyor.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer
 
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile yapılan iş birliği sayesinde ülkenin ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirmenin yanı sıra genç işsizlik oranının da OECD ortalaması olan yüzde 15'e düşürüleceğini bildirdi.
 
Bakan Özer törende yaptığı konuşmada, TOBB'un eğitimdeki en büyük paydaşları olduğunu belirterek, mesleki eğitimin ayağa kaldırılmasında ilk hamle olan, "81 ilde 81 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Projesi"nin de TOBB ile hayata geçirildiğini anımsattı.
 
Mesleki eğitimde üretim kapasitesinin artırıldığına dikkati çeken Özer, üreterek eğitimin önemini vurguladı. Özer, "Öğrencinin öğrenmesi için gerçek iş ortamında elini üretim bandına koyması, tüm süreçlerde aktif olarak yer alması lazım. Bakanlık olarak 'Biz eğitimi bir kenara bırakalım, üretim yapalım, piyasayla rekabet edelim.' iddiamız yok. Bizim derdimiz üretim kapasitesini eğitim, üretim, istihdam çevrimini güçlendirecek şekilde o zincirin bir halkası olarak inşa etmek." ifadelerini kullandı.
 
Mesleki eğitim merkezlerine lise diploması imkanı getirildiğini anımsatan Özer, 25 Aralık 2021'de 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle hem işveren hem de öğrenciler için cazip bir mekanizmanın oluşturulduğunun altını çizdi. Özer, "Rakamlara yetişemiyoruz. 25 Aralık 2021'de 159 bin olan bu ülkedeki çırak ve kalfa sayısı bugün itibarıyla 600 bin 888'e ulaştı. Yıl sonu itibarıyla hedefimiz 1 milyon gencimizi mesleki eğitim merkezleriyle buluşturmak. Yıllardan beri bizleri rahatsız eden, 'Aradığım çırağı, kalfayı bulamıyorum.' sözünü de tarihin çöplüğüne atabiliriz." diye konuştu.

Başkan Çıralı, “Üyelerimiz proje okulumuzdan daha fazla yararlanacak”

Tören sonrası değerlendirmede bulunan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı,  geçen yıl Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan protokolle Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni proje okulu kapsamına aldıklarını hatırlattı. Milli Eğitim Bakanlığı ile TOBB arasında imzalanan yeni protokolün sürecin tamamlayıcısı niteliğinde olduğunu vurgulayan Başkan Çıralı, “Bu imza ile birlikte Fethiye ve Seydikemer’deki üyelerimizin proje okulumuz Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden daha fazla yararlanmalarının yolu açıldı.” dedi. Okulda atölyelerin kurulmasında, yeni bölümlerin açılmasında, öğrencilerin staj imkânlarının geliştirilmesinde etkin rol oynayacaklarının altını çizen Başkan Çıralı, “Şuan itibariyle oluşturduğumuz Yürütme Kurulu, okulumuzun mevcut durumu, hangi alanların olduğu ve bu alanlarda neler yapılabileceği görüşüldü. Ayrıca, yapılacak öğretmen atamaları ve görev süresi dolan yöneticilerin atamaları konusunu değerlendiriyoruz. Artık gündemimizde başarılı öğrencilere burs verilmesi ve okulun mevcut durumunun iyileştirilmeleri kapsamında hazırlanan projelerin hayata geçirilmesi konuları var. Üyelerimizin ihtiyacı olan mesleklere yönelik yeni bölümler açılması ve hali hazırda eğitim verilen alanların iyileştirilmesine yönelik çalışmalar da yine bu proje kapsamında yapılacak.” dedi.

Fethiye ve Seydikemer’in ihtiyaçları doğrultusunda mesleki eğitime katkı vermeyi sürdüreceklerini sözlerine ekleyen Başkan Çıralı, “İdari kadro ile birlikte toplam 28 öğretmen ve 928 öğrenci bulunan okulumuza gereken tüm destekleri vererek üyelerimizin nitelikli çalışan ihtiyacına doğrudan çözümler üretmek istiyoruz. Öğrencilerimize iyi eğitim şartları ve staj imkanları yaratmak, üyelerimiz içinse mesleğini seven ve sahiplenen başarılı çalışanlar yetiştirmek istiyoruz. Eğitime yapacağımız destekleri, geleceğimize yapılan yatırım olarak görüyoruz.” diye konuştu.

Bakmadan Geçme