Turizmcilerden sezon değerlendirmesi yerli turist akını olacak 

Kademeli normalleşmeyle beraber kısıtlamaların hafifletilmesiyle turizmde hareketlilik başladı. Hareketliliğin başlamasıyla Ölüdenizli turizmciler sezondan umutlu. 

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

Sezondan 2 ay kaybettiklerini dile getiren turizmciler, sektördeki aşılanmanın hızlanması ile birlikte yurt dışı uçaklarının da sefere başlayacağını tahmin ederek, canlı bir sezon beklediklerini ifade ediyorlar. Turizmcilere verilen desteklerin turizmin sekteye uğradığı dönemlerde devam etmesi gerektiğinin de altını çizdiler. Yabancı turistlerden çok yerli turist akını olacağını söyleyen turizmciler, bayram rezervasyonlarının güzel olduğunu belirttiler. 
Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Turizmci Bülent Uysal, “Sezona bildiğiniz gibi Ukraynalı ve yerli misafirlerimiz ile tesislerimiz kapılarını açtılar. Geçen sene bölgemizde bir takım tesislerimiz kapılarını açmamıştı ama bu sene 1 Temmuza kadar yaklaşık bölgemizde ki tesislerin tamamı hizmet verecek. Ancak şuana kadar beklediğimiz İngiltere ve Rusya’dan beklediğimiz olumlu haberi alamadık. Malum herkesin bildiği gibi İngiltere’den 28 Temmuza kadar misafirler bölgemize gelmeyecek artı Rusya’dan da 21 Haziran da yeni bir toplantı yapacaklar Antalya’ya yeni bir heyet gelecek. Onların vereceği olumlu rapor doğrultusunda 21 Haziran da Rusya’nın açılmasını bekliyoruz. Dış İşleri Bakanımız ve Turizm Bakanımız çalışmalar yapıyorlar. Yaptıkları bu girişimler olumlu sonuçlar verir. Hem ülkemiz adına hem de bölgemiz için olumlu bir yıl geçiririz. Ancak görüntü itibari ile 2 ayımızı kaybettik. İlerleyen dönemde acentalarla yaptığımız konuşmalardan sezonumuzun Kasım ayına uzama ihtimali var. Uçuşlar başlar ise acentalar Kasım ayını turizm sezonuna dahil etmeye çalışıyorlar. Önümüzde ki günlerde çartır seferleri Almanya’dan başlayacak. Başta Almancı misafirlerimizi bölgemizde ağırlayacağız. Biz olumsuz bir sezonun geçmeyeceğini ümit ediyoruz. Aşılamayı biz ülke olarak tamamladığımız yüzde 60-70’lere getirdiğimiz de bu salgının önüne geçeceğiz. Normal bir turizm sezonuna normal bir ticaret hayatına herkes geçecek. Bizim öncelikle ülke olarak aşılamayı tamamlamamız lazım sağlık bakanımızın söylediği üzere Haziran sonuna kadar belli bir kesimi aşılamış olacağız. Turizm çalışanlarının aşılaması başladı zaten, sırası gelen tesis çalışanları aşılamayı oluyor” dedi. 

TURİZM ÇALIŞANI AZALACAK
FETOB Başkanı Bülent Uysal turizmcilere yönelik desteklerinin devam etmesi gerektiğini belirterek, “Konaklama tesislerin KDV oranı yüzde 1’e düşürülmüştür. Yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmüştür. KDV indiriminin sezon sonuna kadar devam etmesini en azından KDV indiriminin uzatılmasını talep ediyoruz. Çalışmaya başladıktan sonra tesisler kısa çalışma ödeneği devlet içi kalacak, bu yazı geçirdikten sonra tekrar bu yönde talebimiz olabilir. Çünkü sektör çok zor durumda... Son 2 yıldır maalesef beklediğimiz işi yapamadık. Kısa çalışma ödeneği de olmazsa sektörden çalışanlarımız yavaş yavaş kaçmaya başlıyor. Önümüzde ki yıllarda turizm çalışanı çok ciddi şekilde azalacak. Beklentimiz hem turizm çalışanını sektörden uzaklaştırmamak hem de işletmelerimizin ayakta kalması” ifadelerini kullandı. 

YERLİ TURİST AKINI OLACAK
Maya Butik Otel Sahibi ve Ölüdeniz Geliştirme Kooperatifi Başkan Adayı Muhammet Kökten ise, “Temmuza kadar bütün işletmelerin açılacağını düşünüyoruz. Bunun yanı sıra destinasyonlar önemli. Hali hazırda Ukrayna var 21’inde Rusya’nın açıklamasını bekliyoruz. Rusya eğer olumlu bir açıklama yapar ise biraz daha hareketin geleceğini düşünüyorum. Temmuz ve Ağustosta inanılmaz bir yerli akınının olacağını düşünüyorum. Almanya da biliyorsunuz Türkiye uçuşlarını açtı. Şuan da karayolu ve havayolu ile gelenler çoğalmaya başladı. O yüzden birazcık da müşterilerimiz dolmaya başladı. Umut verici gibi gözüküyor. Daha iyi olacağını düşünüyorum. Özellikle biz Türkiye’de aşılama olayını belirli bir yüzdelere getirebilirsek ben Rusya’nın açacağını düşünüyorum. İngiltere konusunda çok olumlu düşünemiyorum. Çünkü dünyaya kapattılar. Biz bu pandemide aşılama yoluyla vaka sayımızı düşürürsek, kapılarımız her yere açılır diye umut ediyorum” dedi. 

BAYRAM REZARVASYONLARI GÜZEL 
Ölüdeniz'de yıllardır turizm sektöründe yer alan ve Otelciler Birliği yönetim kurulu üyesi olan Yasin Özdemir ise “Sezon beklentimiz geçen seneye göre biraz daha iyi olmasını umuyorduk. Fakat İngiltere’den ve Rusya’dan gelen kötü haberler bizi üzdü. Ancak şuanda Türk misafirlerimiz var, onlara iyi hizmetimizi vermeye devam ediyoruz. Bayram için rezervasyonlar güzel geliyor tabi kapatma olmazsa tekrar güzel bir sezon bekliyoruz. Burada genelde İngiliz düğünleri ve nikâhları yapıyoruz. İngilizlerin bu sene gelmeleri biraz zor… Türk misafirlerimizin nikâhlarını ve düğünlerine kurallara uygun bir şekilde yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN