• Haberler
  • Eğitim
  • Araştırmacılar deney hayvanları kullanım sertifikalarını aldı

Araştırmacılar deney hayvanları kullanım sertifikalarını aldı

MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Araştırmacılar İçin Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Kursu'nu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikalarını verdi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (MUDEM-HADYEK) ile Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUDEM) tarafından, 18-27 Ocak 2021 tarihleri arasında "Araştırmacılar İçin Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Kursu" düzenlendi.
Kurs kapsamında teorik dersler Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Ders Yönetim Sistemi altyapısı kullanılarak uzaktan eğitim yoluyla yapıldı. Uygulamalı dersler ise Milas Veteriner Fakültesi kampüsünde yer alan Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yüz yüze gerçekleştirildi.
Deney hayvanları ile yapılacak olan bilimsel çalışmalarda yer alacak araştırmacıların etik ilkeler doğrultusunda çalışacak bilgi donanımına sahip olmalarının sağlanması amacıyla düzenlenen kursa, 38 kursiyer katıldı. Bu kursiyerlerin 16’sının farklı üniversitelerden, 30’nun ise yüksek lisans ya da doktora yapan genç araştırmacılar olması dikkat çekti.
Rektör Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Üniversitede günün teknolojisine uygun laboratuvar altyapısıyla bilimsel araştırmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin faaliyetlerine henüz başlamasına rağmen hızlı bir şekilde deneysel çalışmaları başlattığını söyledi. Rektör Çiçek ayrıca günümüzde aşı ve kit başta olmak üzere ülkemizin ihtiyacı olan nihai ürüne yönelik çalışmalar göz ününde bulundurulduğunda hayvan deneylerinin öneminin katlandığını vurgulayarak, Üniversitenin biyoteknoloji alanındaki hedeflerini desteklediğini ifade etti.
Genç araştırmacılara çalışmalarında başarılar dileyen Rektör Çiçek, ardından katılımcılara sertifikalarını takdim etti.
Kursiyerlere 2 hafta süren eğitimlerde, deney hayvanları mevzuatı, etik kurallar, hayvan refahı, hayvanların fizyolojisi, anatomisi, histolojileri, hayvanların bakım beslenmesi, hastalıkları (virolojik, mikrobiyolojik ve parazitolojik) ile ilgili bilgiler; laboratuvar işleyişi, iş sağlığı ve güvenliği gibi teorik dersler verildi. Ardından deney hayvanları ile yapılacak çalışmalarda kullanılan yöntemler uygulamalı olarak gösterildi. 

 

Araştırmacılar deney hayvanları kullanım sertifikalarını aldı
Araştırmacılar deney hayvanları kullanım sertifikalarını aldı
Araştırmacılar deney hayvanları kullanım sertifikalarını aldı

Bakmadan Geçme