'2017 YILINDA FETHİYE'YE 89 MİLYON TL YATIRIM YAPILACAK'
Muğla Büyük Şehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün tarafından Muğla'nın ilçelerinde düzenlemekte olan basın bilgilendirme toplantısı Fethiye'de düzenlendi. Yoğun katılımın olduğu toplantıda Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün 2016 yılında yapılan hizmetler ile 2017 yılında yapılacak olan yatırımlar hakkında bilgi verdi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün Muğla genelinin yanı sıra Fethiye ve Seydikemer ilçelerine Büyükşehir Belediyesi olarak yapılan yatırımları anlatarak, adeta hesap verdi…
Muğla Büyük Şehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün tarafından Muğla'nın ilçelerinde düzenlemekte olan basın bilgilendirme toplantısı Fethiye'de düzenlendi. Yoğun katılımın olduğu toplantıda; Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; 2016 yılında yapılan hizmetler ile 2017 yılında yapılacak olan yatırımlar hakkında bilgi verdi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün Muğla genelinin yanı sıra Fethiye ve Seydikemer ilçelerine Büyükşehir Belediyesi olarak yapılan yatırımları anlatarak, adeta hesap verdi…
Fethiye Belediyesine ait Ölüdeniz Hizmet Binası Toplantı Salonu'nda gerçekleşen basın bilgilendirme etkinliği diğer deyişle hesap verme toplantısına; Fethiye'deki yerel ve ulusal basın mensupları; CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, CHP eski milletvekillerinden Ali Cumhur Yaka, CHP Fethiye İlçe Başkanı Ali Özgür Kullukçu, CHP Fethiye İlçe yönetimi ve partililer, Antalya Belediyesi eski Başkanlarından Dr. Bekir Kumbul, Muğla Büyükşehir Belediyesi Daire başkanları ve amirleri, Fethiye Belediye Başkan yardımcısı ve Ölüdeniz sorumlusu Mete Atay, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. 2014 yılından 2016 yılına kadar il genelinde toplam 565 milyon 841 bin TL'lik hizmet yapıldığının altını çizen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün konuşmasının sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
“2014-2016 Yılları Arasında Muğla'mıza Milyon 841 Bin Yatırım Yaptık”
Muğla Büyükşehir Belediyesi ve MUSKİ olarak 2014-2016 yılları arasında toplam 565 milyon 841 TL yatırım yaptıklarını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, 2017 yılında da Muğla'ya 470 milyon yatırım bütçesi ayırdıklarını belirtti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Muğla'da Büyükşehir Belediyesi olarak yaklaşık üç yıldır hizmet veriyoruz. Muğla'mız da olmayan bir belediyeyi kurarak kısa sürede vatandaşlarımıza hizmet vermeye başladık. 2014-2016 yılları arasında Muğla'mıza Büyükşehir Belediyesi olarak 395 Milyon 792 Bin TL, MUSKİ olarak 170 Milyon 049 Bin TL olmak üzere toplam 565 Milyon 841 Bin TL yatırım yaptık. 2016 yatırım bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde 79.78. 2017 yılı için de Muğla Büyükşehir Belediyesi ve MUSKİ olarak Muğla'mıza toplam 470 Milyon yatırım bütçesi ayırdık.” dedi.
“Büyükşehir Muğla'da Söz Verdiğimiz Hedeflerimizi Bir Bir Gerçekleştiriyoruz”
Muğla Büyükşehir Belediyesi hizmetlerini sunum halinde basın mensuplarına anlatan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla'nın Büyükşehir Belediyesi olmasından sonra birçok hizmetin Büyükşehir Belediyesi tarafından yerine getirilmesinin vatandaşlar tarafından da memnuniyetle karşılandığını ve Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin de birçok yenilikçi ve Türkiye'de ilk olan hizmetlerin altına imza attığını söyledi. Muğla'ya 2016 yılında 160 Milyon yatırımla 1000 km yol yapıldığını, MUSKİ tarafından suyu olmayan 28 mahalle ve mevkiye ilk defa su götürüldüğünü hatırlatan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Kısa Mola, Mor Yaşam Projesi, Engelsiz Plaj gibi Türkiye'de ilk, Evde Bakım Hizmeti, Alım garantili Çiçek, Trüf Mantarı, Toprak Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı, Ulaşımda Dönüşüm Projesi, Mavi Deniz Temiz Kıyılar Projesi, Hafriyat Alanları, Düzenli Katı Atık Depolama Tesisleri, Yerel Tohum Merkezi, MUTTAŞ Havalanı taşımacılığı gibi birçok yenilikçi, üretici ve vatandaş odaklı hizmeti de hayata geçirdiklerini söyledi.
“2017'de 470 Milyonluk Yatırım Öngörülüyor”
Geride kalan üç yılda Fethiye'ye 70 milyon 565 bin TL, Seydikemer ilçesine de 32 milyon 756 bin TL yatırım yapıldığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Hedeflerimizi bir bir gerçekleştiriyoruz. 2014-2015-2016 yatırımları rakamsal olarak büyükşehir olarak 395 milyon 792 bin liralık yatırım yapmışız. Muski yine ayrılmaz bütünümüz. O da bir ayrı kuruluş o da 170 milyon 49 bin liralık yatırım yapmış. Beraberce 3 yılda yaptığımız yatırımın tutarı 565 milyon 891 bin lira. Bu yatırımlardan Fethiye 70 milyon 565 bin TL, Seydikemer 32 milyon 756 bin TL pay almış. 2017'de yapılacak yatırımlar büyükşehir olarak 345 milyon liralık yatırım öngördük. Muski 125 milyon yatırım öngördü. 2017'de Muski ile beraber 470 milyon liralık yatırım öngörüyoruz. 3 yılda 565 milyon lira yatırım yaparken, 2017'de 470 milyon liralık yatırım öngörüyoruz. Bunun 89 milyon liralık kısmı Fethiye'mize, 30 milyon liralık kısmı da Seydikemer'e ayrılacak. Bu rakamları daha önceki yatırımlarla ve devlet yatırımlarıyla mukayese ettiğinizde büyükşehirle oluşan bütçemizle yaptığımız yatırımları mukayese ettiğimizde aradaki olumlu farkın ne kadar büyük olduğunu görüyoruz” dedi.
“Fethiye Ve Seydikemer'deki 264 km. Yolun sorumluluğu büyükşehirde”
2017 yılında Fethiye ve Seydikemer İlçelerinde Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak 136 kilometre yolun yapılacağını söyleyen Başkan Gürün, “İl genelinde 2600 km yolda sorumluluğumuz var. Yani il genelindeki 4500 km civarındaki yolun 2600 km'si büyükşehrin sorumluluğu altında. Fethiye ve Seydikemer'de 264 km yolumuz var. Yollarda asfalt, parke, bordür kaplama ve iyileştirme çalışmaları yapıldı. Çalışmalarımızı sizlerde fark ediyorsunuz. Köy, belde ve ilçe merkezinde olmak üzere çalışmalarımız devam ediyor. 2017 yılında il genelinde 700 km yol yapım planlaması yapıyoruz. Geçen yıl 1000 km yolu tamamladık. Bu rakamlar daha önce İl Özel İdaresindeyken toplam olarak yapılan yolların toplamından çok daha yüksek. Geçmiş yıllarda alınan hizmetleri bu yıl yaptığımız hizmetleri sizler zaten görüyorsunuz. Fethiye'de ve Seydikemer'de 136 km'lik yol yapımı olacak. Bu yollarda sıcak asfalt, iki kat sathi kaplama ama bu kaplamalar alt yapısıyla, su kanallarının betonlanmasıyla, su drenasyonlarıyla yapılıyor. Biz en az 5 yıl ufak tefek tamirat dışında sorun olamayacak şekilde bunları yapıyoruz. Yola yaptığımız yatırımlar eğer bütçede kısıntı söz konusu olmazsa 5 sene süreyle artık bu kadar büyük yatırımlar yapmayacağız. Alt yapıyı bitireceğiz. Artık üst yapıyla ilgili diğer sorunlara bu bütçeleri aktaracağız. Ama önce yolumuzu yapmamız lazım. Sorumluluğumuz altındaki en ücra köşenin bile yolu gerçekten Muğla'mıza yakışır bir şekilde olmalı. Bu yolların sadece orada yaşayanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere değil o bölgede yaşayanların da ekonomik olarak gelişmesine ne kadar katkı sağlayacağını biliyoruz. Yollarda aynı zamanda çelik bariyerler kurarak emniyetli yollar yapıyoruz. Yolların çizgilerinin ve işaretlemelerinin hepsi büyükşehir tarafından yapılıyor. Büyükşehir'e ait olan yollarda sarı çizgi, ilçe belediyelerimize ait yollarda ortaya sarı kenarlara beyaz çizgi atıyoruz. Karayolları tamamen beyaz çizgi atıyor. Bütün yolların sinyalizasyonları bizde, bakımını kontrollerini biz yapıyoruz” diye konuştu.
“Otogar Çevre Yoluna Taşınacak”
Muğla'nın tüm ilçelerinde otogarların şehirler arası yolun kenarına alınacağını, bunun ilkini de Muğla merkezde yaptıklarını söyleyen Osman Gürün, “Kültür merkezleri ve bütün otogarları şehirlerarası yolun kenarına alacağız. Muamelesi ve prosedürleri bittiği için ilk Muğla'da başladı. Fethiye'de de şehir dışına çıkaracağız. Dolayısıyla şehir içi trafiğine olumsuz etkileri ve yaptığı yoğunluğu ortadan kaldırabilmek için sırasıyla yaptığı yoğunluğa göre bütün ilçelerimizde kültür merkezleri ve otogarları şehir dışına taşıyacağız. Standart bir proje olarak hepsinin projeleri hazır ilçelerimizdeki tüm otogar ve kültür merkezleri şehir dışına çıkarılacak. Fethiye'deki yoğunluğa göre 500 araçlık ama A ilçesinde 100 araçlık ama aynı tip olacak. Büyükşehir otogarlarının hepsi aynı tip olacak. Daha önce bazılarının şehir içinde kalmasının bir dezavantajı vardı ama biz onu avantaja çevirdik. Şimdi standarda döndürmeye çalışıyoruz. Bütün ilçelerimizde kültür merkezleriyle ilgili açık var. Belediyelerimizin daha önce yaptıkları kültür merkezleri var ama gelişen büyüyen ilçelerimizde yeni tesislere ihtiyaç olduğu için projelerimiz hazırlanıyor. Bu konuda da en fazla yer bulma konusunda sıkıntı çekiyoruz.
“Fethiye Ve Seydikemer'de 19 Mahalle İçme Suyuna Kavuştu”
Fethiye'de çalışan basın mensupları ile bir araya gelerek, Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin 2014-2016 yılları arasında yaptığı 2017 yılında yapacağı hizmetleri anlatan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün Fethiye'de 6 mahallenin, Seydikemer İlçesinde ise 13 mahallenin içme suyuna kavuşturulduğunu söyledi. Acı ama, bu çağda ne yazık ki içme suyu olmayan mahalleler var diyen Gürün, “MUSKİ il genelinde 28, Fethiye'de 6, Seydikemer'de 13 mahalleyi suya kavuşturdu. Acı bir şey. Muğla gibi bir yerde suyu olmayan yerleşim birimlerimiz var. Hayretle karşıladık. Seçimden önce tespit etmiştik. Şimdi onları çözmeye çalışıyoruz. Bu kadar yıldır su gelememesinin tabi ki alt yapıyla, su kaynaklarıyla ilgisi var. Deniz suyundan ozmozla elde ettiğimiz su ile susuzluğu giderme projelerimiz var. Ne olursa olsun çağdaş bir kentte susuzluğun olmaması gerekiyor. Şunu söylemem lazım. Muski ile ilgili aldığımız tabloda var denilen arıtma tesislerinin fiilen çok da varlık göstermediğini, ishale hatlarının hiç de uygun olmadığını, suyla ilgili ishale hatlarında önemli sorun olduğunu, su depolarında çok önemli sorun olduğunu gördük. Zaman içerisinde bütün depolar standarda getirildi. Hepsi otomatik klorlamayla sağlıklı su verme konusunda bir standarda ulaştırıldı. Ama su, kanalizasyon ve arıtma ile ilgili şu andaki tespitlerimize göre en az 3 buçuk milyar lira yani eski parayla 3,5 katrilyon yatırım yapmamız gerekiyor. Dünya bankasından Denizli ve biz olarak 2 belediye kredi alabildi. 5 yıl ödemesiz, 25 yıl ödemeli 67,5 milyon Euro kredi anlaşması yaptık. 30 milyon Euro daha rezervimiz var. Onu da Haziran ayında İnşallah halledeceğiz. Devletin Muğla'dan aldığı pay 10 yaptığı yatırım 1. gerektiği kadar pay alamıyoruz. İl genelinde 444 bin metre, Fethiye ve Seydikemer'de 32 bin 784 metre içme suyu hattı imalat ve yenileme çalışmaları yapıldı. İl genelinde 98 km, Fethiye ve Seydikemer'de 27 bin 960 metre dere temizliği yapıldı. Fethiye'nin dağdan gelen su miktarı ve dere sayısı çok olduğu için ve kilometre olarak da yüksek olduğu için 98 kilometrenin 27 bin hatta 28 bin metrelik kısmı burada yer alıyor. O dereler temizlendi ve ıslah edildi. Derelerin yapımı devlet su işlerine ait. Dereler eğer istimlak sorunları varsa yani derenin kenarındaki alan istimlak edilmediyse onu büyükşehir istimlak eder, ben dereyi yaparım daha sonra derenin bakım konusunu büyükşehir'e devrederim diyor. Bazı yerlerde istimlak ile ilgili çok büyük sorunlarımız var. İl genelinde17 km, Fethiye ve Seydikemer'de 4 bin 950 metre kanalizasyon çalışması yapıldı. Ovacık'ta, bu bölgede 100 km' ye yakın kanalizasyon çalışması yapacağız. Onu Fethiye'ye götüreceğiz. Çünkü Ölüdeniz zaten çok korunması gereken bir yer. Oradan buraya basamadığımız için mecbur olduğumuz kısmı toplanan atığa göre yıktık ve yenisini yapıyoruz. Onu sezona yetiştireceğiz ve sadece Ölüdeniz' deki arıtma ihtiyacını giderecek. Ölüdeniz'e fazla yük olmasın diye Fethiye'nin kapasitesi arttırılarak buradaki kanalizasyon Fethiye'ye bağlanacak” diye konuştu.
“Ölüdeniz'de 19 Milyon 500 Bin Tl Yatırımla Yeni Arıtma Tesisi Yapılıyor”
Fethiye'nin Bozyer, Gökben, Gökçek ve Çamköy mahallelerinde yeni içme suyu ve ishale hattı çalışmalarının yapıldığını söyleyen Başkan Osman Gürün, “ Çökek Boyağacı mevkiinde 8 bin metre içme suyu hattı yapıldı. Kızgölü kaynağından 5bin 900 metre yeni içme suyu hattı çekilerek, içme suyu deposu yapıldı. Uzun süre içme suyu ihtiyacını karşılayacak şekilde oradaki problem giderildi. Ölüdeniz'de 19 milyon 500 bin TL yatırımla yeni arıtma tesisi yapılıyor. Sayın milletvekilimiz Hasan Özyer arkadaşımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Çünkü buranın iller bankasından daha önceki dönemde pay olarak ayrılmış olan 11 milyon 500 bin kısmının serbest bırakılması ve projeye verilmesiyle ilgili bizimle beraber kendisi de gayret sarf etti. Ve takip etti. 11 milyonu iller bankasından ama diğer kısmını biz tamamlayacağız. Dünya bankasından sağlanan kredi ile Fethiye, Ovacık, Hisarönü kanalizasyon şebekesi atık su kolektör hattı projesi 11 milyon 250 bin Euro maliyetle hazırlandı. Seydikemer Boğaziçi mahallesinde ilave kaynak ile Dodurga projesi, Kadıköy mahallesinde 5 bin 700 metre ishale yapım çalışması başlamış durumda” dedi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık Müdürlüğü bünyesinde Fethiye'de 5 bin 431, Seydikemer'de de tıbbi 2 bin 124 kişiye müdahale edildiğini söyleyen Osman Gürün il genelinde ise 83 bin 735 kişiye müdahale edildiğini söyledi.
“Fethiyespor'a 280 Bin Lira, Amatör Spor Kulüplerine 121 Bin Lira Yardım Yapılmıştır”
Gürün yaklaşık 2,5 saat süren basın toplantısında Turizm Gençlik ve Spor Dairesi Başkanlığı'nın yatırım ve projeleri hakkında da bilgiler aktardı. Osman Gürün, “il genelinde 7 spor tesisi hizmete girmiştir. 2 milyon 265 bin liralık yatırım yapılmıştır. Muğla'daki spor kulüplerine 2 milyon 100 bin lira nakdi ve malzeme yardımı yapılmıştır. Fethiyespor'a 280 bin lira, Amatör Spor Kulüplerine 121 bin lira yardım yapılmıştır. Amatör Spor Kulüplerimiz için 3-5 kuruşluk destek bile çok önemlidir. Okçuluk, basketbol gibi branşlara önem vermeye devam edeceğiz. Ama bizim amacımız aktif spor yapan Muğlalıyı yaratmalıyız. Seydikemer'e 417 bin lira yatırımla 3 tenis kortu ve soyunma odaları yapılmaktadır. Seydikemer'deki Amatör Spor Kulüplerine 48 bin lira destek verilmiştir. Fethiye'de yarı olimpik yüzme havuzu projesine başlandı. 2017 yılı için bu dairemiz tarafından 12 milyon 550 bin lira yatırım bütçesi ayrıldı” dedi.
“Hukuka Uygun, Üretici Ve Tüccarı Koruyan Sistemi Yerleştirmiş Bulunmaktayız”
Muğla Büyükşehir Belediyesi Deniz ve Kıyı Tesisleri Şube Müdürlüğü çalışmaları hakkında da bilgilendirmede bulunan Osman Gürün, Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne geçen Fethiye Limanı'nda yeni düzenlemeler yapılacağını söyledi. Fethiye Gümrüklü Saha'nın uluslar arası yolcu terminali olması nedeniyle yeni tesis yapılması planlanıyor” diyen Osman Gürün, “Liman içinde teknelere hizmet veren elektrik ve su panolarının yenilenmesi ve sayılarının arttırılması tüm liman sahasının mimari olarak yeniden dizayn edilmesi, peyzaj düzenlemelerinin yapılması çalışmaları başlamıştır. Fethiye Çalış ve Fethiye Şovalye Adası hatlarında ruhsatlandırma ve denetimlerin ilk kez Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılmaya başlanmıştır. 15 adet deniz yolcu motoruyla yolcu taşımacılığı hizmetlerine devam edilmiştir. Fethiye Karaçulha Toptancı Hali ve Seydikemer Karadere Toptancı Hali'nde iyileştirme çalışmaları yapılmıştır. Kanalizasyon, paket arıtma tesisi sistemi yapımı için proje hazırlanmıştır. Burada sağlık koşullarına uygun her şey kayıtlı, kontrol edilebilir şekilde hizmet verilmektedir. Muğla'ya yakışır, hukuka uygun, üretici ve tüccarı koruyan sistemi yerleştirmiş bulunmaktayız. Biz Muğla'da şikayet ve sorunu çözümle getirildiğinde hemen çözüyoruz. Kavga etmeyeceğiz. Pozitif düşüneceğiz. Onu hizmete yönelteceğiz. Akdeniz'in köşesindeyiz. 10 yıl içinde biz Muğla olarak Antalya'nın önüne geçeriz. Çünkü çok önemli coğrafi değerlerimiz var. Bu değerlere zarar vermeden en üstten refah ve gelir üretmeye çalışacağız. Muğlalılar olarak güzel Muğla'yı yönetmek adına sevgimizi arttırarak, yürüyüşe çıkmıştık. Yürüyüşe devam ediyoruz. Muğla adına çok umutluyum. Muğlalı işini bilir” diye konuştu.
“Muğla'nın En Fazla Getirisi Tarım”
Muğla'nın en fazla maddi getirisinin tarım olduğunu söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, tarımda birlik ve beraberliğin olmasının gerektiğini söyledi. Muğla ve ilçelerinde incir ve kestane üretmeyi planladıklarını söyleyen Gürün, “Toprakla ilgili Fethiye bölgesinde önemli çalışmalar yapıldı. Fethiye'nin tarım ile ilgili toprak, yaprak su tahlil laboratuarını 418.000 liralık yatırımla üniversite ayarıyla oradaki hocalarımız ile birlikte yatırımı biz yaptık. Alet hırdavatı biz aldık ve Muğla'nın toprak yapısını inceliyoruz. Herkes kendi toprağını bize söylüyor. Biz gidip özel aletle ve uygun koşullarda alıyoruz tahlil ediyoruz. Onun içerisindeki eksik olan mineralleri söylüyoruz. Diyoruz ki “senin toprağında kalsiyum eksik. Hidrad eksik, şu ilaçları şu gübreleri kullanman lazım ve senin toprağında bu hava koşullarında meteorolojik değerlere baktığımızda en fazla ürünü yapmasına “ yönlendiriyoruz. Dolayısıyla geleneksel olarak yıllardır aynı ürünü yapmış ama kimse ona “ya bu değildir bunu yaparsan, bunun iki katı kadar kazanç elde edebilirsin” dememiş. Biz bütün Muğla'nın toprak haritasını çıkardık. Bu toprak haritasında bütün toprakların eksik olan nesi var, ne tür gübre kullanması gerekli ve bu toprakta hangi ürünleri yetiştirirse en fazla katma değer üretir, bunun haritası çıkacak ve her ilçeye her köye bunlar verilecek ve vatandaş bilgi isterse onu vereceğiz, ama tarımdan elde ettiğimiz emeğinin karşılığını alamayan köylü yeni ürünlerle bunları sağlayacak. Yeni ürünlerle ilgili de zeytin ceviz ve incir önemli. Kestane ile ilgili çalışmalarımız var onları yapıyoruz. İncir Muğla için çok önemli bir değer. Aydın da incir kalmadı, yeraltı suları nedeniyle. İncirin çok büyük talebi var eğer biz burada koşullara uygun ve nitelikli incir yetiştirdiğimiz taktirde pazarı hazır. Kestaneyi Bursa yetiştirmiyor. Kestaneyi başka yerlerden alıyorlar. Bursa kestanesi kestane sekeri diye orda bir sanayi var, hazır pazar var yani. Dolayısıyla bu ürünleri araştırıp bu ürünleri köylülerle ziraat odalarımızla birlikte halkımıza çiftçimize anlatacağız. Ve sahip olduğu topraktan en fazla neyi yetiştirirse katma değer alır ona bakacağız. Mesela patates tohumunda ve çokta iyi netice alındı. Zamanında erken olduğu için piyasa da fiyatları biraz düşmüştü. Yüksek gelir elde ettiler. Ve biz yem tohumu da, yem tohumu daha fazla yem, çünkü en fazla gideri yemler. Yeme çok para veriyor besici, nitelikli ve yüksek değerli süt ve et yapan yem tipini tohum dağıtarak teşvik ediyoruz. Muğla halkı olarak illaki bizim bir şeyi görmemiz lazım ki ondan sonra yapmamız lazım. Gördüğü takdirden sonra kabulleniyor ve onu dikmeye başlıyor. meralarla ilgili bir çalışmamız var onu çok önemsiyorum. Meralar gerçekten çok usulsüz kullanılıyor ve meraların ıslahı bununla ilgili fotokopi yaptık. Ve çok daha fazla ot ve çok daha fazla hayvandan verim alınıyor. Mera ıslahlarına da gelelim. Tarımda çok sulama ile ilgili diğer konularla ilgili çok yatırım yapılıyor. Çünkü Muğla'nın en fazla gelir elde ettiği sektör tarım sektörü turizm değildir. Hemen tık altında Turizm. Ama sessiz ve gerçekten ne yapacağını bilmeyen ekip zarar etti ve zirai faaliyet var bunu arttırmamız lazım ve en önemlisi de kırsal ve kıyısal Muğla'yı simbiyotik hale getirmemiz gerekiyor. Kırsal Muğla'da üretilen her şey üretilir. Ama sahilde bütün oteller et süt peynir yumurta bal her şeyi tüketiyor. Peki sahildeki oteller bu ihtiyaçlarını nerden karşılıyor. Muğla'dan karşılamıyor. Yüzde sekseni yetmiş beşi Muğla dışından karşılıyor. Şimdi otellerle üretim kooperatifleri oluşturuyoruz. Üretim kooperatiflerini tanıştırıyoruz ve üretimi arttırmamız gerekiyor. Büyük otel diyor ki bin ton lazım bana diyor. Küçük üretici diyor ki bin tonu mümkün değil veremem diyor. O zaman birleşeceksin. Kooperatifçiliği teşvik ediyoruz onların kuruluşuna yardımcı oluyoruz. Yürümesine yardımcı oluyoruz, üretimi arttırmak suretiyle talep edilen yüksek miktardaki ürünleri de miktar ve kalite olarak teyit etmesi lazım. Bizim başka yerlere ürün satmamıza gerek yok. Muğla'da yatak kapasitesine ve turist kapasitesine baktığımızda benim kırsalımda üretilenlerin en az yüzde yetmiş beşi kendi kıyımda bitebilecek durumda. Ama bir iş birliği ve ortak sinerjik çalışma yok maalesef. Onunla ilgili yol almaya çalışıyoruz. Bunu çok önemsiyoruz” dedi.