54. KÜTÜPHANE HAFTASI TÖRENLE BAŞLADI

54. Kütüphane Haftası Fethiye İlçe Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen törenle başladı…Fethiye İlçe Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen 54. Kütüphane Haftası törenine Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Kaya, Turizm Danışma Ofisi Müdürü Güler Uymaz, Fethiye Müze Müdürü Emel Özkan, Fethiye İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Müslüm Celal Tekebaba, öğrenciler ve kitapseverler katıldı.

54. Kütüphane Haftası Fethiye İlçe Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen törenle başladı…Fethiye İlçe Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen 54. Kütüphane Haftası törenine; Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Kaya, Turizm Danışma Ofisi Müdürü Güler Uymaz, Fethiye Müze Müdürü Emel Özkan, Fethiye İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Müslüm Celal Tekebaba, öğrenciler ve kitapseverler katıldı.

“KİTAPLARIN OLMADIĞI BİR DÜNYA DÜŞÜNÜLEMEZ”

54. Kütüphane Haftası kutlama programı Saygı duruşunda bulunulup ve İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner yaptı. Şahiner, “Kütüphanelerimiz, bölgelerimizin birer kültürel zenginliğidir. Kütüphaneler herkesin hiçbir ücret ödemeden, hiçbir işleme gerek kalmadan açık olduğu saatlerde içindeki materyallerinden faydalanıldığı sessiz ve sıcak ortamlardır. Kitapların olmadığı bir dünya düşünülemez. Eğitimin, bilimin, sanatın temeli kitaba dayanır. İnsanlar için bu kadar değerli olan kitaplar kütüphanelerimizde korunur. Araştırmacıların, öğrencilerin ve tüm insanlığın hizmetine sunulur. Dinimizin okumaya verdiği önemi çok büyüktür. Okumak Allah'ın bize emridir. Kur'an-ı Kerim'in ilk ayeti ve ilk emri ‘Oku' olması, Hz. Peygamberin okuma yazma bilmez iken her türlü ilmin zirvesine ulaşmış olması, Bedir Savaşından alınan esirlerin 15 kişiye okuma-yazma öğretmeleri karşısında serbest bırakılması çok önemlidir. Kütüphanelerimiz geçmiş ile gelecek arasında kurulacak olan köprüdür. Ülkemizde 900 yıllık bir geçmişi olan kütüphanelerimiz ilk olarak Anadolu Selçuklu ve beylikler döneminde cami, medrese ve vakıflara bağlı olarak kurulmuşlardır” diye konuştu.

“TÜRK HALKININ İSE BİNDE 1'İ KİTAP OKUYOR”

Dünyada bazı ülkelerin ve Türkiye'nin kitap okuyanların nüfusa oranlarını paylaşan Kaymakam Şahiner şöyle konuştu: “Japon toplumunun yüzde 14'ü, Amerikan halkının yüzde 12'si, İngiltere ve Fransa halkının yüzde 21'i, Türk halkının ise binde 1'i kitap okuyor. Bu bizim halimizi gösteriyor. Yine araştırmalar gösteriyor ki; Türkiye'de dergi okuma oranı yüzde 4, gazete okuma oranı yüzde 22'i, radyo dinleme oranı yüzde 24, televizyon seyretme oranı maalesef yüzde 95. Türkiye'deki kahvehane ile kütüphane sayısını kıyasladığımız zaman yine çok acı bir tablo karşımıza çıkıyor. Toplam kütüphane sayımız 1412, bunlardan 1118 adedi Kültür Ve Turizm Bakanlığına bağlı. Kahvehane sayısı ise maalesef 570 bin Buna göre ortalama 49 bin 500 kişiye bir kütüphane düşerken, 122 kişiye bir kahvehane düşmektedir. Batı dünyasında kitap insan ihtiyacının 18'inci sırasında yer alırken, Türkiye'de ise 122'nci sırada yer almaktadır. Bu sıralama inancının ilk emri ‘oku' olan bizlere yakışmamaktadır. Geleceğin toplumu öğrenen toplum olarak tanımlanmıştır. Kütüphaneler ise okumayı ve öğrenmeyi hizmet eden kuruluşlarımızıdır. Bu nedenle herkesin 54. Kütüphane haftası kutlu olsun” dedi. Konuşmaların ardından 54. Kütüphane Haftası'nda Fethiye'de yıl içerisinde en çok kitap okuyan çocuk ve yetişkinlere hediyelerini Kaymakam Muzaffer Şahiner ve Belediye Başkanı Behçet Saatcı verdi. Daha sonra Fethiye İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Müslüm Celal Tekebaba, Kaymakam Muzaffer Şahiner, Belediye Başkanı Behçet Saatcı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Kaya ve programa katılan diğer yetkilileri, kütüphaneyi gezdirip bilgiler verdi.

Bakmadan Geçme