Beşkaza Meydanı'nda Çelenk Koyma Töreni

Fethiye Belediyesi ve Türk Kadınlar birliği tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle Beşkaza Meydanı'na çelenk koyma töreni düzenlendi. İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören konuşmalar ile devam etti. Ardından belediye bando ekibinin gösterisi ile sona erdi.

Fethiye Belediyesi ve Türk Kadınlar Birliği tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle Beşkaza Meydanı'na çelenk koyma töreni düzenlendi. Tören İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Etkinlik Türk Kadınlar Birliği Fethiye Şube Başkanı Candan Özdemir, Fethiye Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Selda Salkaya, Belediye Başkan Vekili Gözde Hoşafcı ve Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Başkanı Gülümser Oymak'ın konuşmalarıyla devam etti. Ardından belediye bando ekibinin gösterisiyle sona erdi.
“8 MART KADINLARIN HAK, ADALET VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİN KÖŞE TAŞLARINDAN BİRİDİR”
İlk konuşmayı gerçekleştiren Türk Kadınlar Birliği Fethiye Şube Başkanı Candan Özdemir,'' Kadın varsa demokrasi vardır diyerek sözlerime başlamak istiyorum. Tüm kadınların dünya 8 Mart gününü kutluyorum. 8 Mart kadınların hak, adalet ve özgürlük mücadelesinin köşe taşlarından biridir. Tarihte bugün adı geçen ve canlarını yanarak feda eden 120 kadınımızı rahmetle anıyorum. İnsanlık değerinin yaşatabilmek ancak toplumsal adalet ile mümkün olacaktır. Kadınlara ve kız çocuklarımıza sosyal adaleti sağlayacağımız ortak zeminle bulmak için toplumun her kesimini farkındalığa davet ediyoruz. Yalnızca bir gün değil her gün kadının toplumdaki yerinin hatırlanmasını diler tüm kadınların gününü kutlarım'' dedi.
“İNSANCA YAŞAMAK YAŞATMAK İSTİYORUZ”
Kadınlar günü hakkında konuşan Fethiye Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Selda Salkaya,'' Bugünün anlam ve önemini tarihçesinden başlayarak anlatmak istemiyorum. Onlar o gün bir tohum attılar. Biz o tohumu büyütebildik mi? Bunu sorgulamalıyız. Neden öldürülüyoruz, neden doğranıp bavula konup, çöpe atılıyoruz? Neden camlardan atılıp korkak bir mermiyle vuruluyoruz? İnsanca yaşamak yaşatmak istiyoruz. Sosyal bir hukuk devleti çatısı altında yaşıyorsak o çatının bizi her türlü şiddet tecavüz, cinayet eşitsizlik ve ayrımcılıktan korumasını bekliyoruz. Kadın cinayetlerinde yargının adil kararlar vermesini istiyoruz'' diye konuştu.
“8 MART 2022 DÜNYA KADINLAR GÜNÜNE DÜNYADA SAVAŞ İLE GİRİYORUZ”
Belediye Başkan Vekili Gözde Hoşafcı,'' Tarih eril düzenin yarattığı yanlış politik kararlar neticesinde savaşlarla dolu. Bugün tarih 8 Mart 2022 Dünya Kadınlar Gününe dünyada savaş ile giriyoruz. Her savaşın silah sanayicileri ve destekleyicileri dışımda kazananı yoktur. Ancak başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere kaybedeni çoktur. Dünyadaki toplam mülteci sayısının % 80 ini kadınlar oluşturuyor. Soyut barış temennilerinden öte biz kadınlar kalıcı barış istiyoruz ve bu barışı hemen şimdi istiyoruz. Eril zihniyetin tahakkümü dünyada sadece savaşlara sebep olmuyor. Aynı zihniyet sosyal siyasal ekonomik alanda sokakta, tarlada, iş yaşamında evde kadın üzerine tahakküm kuruyor. Türkiye'de 2020 yılında 300 kadın cinayeti işlendi. 2021 yılında 280 kadın öldürüldü,217 kadın şüpheli olarak ölü bulundu. Ne yapıldı? Tecavüz, taciz ve şiddetin tüm türleri ile mücadeleyi kapsayan İstanbul sözleşmesinden imza çekilme kararı alındı. Şimdide Türk medeni kanunda zaten olmayan İstanbul sözleşmesi ile düzenlenen kravat indirimi kaldırılıyor denilerek reform vurgusu yapılıyor. Ve son günlerde nafaka hakkımız tartışılıyor. Nafakada yapılacak medeni kanun değişikliği anayasanın laiklik ilkesine aykırıdır ve dahası ekonomik krizin ortasında binlerce kadını yoksul bırakmaktır. Görülmeyen ücretlendirilmeyen ev emeği dâhil dünyada toplam işlerin yüzde 66 sının kadınlar yapmaktadır buna karşın dünyadaki toplam mal varlığının toplam %5 i kadının % 95 erkeğin üzerinedir. Ve dolayısı ile ekonomik güç kimin elindeyse siyasal güç de onun elinde olmaktadır. Çocuklarımıza bırakacağımız somut ve somut olmayan miraslarımız var ranta kurban etmeyeceğiz Binlerce yıldır bize hayat veren zeytinimiz var vermeyeceğiz, anayasal eşitlik ve laiklik ilkesinden nafaka hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz, kadın cinayetleri politiktir demeye devam edeceğiz. Savaşsız şiddetsiz özgür, eşit bir dünyayı için biz kadınlar âmâsız bahanesiz mücadeleyi güçlendireceğiz. Yaşasın kadın dayanışması'' ifadelerini kullandı.
“YERYÜZÜNDE EMEKÇİ OLMAYAN KADIN YOKTUR”
Bu özel gün hakkında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Başkanı Gülümser Oymak, “Bugün Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak dünyanın bütün kadınlarıyla dayanışma içinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyoruz. Yeryüzünde emekçi olmayan kadın yoktur. Kadınların üretim hayatı içinde yer almaları insanlık tarihi kadar eskidir. 19. yüzyılda sanayi devrimi ile birlikte, yeni ve ucuz işgücüne ihtiyaç duyulmuş ve böylece kadınlar ilk kez ücret karşılığı çalışmaya başlamıştır. O günlerden bu yana kadınlar, kadının insan hakları için, eşit işe eşit ücret almak için, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için, insan onuruna yakışır şekilde yaşayabilmek için grevlerle, direnişlerle haksızlığa ve ayrımcılığa karşı mücadele veriyorlar. Şu gerçeği hatırlatmak isteriz ki; 2021 yılında 217'si şüpheli olmak üzere 497 kız kardeşimiz katledildi. 497 bir sayı değildir; 497 evlattır, kardeştir, annedir, hayattan koparılan canlardır. Biz tek bir kız kardeşimizin şiddet görmesine, hayattan koparılmasına tahammül edemezken, 497 kadının ölümü ile teselli olunmasına isyan ediyoruz. Kadınların, çocukların, gençlerin ve tüm vatandaşların geleceğe umutla baktığı, toplumsal barış ve huzurun tesis edildiği mutlu bir ülkede yaşamak, hepimizin hakkıdır. Bu amaçla bütüncül politikalar üreterek, çoğulcu ve katılımcı demokrasiyi inşa edeceğiz. Kadına yönelik şiddeti durdurmakta kararlıyız. bu ülkede kadınların eşit, adil, tok, güvende ve özgürce yaşadığı bir düzeni hep beraber kuracağız. Kadınlar ve erkekler dayanışma içinde mücadele ettikçe, hayat eşitliğe doğru akacak. Kutlu olsun 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz!'' dedi.


Bakmadan Geçme