CARETTA CARETTALAR BAKAN YARDIMCISI TARAFINDAN DENİZE BIRAKILDI

Muğla'nın Ortaca ilçesinin dünyaca ünlü İztuzu Kumsalı'nda bulunan Deniz Kaplumbağası Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) tedavileri tamamlanan 4 caretta caretta kaplumbağa, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar ile AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Gökcan tarafından denize bırakıldı. Bakan Yardımcısı Birpınar yaptığı açıklamada ' Caretta Caretta Kaplumbağalarını Akdeniz'de en iyi koruyan ülkeyiz' ifadelerini kullandı.

Muğla'nın Ortaca ilçesinde işletmeciliğini Muğla Çevre Vakfı'nın (MUÇEV ) yaptığı İztuzu Plajında bulunan Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) görevlilerince uydu takip cihazı yerleştirilen 4 caretta caretta daha alkışlar arasında denize bırakıldı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Muğla Çevre Vakfı (MUÇEV) işbirliği ile İztuzu Kumsalı'nda düzenlenen etkinliğe Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar ile AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Gökcan, Ortaca Belediye Başkanı Alim Uzundemir, Pamukkale Bilim Merkezi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Farklı nedenlerle yaralanan ve tedavileri DEKAMER'de yapılan "Efe", "Uğurlu", "Tonyukuk" ve "Mava" isimleri verilen caretta carettalar iyileştirilip uydu takip cihazı takılarak denizle buluşturuldu. Kaplumbağaların üzerine takılan çip sayesinde bilim insanları, caretta carettaları izleyip mavi sularda karşılaşabilecekleri tehditleri takip edebilecekler. Ayrıca kaplumbağaların yol aldığı denizlerin ısınması ve gidebilecekleri tüm noktalar takip edilerek gerek iklim değişikliği gerekse diğer çevre olayları incelenebilecek.


FUL DESTEK VERİYORUZ

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar etkinlikte yaptığı açıklamada “Kaplumbağaları uğurladık. Pamukkale Üniversitesi'nden hocalarımızın kurduğu DEKAMER'de tedavi edildiler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak DEKAMER, destek verdiğimiz bir merkez. Yaralı kaplumbağalar, ihbar sonucunda bir şekilde buraya geliyor. Tedavi ediliyorlar. Bazen misina dolanıyor bazen de hayalet ağların dolandığı carettalar olabiliyor. Veya bir teknenin pervanesinin çarptığı oluyor ya da insanların bir şekilde zarar verdiği kaplumbağalar var. Bu merkeze getirilip hocam ve ekibi de tedavi ediyor. Bakanlık olarak ful destek veriyoruz. Bu hastaneyi daha da yenileyeceğiz. Bu merkezde rehabilite de yapılıyor. Sadece bu kaplumbağalar değil, bu kumsallarda Akdeniz sahilinde bulunan caretta carettalar, yeşil türler dediğimiz kaplumbağaların sayılarını arttırmaya çalışıyoruz. Ciddi koruma altında olduklarını biliyoruz. Caretta caretta kaplumbağalarını Akdeniz'de en iyi koruyan ülkeyiz. Bilim adamlarımız, bölgedeki siyasetçilerimiz ve çevrecilerin verdiği desteklerle bu korumalar gerçekleşiyor. Emine Erdoğan hanımefendi bu projeyi himayelerine almış durumda. Geçenlerde Patara'da Belkız'ı bıraktı. O da gidiyor. Biz bunları uydu takip merkezi aracılığıyla izliyoruz. Geçen yıldan başlayıp 8 kaplumbağaya özel çipler taktık. Bunlar bir sene boyunca kaplumbağada kalabiliyor. Pili bitmiyor. Nereye gittikleri izleniyor. Bilimsel veriler alıyoruz. Bu verileri bilim adamlarıyla paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.


İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ REALİTE

Bakan Yardımcısı Birpınar “Carettaların belli bir sıcaklığın üzerindeki denizlerde yaşadığını biliyoruz. Deniz suyunda 15 derece sıcaklık olmalı. İzlediğimiz Tuğba isimli kaplumbağa vardı. İtalya'nın kuzeyine kadar çıktı ki bu zamana kadar bir caretta caretta bu kadar kuzeye gitmemişti. Çanakkale sınırlarımıza kadar geldi. Bu Akdeniz'in deniz suyunun ciddi manada ısındığını gösteriyor. Bu da bilimsel bir veri. Isınınca ne olacak? Aşağıdaki balon balığı dediğimiz Kızıldeniz'de olması gerekenler kendi habitatı zannederek aşağıdan yukarı çıkıyorlar. Akdeniz'e gelen balon balıkları diğer balık türlerini yemeye başlıyorlar. İklim değişikliğinin sadece yağışlarla olmadığını denizleri de etkilediğini habitatı, florayı, faunayı, bütün yaban hayatını da etkilediğini görüyoruz. Dünyadaki her türlü canlı hayatın yaşamı etkilediğini görüyoruz. Bugün Giresun'da meydana gelen taşkınlar da bunun örneğidir. İki saatte yağması gereken yağış, 10 dakikada yağıyor. Hiçbir alt yapı sistemi bunu kaldıramıyor. Şehirlerimizde olduğu gibi alt yapı sistemi çok iyi olan Paris, Berlin ve Madrid gibi şehirlerde bile 10 dakikalık böylesine yağışı, kanalizasyon sistemlerinin kaldıramadığını görüyoruz. Kırsalda da üst havzalardan ani yağışlarla gelen alt havzadaki ilçeleri ve köyleri su baskınları yapıyor ve insanlara çok büyük zarar veriyor. Öncelikle Allah korusun can kaybı oluyor. Mal kaybı oluyor. İklim değişikliği gerçek bir realite. Ona karşı hep birlikte tedbirler almamız gerekiyor. Bu tedbirleri aksatmadan bu işin de kalkınma modeli olduğunu bilmemiz gerekiyor. İklim değişikliğine inanmazsak, bir şeyler yapmazsak öncesinde bir milyon TL harcamanız gereken yere bir milyar TL harcamanız gerekebilir. Bilim adamlarımıza kulak asmamız gerekiyor. Kaplumbağaların izlenmesi bu çerçevede bir fantezi işi değil. Bu bilimsel verilere altlık oluşturuyor. Bu manada hocalarımıza, bilimsel makale yazmaları için bakanlık olarak Murat Kurum'un da desteğiyle bu sene 8 kaplumbağaya bu çipleri takıyoruz. Bu çipler pahalı. Bilim adına yapılan bu iş feda olsun diyoruz” dedi.


BÖLGEMİZİN SİMGESİ

Ak Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan da “ Bugün çok özel bir gün. Çeşitli rahatsızlıklar geçiren 4 kaplumbağa iyileştirilip denizle buluşturuldu. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcımız Mehmet Emin Birpınar burada bize destek de verdiler. Muğla Ortaca denince ilk akla caretta caretta geliyor. Buranın simgesi haline geldi. çevrenin korunması ve kalkınması adına bu organizasyonlar çok önemli. Başka Muğla yok. Korumamız ve kollamamız gerekiyor. Caretta carettalar, bölgemizin en önemli simgelerinden biri. Daha yaşanabilir Muğla ve Türkiye için çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.


SPONSOR BULDUK

Pamukkale Bilim Merkezi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska ise “ Mama Vakfı'yla 5 adet deniz kaplumbağasının takip edilmesiyle ilgili sponsorluk bulduk. Bu merkezden erkek ve genç bireylerin de takip edilip araştırılmasını planlıyoruz. Bu bilgiler deniz kaplumbağalarının nerelere göç ettiğini, nerelerde beslendiğini ve nerelerde kışladığını bize bildirecek. Bu da kaplumbağaları korurken nasıl dikkat etmemiz gerektiğini gösteriyor. Bu vesileyle bakanlığımıza ve ilgili sponsorlara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme