CHP'li Erbay: 'Sağlıkta dönüşüm dediler sistemi çökerttiler'

Beyaz Yürüyüşe başlayan sağlık çalışanlarının sorunlarını Meclis gündemine taşımak için bir araştırma önergesi veren CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, 'Sağlık çalışanları özellikle pandemi döneminde büyük bir özveri ile çaba gösterdiler. Bir can daha kurtarabilmek için gece gündüz demeden, canla başla mücadele ettiler. Kendi canlarını tehlikeye attılar. Şimdi onarın özlük hakları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi talepleri var. Onlar sadece kendileri için değil tüm halk için taleplerini ileri sürüyorlar. Sağlık çalışanlarının talepleri bir an önce kabul edilmelidir.' dedi.

CHP'li Erbay, Türk Tabipleri Birliği'nin, sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini de kapsayan talepleri için İstanbul'dan Ankara'ya başlattıkları Beyaz Yürüyüş ile ilgili açıklamada bulundu.
Erbay, sağlık çalışanlarının sorunlarının toplumun tüm kesimlerini ilgilendirdiğini ve bu nedenle Milletin Meclisinde konuşulması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bir araştırma önergesi verdiğini söyledi.
Sağlık çalışanlarının sorunlarını anlatabilmesi ve sorunlara çözüm bulunması için araştırma önergesi verdiğini belirten CHP'li vekil, “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 25. maddesine ve Anayasamızın 56. maddesine göre sağlık hizmeti almak en temel insan hakkıdır. Türkiye Cumhuriyeti, sosyal bir devlettir. Sosyal devletlerin en önemli özelliklerinden birisi tüm vatandaşlarına erişilebilir, kesintisiz, nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmeti sunulmasıdır. Tüm vatandaşlara bu hizmetin sunulmasının temel öğesini ise doktorlar ve tüm sağlık çalışanları oluşturmaktadır. Ancak ülkemizde sağlık çalışanlarının hak ettikleri değeri görmedikleri açık bir şekilde ortadadır.” ifadelerini kullandı.
Cavid-19 salgını döneminde sağlık çalışanlarının verdiği mücadelenin unutulmaması gerektiğini söyleyen Erbay, “O dönem camlara çıkıp sağlık çalışanlarına destek için alkışlıyorduk. Ama şimdi bakıyoruz ki, Bakanlık sağlık emekçilerinin en temel hakları konusunda çekimser davranıyor. Sağlık çalışanları; çalışma koşulları, özlük hakları ile ilgili yaşanan sorunlar, sağlık çalışlarının uğradığı şiddet, artan iş yükünün halkın sağlığını tehlikeye düşürmesi, uzun nöbet sürelerinin yeniden düzenlenmesi, iflas eden sağlıkta dönüşüm sisteminin yeniden yapılandırılması ve sağlık alanında yaşanan sorunların çözümü için bugün İstanbul'dan Ankara'ya Beyaz Yürüyüş başlatıyor.” dedi.
Araştırma önergesinde sağlık çalışanlarının sorunlarına yer veren CHP'li Erbay, şunları kaydetti;
Doktorlar göçü başladı
Daha önce ülkemizden Almanya ve Avrupa'ya işçi göçü vardı. Şimdi ise doktor göçü başladı. Her yıl artan sayıda doktor ülkeyi terk ediyor. Türk Tabipler Birliği'nin verilerine göre, Türkiye'de 2012 yılında 59 doktor yurtdışına göç ederken, 2017-2021 yılları arasında 4 bin 373 hekim çalışmak için yurtdışına gitmiştir. 2021 yılının ilk dokuz ayında bin 111 doktor yurtdışına çıkmıştır. Son 10 yılda toplam 5 bin 35 doktor yurtdışında çalışmayı tercih etmiştir.
Sağlık çalışanları hayatını kaybediyor
Türk Tabipleri Birliği'nin, “Pandemide Sağlık Çalışanlarının Ölümleri” konulu 18. Pandemi Bülteni 10 Kasım 2021 tarihinde yayınlanmıştır. Rapora göre; Türkiye'de 9 Kasım 2021 itibariyle 461'i aktif görev yapan 497 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiği belirtilmektedir.
Sağlıkta şiddet engellenemiyor
Sağlık çalışanları aynı zamanda sağlıkta şiddetin de hedefi olmaktadır. Sağlık-Sen'in verilerine göre 2021 yılının ekim ayında 11 sağlıkta şiddet olayı yaşanmıştır. Bu şiddet vakaların 10 tanesi hastanede gerçekleştirilirken, 1 olay aile sağlığı merkezinde meydana gelmiştir. 11 olayda 8 doktor, 7 hemşire, 4 güvenlik görevlisi şiddet mağduru olmuştur.
Nöbet ve muayene süreleri acilen düzenlenmeli
Özellikle asistan doktorların ayda 10 kez 36 saat nöbet tutması, hatta nöbet sayısının 16'ya çıkması büyük sorunlara yol açmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Ankara'da asistan doktor Rümeysa Berin Şen, 36 saatlik nöbetin ardından evine giderken geçirdiği trafik kazası nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Diğer yandan daha önce 10 dakika olan ve doktorlar tarafından yeterli olmadığı belirtilen hasta muayene süresi 5 dakikaya düşürülmüştür. Bu sistemle her doktor günde ortalama 80-90 hasta bakmak zorunda kalmaktadır. Bu durumda hem hasta sağlığı hem de doktorların verimli çalışması açısından olumsuz bir tablo ortaya çıkarmaktadır.
Sağlıkta devrim dediler sistemi çökerttiler
AKP'nin başlattığı Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı ile kamusal sağlık hizmetleri geriletilmiş. özel hastanelere verilen pay artırılmış, halkın sağlık harcamaları ve SGK'nın da özel sektöre ödemeleri artmıştır. Sağlık Bakanlığı 2022 yılı bütçesi, genel bütçenin ancak yüzde 6.63'ünü oluşturmaktadır ve bu bütçede salgın göz ardı edilmiştir.
Sağlık çalışanlarının talepleri kabul edilmeli
Sağlık çalışanları, ücretlerinin artırılması, MHRS sisteminde 5 dakika olan muayene sürelerinin uzatılması, sağlıkta şiddetin engellenmesi, uzun nöbet sürelerinin yeniden düzenlenmesi, iflas eden sağlıkta dönüşüm sisteminin yeniden yapılandırılması ve sağlık alanında yaşanan sorunların çözümü için gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılmasını beklemektedir. Bakanlığa çağrımızdır. Halkın sağlığıyla oynamayın. Sağlık çalışanlarının taleplerini bir an önce kabul edin.

Bakmadan Geçme