Domateste ihracat hız kesmiyor
Kovid-19 salgınına rağmen Fethiye'de üretim ve ihracat hız kesmiyor. Bölgede önemli bir üretim merkezi konumunda olan Fethiye'de domates üreticileri fiyatlardan oldukça memnun olduklarını belirttiler. Bunun yanında hava şartlarından kaynaklanan nedenlerden dolayı geçen yıllarda elde ettikleri tonajın bu yıl düşük olduğu vurgulandı.
Ülke genelinde yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir paya sahip olan Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde üreticiler bu yıl fiyatlardan oldukça memnun olduklarını ifade ederken, mevsim şartlarından dolayı geçtiğimiz yıllarda elde edilen tonajın yarısına bile ulaşamadıklarını dile getirdiler. İç piyasada ve ihracatta domatesin fiyatının 3,5-4,5 TL arasında değiştiği kaydedildi.
Üretici Halil Hancı yaptığı açıklamada, “Gerek iç piyasa gerekse ihracat fiyatları oldukça iyi seviyede. Belli zamanlarda 5-6 TL'ye satmaktansa, sürekli olarak 3-4 TL'den satılması çiftçilerimiz için kazançtır. Bu fiyatlarda hem çiftçi hem de tüccar kazanıyor. Bu fiyatların devam etmesini temenni ediyoruz. Pandemi döneminde bizler üretmeye devam ediyoruz” diye konuştu.
Üretici Adem Yıldız açıklamasında, “Fiyatlar normal seviyede, ne az ne de çok. Bu sene tonajlarımız az. Yılda 12-13 ton veren seralar, bu sene 7-8 tonda kaldı. Masraflar anca kendini kurtarır. İlaç ve gübrelerin ikiye katlaması bizim kazancımızın önüne geçiyor. Devletten destek istiyoruz. Yapılan desteklerden hiçbirisi bize ulaşmıyor” dedi.
Komisyoncu Ali Cevizci, “Bu sene domates fiyatları geçmiş senelere göre oldukça iyi. Domates fiyatları artıyor ama aynı zamanda Dolar'ın yükselmesinden ilaç ve gübre fiyatlarında artış oluyor. Üretici bu maliyetlerden dolayı sevinemiyor. Fethiye'de bu yıl tonajlarda düşüş yaşanıyor. Mevsimsel şartlar meyve tutumunu düşürdü. Pandemi döneminde de ihracata devam ediyoruz. İsteğe bağlı günde 3-4 tır domates gönderimi yapıyoruz. Üretim ve kalite iyi ama üreticilerin domates toplarken hatalı dizilimi kaliteyi düşürüyor. 1995-2000 yıllarında Fethiye domatesi parmakla gösterilen kaliteli domates olarak adlandırılıyordu. Fethiye olarak domateste nam salmıştık. Kalitemiz çok iyi ama toplarken domatesin hatalı diziliminden domateste delik oluşuyor. İhracatla yola çıkan delik domates yolda çürüyor. Dış ülkeler Fethiye domatesi çürük diyerek alım talebini düşürüyor. Üreticilerimizden kendi menfaatleri için domatesleri çift sıra toplamalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.