'En Başta Fethiye'nin İsminin Lanse Edilmesi Gerekirdi'

T.C. Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından hazırlanan 'Turkuaz' temalı tanıtım filminde; büyük çoğunluğu Fethiye'nin doğal güzellikleri gösterildiği halde Fethiye'nin isminin geçmemesinden dolayı Fethiyeli turizmciler açıklamada bulundu.

Torunoğulları “En Başta Fethiye'nin İsminin Lanse Edilmesi Gerekirdi”

T.C. Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından hazırlanan “Turkuaz” temalı tanıtım filminde; büyük çoğunluğu Fethiye'nin doğal güzellikleri gösterildiği halde Fethiye'nin isminin geçmemesinden dolayı Fethiyeli turizmciler açıklamada bulundu. Türkiye'nin deniz, kum, güneş ve doğal zenginliklerini vurgulayarak en iyi reklam filmi seçilen turkuaz temalı tanıtım filminde yer alan görüntülerin yüzde 90'ı Fethiye'den oluştuğu halde tanıtım filminde Fethiye'nin isminin yer almamasına Fethiyeli turizmciler tepki gösterdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan turkuaz temalı tanıtım filmin 2016 ITB Berlin Fuarı'nda lansmanı yapıldı. Turkuaz temalı tanıtım film, sezon boyunca yayınlanarak Türkiye'yi temsil etti. Filmde yüzde 90'ı Fethiye ağırlıklı görüntüler yer alırken 2 sahnede de Dalyan ve çevresine yer verildi. Ancak tanıtım filminin sonunda Çeşme, Bodrum, Marmaris ve Antalya isimleri yer alırken Fethiye ve Dalyan yazılmadı. Fethiye isminin yazılmadığına tepki gösteren turizmciler, herkesi Fethiye'nin ismine sahip çıkmaya davet etti.

“Torunoğulları: “En Başta Fethiye'nin İsminin Lanse Edilmesi Gerekirdi” Turkuaz temalı tanıtım filminde görüntülerin yüzde 90'ını Fethiye oluşturduğu halde Fethiye isminin tanıtım filminde olmamasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Fethiye Otelciler Birliği Başkanı ve TÜROFED Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Torunoğulları şunları söyledi “Turkuaz temalı tanıtım filmi Fethiye'de geçtiğimiz yaz döneminde özellikle Fethiye'nin Faralya Göcek Mahallelerinde çekilen bir film. Bu tanıtım filminin tamamına yakını bu bölgede çekilmesine rağmen tanıtım filminin görselliğini izlediğimiz zaman Antalya, Bodrum, İzmir gibi faklı destinasyonların ismi geçiyor ama Fethiye'nin ismi geçmiyor. Filmin çekildiği yer Fethiye, mekanlar Fethiye ama Fethiye'nin isminin geçmemesi bizim dikkatimizi çekti bununla ilgili Tanıtma Genel Müdürlüğüne bizzat ben durumu aktardım. Açıkçası net bir cevap vermedi. ‘Bunda böyle olmuş, başka filmlerde Fethiye'nin de ismini kullanırız' gibi genel bir cevap verdi. Ben de bundan rahatsız oldum. Hem tüketiciyi doğru bilgilendirmek için hem de bölgenin hakkını bölgeye vermek için bu film Fethiye'de çekilmişse Fethiye'nin görselleri kullanılmışsa en başta Fethiye'nin isminin lanse edilmesi gerekirdi. Biz bunun arkasındayız. Bu kasıtlı bir konu değilse eğer bir hataysa o zaman bakanlık bunu düzletebilir, düzeltilmiş hali bundan sonraki gösterimlerde yayınlayabilir. Bizde hata düzeltildiği için teşekkür ederiz.”

“Çok Başarılı Bir Film Ama Fethiye İsminin Yer Almaması Bizi Rahatsız Etti” Tanıtım filminin çok başarılı olduğuna işaret eden Torunoğulları “Bu çok başarılı bir filmdi. Bu film birçok ülkede gösterildi, planda programda gösterildi. Sürekli gösterimde tutulan bir reklam filmi olduğu için bizde bu kadar tutulan ödül alan bir reklam filminde Fethiye isminin yer almaması daha çok rahatsız etti. Biz Türkiye'nin reklam filminde bunun kullanılması karşı değiliz, bundan son derece memnunuz ama başka bölgelerin isimleri reklam filminde yansıtılıyorken çekildiği yerin yansıtılmaması bizi rahatsız etti” diye konuştu.

"Abdullah Koyuncu “Görüntülerin Yüzde 90'ı Fethiye'ye Ait”

Telmessos Turizm'in sahibi ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Batı Akdeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Üyesi Abdullah Koyuncu, tanıtım filminde geçen sahnelerin yüzde 90'ını Fethiye'nin oluşturduğuna dikkati çekerek “Tanıtım filminde Fethiye ürününün Marmaris, Bodrum ve Antalya reklamına dönüştürülmesi bizi üzdü. Filme baktığımız zaman Fethiye sınırları içinde bulunan Faralya, Göcek ve 12 adalardan verilen görüntüleri rahatlıkla görebiliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu filmi Fethiye'de çekmesine rağmen neden Fethiye'nin isminin yer almadığını bilmiyoruz ama biz turizmciler olarak gerekli tepkiyi koyuyoruz” dedi.

“Turkuaz (Home Of Turquoise) Filmi”

2016 yılında gerçekleştirilen festival ve yarışmalarda 11 ödül kazanan Kültür ve Turizm Bakanlığının Türk Hava Yolları ile ortaklaşa yaptırdığı TURKUAZ (Home of Turquoise) filmi, Viyana'da gerçekleşen Uluslararası Turizm Filmleri Festivalleri Komitesi toplantısında (CIFFT) dünyanın en iyi turizm tanıtım filmi büyük ödülüne layık görüldü. Film, yaklaşık 45 ülkede tüm mecralarda yayınlandı ve internette 50 milyondan fazla izleyiciye ulaştı. Film aynı zamanda Türkiye'nin bugüne kadar en fazla ödül alan turizm reklam filmi ve dünyanın en iyi turizm filmi büyük ödülüne aday olan ve kazanan ilk film oldu. Yönetmeni, senaristi ve proje koordinatörlüğünü Dağhan Celayir'in üstlendiği film, tek başına 6 aylık bir çalışmanın ürünü. Alışıla gelmiş Türkiye tanıtım filmlerinin aksine Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü ve THY Creative ekibi ile yürütülen çalışma, daha önceden defalarca ele alınmış Türkiye koylarının tekrardan başka ve yenilikçi bir bakış açısıyla ele alınmasının güzel bir örneği. Film için, dünyanın en iyi renk düzeltmecilerinden biri olarak bilinen Paul Harrison ile çalışıldı. Film, Dünyanın en gelişmiş sinema ses sitemi olan Dolby Atmos'da yapılan ilk Türk reklamı özelliğini taşıyor.

ÇOK OKUNANLAR
BUNLARA DA BAKIN
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR