Fethiye Belediyesi 'Meme Kanseri Farkındalık Ayı' etkinliği düzenledi

Fethiye Belediyesinin düzenlemiş olduğu 'Meme Kanseri Farkındalık Ayı' programa ilgi oldukça yoğundu. Etkinlikte katılımcılara Meme kanseri ile ilgili detaylı bilgi verildi.

Fethiye Belediyesi tarafından Özer Olgun Kültür Merkezi Önünde Dr. Hacer Dağdeviren tarafından meme kanseri ile ilgili bilgi verildi. Böyle etkinliklerin bilgilendirme anlamından çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Hacer Dağdeviren, “Belediyemizde bu tip sosyal aktivitelerde de görev alıyorum. Maalesef meme kanseri dünyada ve ülkemizde de oldukça yaygın. Tüm dünyada her 8 kadından bir tanesi, ülkemizde de 12 kadından bir tanesi maalesef bu hastalığa yakalanıyor. Bu yüzden tüm dünyada Ekim ayında bu hastalığa karşı bir farkındalığı arttırma ayı olarak yapılıyor. Biz de bu bağlamla bu aktiviteyi planladık” dedi.

“Erken tanı bu aşamada hayat kurtarır”
Erken tanının hayat kurtardığını vurgulayan Dr. Hacer Dağdeviren, “Meme kanserinde yakalanan her sekiz kadından bir tanesi de ölümle sonuçlanabiliyor. Bu yüzden erken tanı bu aşamada hayat kurtarır. Bir kere çok basit muayeneyi kendi kendilerine yapabileceği konusunda bilgilendiriyoruz burada vatandaşlarımızı. Basit muayenelerle herhangi bir anormallik olduğunda, bir de yıllık rutin kontrollerle, özellikle belli yaş gruplarında hastaneye başvurup tetkiklerini yaptırması çok önemli. Erken tanıyla tamamen iyileşebilen bir hastalık durumunda” şeklinde konuştu.

“Kendi kişisel muayenemiz çok önemli”
Kontrollerin yanı sıra kişisel muanenin önemine dikkat çekildi. “Meme kanserinden korunmak için düzenli sağlık kontrollerine gidemeyenlere kendi kendine muayene etmeyi öğretiyoruz burada bu etkinliğimizde bugün. Bu yüzden kendi kişisel muayenemiz çok önemli, özellikle duşta uygulanıyor. Burada onun bilgisini veren küçük el tanıtım broşürleri hazırladık. Bir de düzenli yaşam koşullarıyla da biz bu hastalıktan korunabiliyoruz. Çok kilo almamak, özellikle hormon bazlı preparatları olacak şekilde bilinçsiz ilaç kullanmamak, çok geç yaşta anne olmamak... Anne olmak ve çocuk emzirme de bizi bundan koruyan bir durum. Çocuk emzirmeye teşvik ediyor tüm dünyadaki sağlık otoriteleri. Doğal beslenme ve spor, pozitif hayat görüşü, düzenli sağlık kontrolleri bu aktivitelerde bizim genel sağlık düzenimizi, bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bu hastalıkta koruyucu olabiliyor.

Tabi farkındalık, dikkat çekmek, hatırlatıcı olmak çok önemli. “Evet, ben kontrollerime gitmiyorum, dikkat etmem lazım” dedirtebilmek burada bizim amacımız, inşallah başarılı oluruz.”

Bakmadan Geçme