Fethiye Belgesel Günlerine Yoğun İlgi

Ortaklar Öğretmen Okulu mezunlarından oluşan Adabelenliler Derneği tarafından Fethiye'de düzenlenen 'Fethiye Belgesel Günleri' başladı. Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi salonunda 30 Ocak 2016 tarihinde 'Kayadan Kopmadık' adlı belgesel filmin gösterimine yoğun ilgi olması 'Fethiye Belgesel Günleri'nin temelini oluşturdu.

Ortaklar Öğretmen Okulu mezunlarından oluşan Adabelenliler Derneği tarafından Fethiye'de düzenlenen ‘Fethiye Belgesel Günleri' başladı. Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi salonunda 30 Ocak 2016 tarihinde ‘Kayadan Kopmadık' adlı belgesel filmin gösterimine yoğun ilgi olması ‘Fethiye Belgesel Günleri'nin temelini oluşturdu. Fethiyelileri çok sayıda belgesel filmle buluşturmayı ve aydınlık geleceklere taşımayı hedefleyen Fethiye Belgesel Günleri, usta tiyatro ve sinema sanatçısı Erken Can'ın katılımıyla gerçekleşti.

FethiyeBelediyesi Kültür Merkezi (FBKM) salonunda 30 Ocak 2016 tarihinde ‘Kayadan Kopmadık' adlı belgesel filmin gösterimine yoğun ilgi olması ‘Fethiye Belgesel Günleri'nin temelini oluşturdu. Fethiyelileri çok sayıda belgesel filmle buluşturmayı ve aydınlık geleceklere taşımayı hedefleyen Fethiye Belgesel Günleri, usta tiyatro ve sinema sanatçısı Erken Can'ın katılımıyla gerçekleşti.

FKM'de saat 13.00'da başlayan ‘Fethiye Belgesel Günleri'ne katılım yoğun oldu. Belgesel Günlerine; Adabenliler Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği Fethiye Şubesi, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği Fehtiye Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Fethiye Şubesi, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Fethiye Şubesi ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Taşçıoğlu, “Bilim, kültür ve sanat varsa gelecek aydınlıktır”

Fethiye Belgesel Günleri'nin açılış konuşmasını yapan Ortaklar Öğretmen Okullular Adabelenliler Fethiye Temsilciliği Başkanı Abdullah Taşçıoğlu, belgesel filmlerinin öneminden bahsetti.

“Dünyanın karanlığı, ilim, kültür ve sanatla aydınlanır. Bilim, kültür ve sanat varsa gelecek aydınlıktır” diyen Taşçıoğlu; “Aydınlık için sözü olanların gücü neyse bunu ortaya koymaları gerekir. Bu toplum için bir yükümlülüktür. Bu yükümlülüğü yerine getirmeye çalışan Ortaklar Öğretmen Okullular Adabelenliler olarak paylaşarak, birlikte üretip birlikte tüketmekle ve dostluğu yeni kuşaklara aktarmak amacıyla çıktığımız yolculuğun önemli bir durağındayız. Biz doğduğumuz toprağa elimizden geldiğince bir katkı sunmayı, yediğimiz ekmeği içtiğimiz suyu ve soluduğumuz havayı hak etmeyi bir borç ve görev biliyoruz. Birlikte olursak çok şeyler başarabiliriz” dedi.

Taşçıoğlu, “Antalya'nın Altın Portakal'ı varsa Fethiye'nin Belgesel Günleri neden olmasın?”

Fethiye'yi ilerleyen yıllardan belgesel film gösteriminin merkezi haline getirmek istediklerini ifade eden Taşçıoğlu; “ Sinema hayaldir, belgesel bir gerçektir. Biz bu gerçeği önce ulusal sonra uluslararası bir hale getirmeyi planlıyoruz. Antalya'nın Altın Portakal'ı varsa Fethiye'nin Belgesel Günleri neden olmasın?” diye konuştu.

Ortaklar Öğretmen Okullular Adabelenliler Fethiye Temsilciliği Başkanı Abdullah Taşçıoğlu'nun konuşmasının ardından köy enstitüsü bir öğretmenin oğlu olan usta tiyatro ve sinema sanatçısı Erkan Can'ın yapımcılığını üstlendiği ve aynı zamanda başrolünü oynadığı köy enstitülü bir öğretmenin öyküsünün anlatıldığı ‘Toprağın Çocukları' isimli sinema filminin fragmanı katılımcılara izletildi.

Erkan Can: “Belgesel, sinema, sanat bir belgedir, hafızadır”

Daha sonra Fethiye Belgesel Günlerine katılmaktan dolayı gurur duyduğunu ifade eden Erkan Can bir konuşma yaptı. Can; “Heyecan duyduğum ender yerlerden birisi. Konumuz belgesel ama çektiğim köy enstitülerini anlatan ‘Toprağın Çocukları' filmi de belgesel niteliği taşıyor. Çünkü bu konuda köy enstitüsü belgeselleri yapan ustalarımız var. Belgeselleri yapıldı ama hiç sinema filmi yapılmamıştı. Benim babam Arfiye Köy Enstitüsü mezunu. Bir köy öğretmeni. Ne kadar İstanbul'da yaşasam da ben köy ve kasabalarda büyüdüm. Bu filmi yazan arkadaşımın dedesi de köy enstitüsü mezunu. Belgesel çok önemli. Kısa film gibi çok etkili ama kısa film ile belgesel çok önemli. Burada belgesel yapacak o kadar çok malzeme var ki elimizde. Arkamızda koskoca Anadolu. Her şeyin beşiği burası. O yüzden bu belgesel festivalimizi gerçekten sonuna kadar yaşadığım sürece buradayım. Biz bunları yapmazsak olmaz. Belgesel, sinema, sanat bir belgedir, hafızadır. Bu belge, hafıza inanıyorum ki ileri kuşaklara kalacaktır ve bir gün anlaşılacaktır” dedi.

Erkan Can'ın konuşmasının ardından Fethiye Belediyesi usta oyuncuya çiçek ve hediye takdiminde bulundu. Bir köy enstitüsü öğretmeninin oğlu olan Erkan Can, çiçeği Belgesel Günlerini izlemeye gelen köy enstitüsü öğretmenlerinden birine takdim etti.

Konuşmaların ardından Makedonyalı müzisyen Elena Hristova ve müzisyen Ayhan Orhuntaş'ın konseri büyük bir beğeniyle izlendi. Daha sonra Akdenizli, İki Halkın Ortak Sesi ve Denizin Elleri isimli 3 belgesel film katılımcılara izletildi. Belgesel filmlerinin ardından Ressam, grafik tasarımcı Sevgi Koyuncu ile söyleşi yapıldı. Saat 17:00'da da sergi açılışı ve kokteyl ile belgesel günlerinin ilk günü sona erdi.

Fethiye Belgesel Günleri 28 Ocak Cumartesi günüde devam edecek. Cumartesi 13.00'da başlayacak belgesel gösterimlerinde Bursa'nın Nazım'ı, Lamekan: Metalaşan Kentin Çöküşü, Kayadan Kopmadık belgesel filmleri gösterilecek. Ardından katılımcılarla söyleşi yapılacak. Belgesel Günleri saat 16:00'da sona erecek.

ÇOK OKUNANLAR
BUNLARA DA BAKIN
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR