Fethiye'de Bel Fıtığı ve Tedavi Yöntemlerini Uzman Dr. Hazar Anlattı

Fethiye Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesi'nde görev yapan Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Necati Uğur Hazar, bel fıtığının bölgede de oldukça sık karşılaşılan bir hastalık olduğunu belirtti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Hazar, hastaların genellikle ameliyattan korktuğunu ve daha çok ameliyatsız tedavi yöntemlerini tercih ettiğini söyledi.

“Her Bel Fıtığı Ameliyat Gerektirmez”

Dr. Hazar, “Her bel fıtığı ameliyat gerektirmediği gibi, her bel fıtığı fizik tedaviye uygun olmamakta. Burada önemli olan hastanın şikayeti, muayenesi ve radyolojik görüntülerine göre karar vermektir. Eğer bir hastamız ilaç tedavisinden ve fizik tedaviden fayda görmemişse, ağrıları günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetliyse, bu durumda ameliyat gerektiren bir durumdan söz edebiliriz, dedi.

Dr. Hazar ayrıca, ayrıntılı muayenelerde ortaya çıkan bazı özel durumlara dikkat çekerek, “Ayağında güçsüzlük, idrar kaçırma, büyük tuvaletini kaçırma gibi nadir durumlar klinik bulgularımızı destekler ve ameliyat kararı vermemize yol açabilir” ifadelerini kullandı.

Ameliyatsız Tedavi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Dr. Necati Uğur Hazar, ameliyatsız tedavi yöntemlerinin her hastada uygulanmadığını, ancak belirli durumlarda bu yöntemlerin daha uygun görüldüğünü ifade etti. “Eğer hasta cerrahiye uygun değilse; yaşı 90'ın üzerindeyse, ek hastalıkları varsa, tansiyon, kalp rahatsızlığı ya da kan sulandırıcı kullanımı gibi durumlar mevcutsa, bu hastalarda ameliyatsız tedavi yöntemlerini tercih etmekteyiz” dedi.

Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dr. Hazar, ameliyatsız tedavi seçeneklerine dair bilgi verirken şunları söyledi: “Ameliyatsız tedavi yöntemleri arasında nokta atış tedavisi dediğimiz epidural enjeksiyon, foraminal enjeksiyon ve lazer plasti gibi çok özel yöntemler bulunmaktadır. Hangi tedavinin uygulanacağına, fıtığın sinir üzerinde yarattığı etkiye, hastanın klinik bulgularına ve radyolojik görüntülerine göre karar vermekteyiz.”

“Omurga Sağlığı İçin Dik Duruş ve Egzersiz Önemli”

Dr. Hazar, omurga sağlığını korumanın önemine de dikkat çekti: “Dik duruş hayata bakış açımızı bile değiştirebilir. Omurga sağlığımıza çok dikkat etmeliyiz. Bunun için de düzenli egzersiz yapmamız ve omurgadaki kaslarımızı güçlü tutmamız gerekmektedir.”

Bakmadan Geçme