Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Seydikemer Bölgesel Toplantısı Yapıldı.
Toplantıya FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Yönetim Kurulu Üyesi Halit Saraç, Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım, Fethiye-Seydikemer Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak ve Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Harun Sağır ve çok sayıda Oda üyesinin katıldığı toplantıda Seydikemer ekonomisinin gelişmesinin önündeki engeller konusu görüşüldü.
Toplantıya FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Yönetim Kurulu Üyesi Halit Saraç, Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım, Fethiye-Seydikemer Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak ve Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Harun Sağır ve çok sayıda Oda üyesinin katıldığı toplantıda Seydikemer ekonomisinin gelişmesinin önündeki engeller konusu görüşüldü.
Toplantının açılış konuşmasını yapan FTSO Başkanı Akif Arıcan, Oda olarak yürütülen projelere ilişkin bilgi verdi. Bölgesel toplantıların sorunların belirlenerek çözümü için ilgili kurumlara iletilmesini sağladıklarını belirten Akif Arıcan “İyi bir ekibimiz, iyi bir kadromuz var. Bölgemizin seviyesinin hak ettiği yere gelmesini istiyoruz. Sorunları sizlerden alacağız, gerekli kurum ve kuruluşlar nezdinde takibini yapacağız. Gerekirse bakanlıklara kadar götüreceğiz. Biz sorunlarımızın takipçisiyiz. Üyelerimizin yanındayız. En büyük, en çok vergi veren, en çok istihdam sağlayan camia biziz. Bir araya gelerek güçlerimizi birleştirmeliyiz.” Dedi.
Odanın projeleri hakkında bilgi veren Akif Arıcan, Babadağ Teleferik Projesinin ihalesinin yapıldığını ve kısa bir süre içinde yapımına başlanacağını söyledi. Babadağ'dan elde edilen gelirle de bölgemizin ihtiyacı olan yatırımlarının yapılacağını dile getirdi.
Seydikemer sınırları içinde kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgesi Projesine de değinen Arıcan, “Boğalar Gökben mevkiinde bir OSB kurulması için çalışmalara başladık. Seydikemer'de bir çalıştay yaptık. OSB'nin doğal taş ve mermer ihtisas OSB olması yönünde bir sonuç çıktı. Meslek birliği olarak dernek de kuruldu. 5 yıla kadar bu yatırım da hayata geçmiş olacak. Yatırım maliyeti 51 milyon lira. Odamız, proje ortaklarımız ve iştirakçilerimizle ile birlikte 9 milyon liralık yatırımı yapacağız. Maliyeti kalan kısmını devletten destek alarak tamamlayacağız.” Sözlerini kaydetti.
Fethiye Üniversitesinin kurulması konusunda da bilgi veren Arıcan, FTSO tarafından 4 yıllık fakülte açılması girişiminin bugün Fethiye Üniversitesinin kurulması aşamasına geldiğini belirterek Fethiye'de kurulan 3 fakültenin üniversiteye dönüşmesi için Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu tarafından imza kampanyası başlatıldığını belirtti. Kampanyada imza sayısının 40 bine ulaştığını belirten Arıcan, imzaların bölge milletvekilleri aracılığıyla TBMM gündemine taşınacağını dile getirdi.
Arıcan'ın konuşmasının ardından FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin tarafından Seydikemer bölgesinde daha önce yapılan toplantıda ele alınan konular ve geçen zaman zarfında bu konularda Oda tarafından yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verildi.
KOBİ Nefes ve KOSGEB ile finansmana erişim sağlandı
Oda üyelerinin finansmana erişiminin sağlanması yönünde talep alındığını belirten Şahin, bu konuda KOBİ Nefes Kredisi ile Oda ve Borsa üyelerine daha düşük faizle kredi sağlandığını, Odanın 1 milyon TL.'lik mevduatının bloke edilerek 10 milyon TL'lik kredi hacmi yaratıldığını ifade etti. Şahin, FTSO üyesi 113 işletmenin 10.415.000 TL tutarın kredi kullanarak bundan faydalandığını söyledi.
Finansmana erişim konusunda KOSGEB temsilciliğinin açıldığını kaydeden Şahin, Muğla'da KOSGEB'e kayıtlı 9621 firma arasından 6261 firma söz konusu kredi desteğinden yararlandığını, Fethiye'nin Muğla'da Bodrum'dan sonra ikinci sırada olduğunu söyledi.
Şahin, Kredi Garanti Fonunun Fethiye'de de şube açması için girişimlerin devam ettiğini sözlerine ekledi.
Finansmana erişimde teminat sıkıntısı yaşayan üyelerimizin yaşadığı sorunların giderilmesi talep edildiğini kaydeden Şahin, Taşınır Rehin Kanununun hayata geçmesi ile birlikte her türlü taşınır (makine teçhizat, araç, ekipman, iş makinası, tarımsal ürün) teminat olarak gösterilebildiğini belirtti.
Füsun Şahin, konuşmasında şu çalışmaları üyelerle paylaştı.
SGK Prim Borçları Ertelendi
Oda üyelerinin SGK prim borçları ilgili kurumlara iletildi. Aralık, Ocak – Şubat SGK primleri faizsiz olarak Ekim – Kasım – Aralık ayına ertelendi.
Muğla genelinde 95 bin 362 işletme, Fethiye'de ise 6900 işletme söz konusu desteği kullandı.
Sicil Affı yasalaştı
Geçmişteki sıkıntılardan dolayı zorluk yaşayan üyeler için ‘Sicil Affı'nın çıkarılması talep edildi. Sicil Affı düzenlemesi yasalaştı. Yükümlülüğünü yerine getiren ve yapılandırması yapan borçlunun, geçmiş ödeme performansı yeni kredi başvurularında engel oluşturmayacak.
Düzenli vergi veren ödüllendirilecek
Vergisini düzenli ödeyenlerin ödüllendirilmesi talebi iletildi. Hem vergisini zamanında ödeyen, hem de geçmişe dönük yükümlülüklerini tam olarak yerine getiren mükelleflere %5 indirim getirildi. Uygulama 01.01.2018'de başlayacak.
İstihdam destekleri sürüyor
İşsizlik oranın düşürülmesi, istihdamın özendirilmesi için üyelerimize yönelik yeni desteklerin çıkartılması talep edildi. İŞKUR bünyesinde, İstihdam Seferberliği hayat geçirildi. 1 Şubat 2017 – 31 Aralık 2017 tarihleri arasında İŞKUR'a kayıtlı işsizler arasından bir kişi işe alındığında ilk 3 ay maaş+sigorta+ vergi devlet tarafından ödeniyor. 3 ay sonunda istihdama devam edersen SGK primi+ vergi 2017 sonuna kadar devlet tarafından ödeniyor. Söz konusu desteklerden Muğla'da 6844 işletme; Fethiye'de de 1628 odamız üyesi işletme yararlandı.
Mevzuat yükümlülükleri azaltıldı
İş Sağlığı / Güvenliği mevzuatının KOBİ'lere bindirdiği yüklerin azaltılması talep edildi. 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için; iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi zorunluluğu 1 Temmuz 2017 tarihinden 1 Temmuz 2020 tarihine ertelendi
Sanayicilerin üzerindeki yüklerin azaltılması ve yatırım desteklerinin genişletilmesi talep edildi. Üretim Reformu Paketi'nin yasallaşmasıyla sanayi ve üretim bölgelerinde, OSB'lerde yer alan sanayicilerin bazı vergi uygulamaları ve harçları kaldırıldı. Yatırım Teşvik Belgeleri kapsamında imalata yönelik harcamalarda Kurumlar ve Gelir Vergisi muafiyeti geldi. Yatırıma yönelik inşaat işlerine KDV iadesi getirildi.
Zorunlu trafik sigortalarında ‘tavan fiyat' uygulaması sonrası poliçe düzenleyen acentelerin yaşadığı zorlukların giderilmesi. FTSO, sigortacılık sektöründe faaliyet gösteren üyeleriyle yaptığı toplantıda konuyu gündeme aldı, acentelerin sorunlarının çözümü için Ankara nezdinde girişimlerde bulundu. Yapılan düzenleme ile sigorta şirketleri için oluşturulan havuza riskli araçlar dahil edilerek bu araçların riski tüm sigorta şirketlerine dağıtıldı.
Nitelik eleman bulmak için fethyekariyer.com
FTSO, üyelerinin ihtiyacı ola nitelikli elemanı kısa sürede bulmalarını sağlamak amacıyla www.fethiyekariyer.com özel istihdam bürosunu açtı.
Üyelerin talepleri doğrultusunda 138 adet eğitim düzenlendi.bu eğitimlere , 4737 kişi katıldı.
Tehlikeli ve çok tehlikeli meslek kollarında Mesleki Yeterlilik Kurumu onaylı belgelendirme faaliyetleri kapsamında 5 sınav açıldı ve 300'ün üzerinde kişinin belge alması sağlandı.
Şirket işlemleri kolaylaştı
Şirket kuruluş işlemlerinde yaşanılan maddi ve zaman kaybının önüne geçilmesi, Oda hizmetlerinin online ortamdan da gerçekleştirilebilmesi talep edildi. Yapılan girişimler neticesinde şirket işlemlerinde Odalar tek durak ofis haline büründü. Noter, Banka ve Vergi Dairesine gitme zorunluluğu kalktı, sicil harçları tek bir elden toplanabilir hale geldi. Online belge verme hizmeti hayata geçirildi.
ÖSYM sınavları Fethiye'de yapılacak
ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlar ve Lisans Yerleştirme Sınavı da, Fethiye ve Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu'nun girişimleri sonucunda 2017 yılı itibarıyla ilçemizde düzenlenmeye başlandı.
Fethiye Seydikemer Mermer Doğal Taş İhtisas OSB
Fethiye ve Seydikemer'de imalat sanayinin potansiyelini harekete geçirmek amacıyla Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılması için Güney Ege Kalkınma Ajansı desteği kapsamında Seydikemer Belediyesi ve Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile birlikte Fethiye ve Seydikemer OSB Fizibilite Etüdü projesini uygulandı. Yapılan analizler ve talepler değerlendirildiğinde OSB'nin “Taş ve Mermer İhtisas OSB” olması konusunda fikir birliği oluşturuldu. OSB alanın büyüklüğü 960 bin m2'dir. Yatırımın toplam tutarı 51.636.500 TL'dir. Odamıza kayıtlı mermer ve doğal taş sektörü üyelerimiz Fethiye Seydikemer Mermer Sanayicileri Derneği kuruldu.
Tarım ürünlerine katma değer kazandırılması
Seydikemer'de ve Fethiye'de üretilen tarım ürünlerine katma değer kazandırılması için ihracatın artırılması ve marka / patent çalışmalarının yapılması için tarım sektörünü geliştirmek için ilgili bakanlık yetkilileri ile tarıma dayalı ihtisas OSB konusunda saha çalışması yapıldı. Domates başta olmak üzere yaş sebze ve meyve ürünlerine katma değer kazandırılması amacıyla Odamız bünyesinde çalışmalar gerçekleştirildi. Domatese coğrafi işaret alınması çalışmalarına başlandı.
Su Ürünlerindeki Yüksek KDV Oranı'nın Düşürülmesi için yazı yazıldı
Su ürünlerinin toptan ve perakende ticaretin uygulanan %8 ve %18'lik KDV oranlarının et ürünlerindeki gibi düşürülmesi talep edildi. FTSO tarafından, Türkiye'de ve Avrupa'da öncü olan bu sektörle ilgili yaşanılan yüksek KDV oranı sorunu ilgili bakanlıklara iletildi.
Üyeler taleplerini dile getirdi
Bilgilendirmenin ardından üyeler Odadan beklentilerini dile getirdi. FTSO tarafından düzenlenen eğitim ve seminerlerin Seydikemer'de de düzenlenmesi talep edildi. Ayrıca Mesleki Yeterlilik Sınavlarının Seydikemer'de de açılması istendi. Genel Sekreter Füsun Şahin, sınavın uygulamalı kısmının yapılabileceği bir alan bulunması halinde bunun mümkün olacağını kaydetti.
Oda üyeleri Seydikemer'e dört yıllık fakülte açılmasını istediklerini dile getirdiler.
FTSO Başkanı Akif Arıcan, Fethiye Üniversitesi'nin kurulmasının ardından Seydikemer'e 4 yıllık fakültelerin açılabileceğini belirterek öncelikle Fethiye Üniversitesinin açılması gerektiğini dile getirdi.
FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, Fethiye'de açılan Ziraat Fakültesinin uygulama alanının Seydikemer olacağını söyledi.
Seydikemer'deki banka şubesi sayısı az
Seydikemer'de sadece iki bankanın şubesinin bulunduğu belirten FTSO üyeleri bu konuda çalışma yapılmasını istedi. Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Harun Sağır, bu konuda Halk Bankası Genel Müdür yardımcısı ile görüştüğünü, şubenin açılabilmesi için kamuoyu desteğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Konuyu Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformunun gündemine taşıyacaklarını kaydeden Harun Sağır'ın sözlerine destek veren Akif Arıcan, “Konuyu TOBB Başkanımıza da iletiriz. Bu sayede süreci hızlandırabiliriz” dedi. Harun Sağır, Fethiye'de eğitim veren meslek liselerinin öğrencilerinin büyük çoğunluğunun Seydikemer'de yaşadığını belirterek Seydikemer'in mesleki ve teknik liseye ihtiyacı olduğunu söyledi.
Hayvancılık OSB açılmalı
Fethiye-Seydikemer Süt Üreticileri Birliği başkanı Turgut Tokmak da Seydikemer'de günlük 130 ton süt üretildiğini ifade ederek Seydikemer'de bir hayvancılık ihtisas OSB açılması gerektiğini ileri sürdü. Hayvancılığın yayla bölgesinde yapılmasının doğru olduğunu kaydeden Turgut Tokmak, bunun için yer araştırması da yaptıklarını ve uygun birkaç arazi tespit ettiklerini söyleyerek konuyla ilgili olarak FTSO'dan destek istedi.
Fethiye alabalığı organik ürün standartlarında üretiliyor
Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım, Fethiye alabalığının önemli bir ihracat ürünü olduğuna vurgu yaparak markalaşması konusunda destek istedi.
Toplantıda görüşlerini dile getiren Alabalık üreticisi Taner Demirkan, Fethiye'de yerli alabalık tüketilmesi için turizm sektörü başta olmak üzere tanıtım konusunda FTSO'dan destek istedi. Seydikemer bölgesinde yetiştirilen alabalığın organik balık standartlarında olduğunun altını çizen Demirkan, “Bu gördüğünüz vadide 14 bin 600 ton ruhsatlı üretim var. Türkiye'nin en büyük alabalık üretim havzası. Türkiye, Avrupa'nın en büyük alabalık üreticisi. Dünyanın ikinci büyük alabalık üreticisi durumunda. Bunu biz burada başarıyoruz. En son Japonya'ya Amerika'ya kadar ihracat yapıldı. Odamızın Fethiye'nin lezzetleri afişlerinden birinde de alabalık olabilir. Üzülerek söylüyorum Fethiye halinde Norveç alabalığı (somon) satılıyor. Ben alabalık dediğim de ise karşı çıkıyorlar. Bugün Türkiye'de dünyada Fethiye alabalığı ismi var. Bunu kendi ilçemizde de tanıtmamız lazım. Alabalığa marka tescili istiyoruz. Su kaynaklarımız çok güçlü. Tüm tesislerimiz uluslar arası sertifikasyona sahip tesisler. Marka tescili alırsak üreticiler üzerinde bir standart oluşturmakta yaptırımımız olacak. Bu da kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayacak. Bu konuda yardım istiyoruz. Odamız, turizm meslek grubunu toplarsa biz alabalıkçılar olarak ürettiğimiz ürünü anlatırız. Özelliğini anlatırız. Nasıl tüketilmesi gerektiğini anlatırız. Yerli ürünümüzün tüketilmesini sağlarız. Bizim üretim şartlarımız organik balık standartlarında.” dedi.
FTSO Başkanı Akif Arıcan, alabalığın Türkiye'de de tanıtılması için Fethiye tanıtımı konusunda Oda/Borsalarla yapılan dergilerde yer verilmesi iş birliğinin alabalık için de yapılabileceğini söyledi. Arıcan, alabalık tüketiminin Fethiye içerisinde arttırılmasını sağlamak amacıyla turizmciler ile alabalık üreticilerinin bir araya geleceği bir buluşmanın organize edilebileceğiniz söyledi.
Toplantı katılımcıların taleplerinin alınmasının ardından sonar erdi.