Fethiye Turizm Konseyi Toplantısı'nda 2022 Turizm Planlaması Konuşuldu

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ev sahipliğinde yapılan Fethiye Turizm Konseyi toplantısında, turizm pazarının çeşitlendirilmesine yönelik faaliyetler ve Muğla turizminde gelinen son durum konuşuldu. Toplantıya katılarak Muğla'nın kültür ve turizm faaliyetlerine ilişkin sunum yapan Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl, Muğla'da gerçekleştirilen sportif amaçlı turizm faaliyetlerinde öne çıkan Babadağ'ın yamaç paraşütü atlayış sayısında tüm zamanların rekorunu kırmış olabileceğini söyledi. FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ise Fethiye'nin tanıtımı için katıldıkları fuar ve organizasyonlarda 2022 yılı planlamasını yapmak için yoğun çaba gösterdiklerini kaydetti.

FTSO Meğri Salonu'nda 17 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Turizm Danışma Bürosu Müdürü Saffet Dündar, TÜRSAB Batı Akdeniz BTK Bölge Temsilciliği Başkanı Özgen Uysal, FTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Göcek-Der Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Dim, Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Yönetim Kurulu Üyesi Oykun Öcek, YDA Dalaman Havalimanı İş Geliştirme Direktörü Orçun Songur, Fethiye Belediyesi Sosyal ve Kültür İşler Müdürü Halime Ok, Fethiye Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Gencay Güngör, Muğla Büyükşehir Belediyesi Turizm Personeli Erdi Filiz, İMEAK DTO Fethiye Şubesi Danışmanı Mehmet Eskici, FETAV Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Dinçer, FTSO Genel Sekreteri Av. Ezgi Kullukçu ve Turizmci Süleyman Kaya katıldı.

“Babadağ'da atlayış rekoru önümüzdeki günlerde netleşecek”
Toplantıda ilk olarak Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl tarafından Muğla'da kültür ve turizm faaliyetlerine ilişkin geniş kapsamlı bir sunum yapıldı. Müdür Bingöl, 851 seyahat acentesi ile 31 bin 400 kişi kapasiteli 637 günübirlik teknenin Muğla'da turizm alanında faaliyet gösterdiği söyledi. Muğla'nın 450 işletme belgeli otelde 52 bin 989 oda ve 109 bin 674 yatak, 61 yatırım belgeli otelde ise 5 bin 957 oda ve 13 bin 783 yatak kapasitene sahip olduğunu aktaran Bingöl, 25 marina, 7 mavi bayraklı marina ve 106 mavi bayraklı plajın, deniz turizmine hizmet verdiğini kaydetti. Muğla'da yapılan turizm amaçlı sportif faaliyetlerde yamaç paraşütünün oldukça öne çıktığını vurgulayan Bingöl “Yamaç paraşütü, uçurtma sörfü, parasailing, rafting, kano, cip safari, trekking, binicilik ve bisiklet gibi sportif faaliyetlerin tümü Muğla'da gerçekleştiriliyor. Yamaç paraşütü Fethiye-Babadağ ve Milas-Ören Alatepe parkurlarında aktif olarak yapılıyor. Ancak Babadağ sadece Muğla ve Türkiye'de değil. Tüm dünyada yamaç paraşütü alanında öne çıkıyor. 2020 yılı içerisinde 74 bin 247, 2021 yılı içerisinde ise 161 bin 408 uçuş yapılmış olup, hava oyunları uçuşlarına ilişkin sayı dâhil değildir. Hava oyunlarına ilişkin rakamın eklemesiyle Babadağ'ın 2019 yılındaki uçuş rakamını geçerek tüm zamanların rekorunu kırabilir. Pandemiye rağmen bu rakamlar hem çok sevindirici, hem de büyük bir potansiyelin habercisidir.” dedi.

“Kazı alanlarında desteğe ihtiyacımız var”
Sunumunda Muğla genelinde devam eden kazılara ilişkin de bilgi veren Müdür Bingöl, Bodrum, Milas, Yatağan, Ula, Datça, Seydikemer ve Marmaris'teki 15 ayrı bölgede kazı çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Kazı bölgelerinde zor şartlar altında çalışmalar sürdürüldüğünü aktaran Bingöl, bu alanlarda konaklama ve yiyecek malzemelere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, turizmcilerin desteğini talep etti. Muğla'da deniz, kum ve güneş odaklı, sezonluk turizm anlayışının yerleşmiş vaziyette olduğunu anlatan Bingöl, “Sadece yaz aylarını hesaba katarak otellerimizin altyapısı düzenlenmiş durumda. Zaman alacak ancak bazı şeylerin değişmesi gerekiyor. Kültür turizmimizi de ön plana çıkartarak turizmi 4 mevsime yayabiliyor olmamız lazım. Sezonu uzatmak zorundayız.” diye konuştu.

“Festivallerimizi uluslararası boyuta taşımamız gerekiyor”
Muğla genelinde yapılan tüm ulusal festivalleri uluslararası düzeye taşımak istediklerini vurgulayan Müdür Bingöl, sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Valimizin bu konuda bir talebi var. Tüm festivallerimizin yurtdışından tatilci çekebilecek boyuta getirilmesi konusunda adımlarımız olacak. Girişimlere başlamıştık. Ancak pandemi süreci sekteye uğrattı. Bir başka girişimimiz ise tek bir turizm pazarına bağlı kalmamakla ilgiliydi. Sadece İngiliz pazarı değil diğer ülkelere ağırlık verilmesinin önemi, pandemi süreciyle bir kez daha ortaya çıktı.
Ayrıca Fethiye Turizm Konseyi'nin çok önemli olduğunu, Fethiye genelinde böyle bir işbirliği örneğinin Muğla'nın diğer ilçelerinde bulunmadığını ve toplantılarda diğer ilçelere de bu yapılanmaya benzer bir yapılanma kurulması gerektiğini öneri olarak sunuyorum.”

Başkan Çıralı, “2022 planlaması için çalışıyoruz”
Sunumu ve verdiği bilgiler nedeniyle Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl'e teşekkür eden FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, bölgenin turizm pazarını çeşitlendirmek için Oda olarak girişimlere ara vermeden devam ettiklerini belirtti. Rusya ve Ukrayna'dan turistleri Fethiye ve Seydikemer'e çekmek için Antalya Turizm Fuarı'nda yoğun çaba gösterdiklerini vurgulayan Başkan Çıralı, “27-28 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen fuarda Rusya ve Ukrayna'nın en çok kullanılan arama motorları ile önde gelen rezervasyon portallarının yetkilileriyle görüştük. Yüz yüze görüşmelerde yapılabilecek tanıtım çalışmalarına ilişkin bilgi alışverişinde bulunduk. Yararlı bağlantılar kurduğumuzu düşünüyorum. 19 Kasım'da başlayan TÜRSAB 2021 Turizm Kongresi'nde de aynı düşüncelerle yer aldık. İşbirlikleri ve karşılıklı görüş alışverişlerinin yanı sıra sektörle ilgili 2022 yılı planlaması yapmaya da fırsat bulduk. Şimdi sırada İstanbul EMİTT Fuarı var. Orada da yönetimimiz ve meclisimizle yer alarak bölgemizin tanıtımı ve 2022 planlaması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” dedi.

Bakmadan Geçme