'Güvenli Dinleme Nasıl Olmalı'

İl Halk Sağlığından 3 Mart Dünya Kulak Ve İşitme Günü Mesajı

Muğla İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Mustafa Nuri Ceyhan 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü nedeniyle açıklamada bulundu. Eskiden Uluslararası Kulak Bakım Günü olarak bilinmekte olan 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Gününü kutlayan Muğla İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Mustafa Nuri Ceyhan açıklamasında “Bu günün amacı, kamuoyunda işitme kaybı, kulak bakımı, kulak hastalıkları konusunda savunma ve farkındalık yaratmaktır” dedi…

Yazılı olarak yapılan açıklamada Muğla İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Mustafa Nuri Ceyhan “Halk sağlığı açısından kulak ve işitme engeli tedavilerinin uygulanması vatandaşlarımızın işitme kaybının önlenmesi ve bu sürecin yönetimi için var olan olasılıklar hakkında bilinç eksikliğini gidermeyi amaçlamaktadır. Dünyada 1 milyardan fazla genç ve yetişkin, akıllı telefonlar gibi kişisel ses aygıtlarının güvensiz bir şekilde kullanılması ve zararlı ses seviyelerine maruz kalınması nedeniyle işitme kaybı riski altındadır. Günlük yaşamlarında zevk aldıkları şeyleri yaparken, giderek daha fazla genç Güvenli Dinleme yapmadıkları için işitme kaybı riskine maruz kalmaktadır. Basit nitelikte alınabilecek önlemlerle Güvenli Dinleme yaparak gençlerimiz keyifli ve sağlıklı işiterek kaliteli yaşamlarına devam edebilirler. Ebeveynler, öğretmenler ve doktorlar gençleri güvenli dinleme konusunda eğitebilirken, eğlence mekânlarının yöneticileri ise kendi mekânlarına belirlenen güvenli ses standardına uyarak, ses sınırlayıcılar kullanabilir, müşterilerine kulak tıkaçları ve gürültüye karşı dinlenme odaları sunabilirler.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 Sağlık Araştırması'na göre, Türkiye'de işitme cihazı kullanarak yaşamlarını sürdüren insanların oranı, toplam nüfusun %3,7'sini oluşturuyor. İşitme cihazı kullanamayacak derecede işitme kaybı olanların oranı da %0,1 düzeyinde. Bu oranlar yaklaşık 3 milyon insanda işitme engeli olduğunu gösteriyor. Bu sayının, gerek ekonomik koşulların iyileşmesi, gerekse yaşam koşulları nedeniyle önümüzdeki yıllarda hızla artması beklenmekte. Gelişmiş ülkelerde ise işitme cihazı kullanım oranı %10 düzeyinde. Yeni doğan işitme taramalarının yaygınlaşması sonucu koklear implant (biyonik kulak) ameliyatları da hızla artmakta.

Vatandaşlarımıza gürültüye bağlı işitme kaybı risklerine karşı yardımcı olan Güvenli Dinlemenin olmazsa olmazı olarak nitelendirdiğim ipuçlarını vurgulamak istiyorum: Vatandaşlarımız bulundukları ortamda mecburen yada isteyerek 100 desibellik bir gürültüye maruz kalmışlarsa, 15 dakikadan fazla o ortamda durmamalılar. Müziği çok yüksek sesle dinlemesinler: 85 dB'in altındaki ses seviyeleri işitme açısından güvenli kabul edilir. Ses aygıtları vasıtasıyla müzik dinlerseniz, maksimum ses düzeyinin % 60'ından daha yüksek ses seviyelerini açmasınlar. Gürültülü ortamlarda bile düşük sesle müzik dinlemenizi sağlayacak teknolojiye sahip kulaklıklar yoluyla müzik dinleyin ve arka plan gürültüsünü engelleyin. Konser ve gece kulüpleri ve diğer gürültülü ortamlarda kulak tıkaçları taksınlar. Gürültü seviyesini 5 ila 45 dB azaltabilirler. Artık hemen hemen herkesin elinde bir akıllı telefon var. Arka plan gürültüsünün seviyesini ölçmek için akıllı telefon uygulamaları kullanabilirler. Gürültü kaynağından yeterli uzakta bulunmak işitme hasarını ve kaybını önlemeye yardımcı olur. Kulaklarınızı dinlendirmek, dinlemeyi kesmek için bilinçli bir çaba sarfetmek ve tüm gürültü kaynaklarını kapatmak, sessiz ortamlarda kısa süreli molalar vermek dinlendirme açısından çok önemlidir. İşitme cihazı kullanıyorsanız eğer düzenli olarak bir işitme uzmanına kontrol ettirilmesi gerekmektedir.Birleşik Milletler sağlık ajansı, günümüzde 360 milyon insanın gürültü, genetik koşullar, doğumdaki komplikasyonlar, bazı bulaşıcı hastalıklar, kronik kulak enfeksiyonları, belirli ilaçların kullanımı ve yaşlanma gibi çeşitli nedenlerden dolayı orta ila ileri derecede işitme kaybına sahip olduğunu açıkladı. Bu açıklamaya göre “Tüm işitme kaybı vakalarının yarısından kaçınılabileceği de ifade ediliyor"

İşitme kaybı olan vatandaşlarımıza eşit fırsatlar ve daha kaliteli yaşam kalitesi sağlamak için Dünya İşitme gününü iyi değerlendirmeliyiz. Biz Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Herkesin iyi Kulak ve işitme rahatlığına varma şansına erişebileceği bir dünyaya katkıda bulunmaktan toplumsal olarak sorumluyuz. Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü, Muğla'daki işitme kaybına sahip olan dezavantajlı kişileri desteklemekte ve önleme, bilgi sağlama konularına destek vermektedir. Son olarak vatandaşlarımıza tavsiyem “Gürültüye bağlı işitme sorunları önlenebilir rahatsızlıklar kategorisindedir.” 6-12 Ay süreçlerinde Kulak Burun Boğaz hekimlerine başvurarak muayene olmaları İşitme sağlıkları açısından önem arz etmektedir” dedi.

Bakmadan Geçme