Kadınlar Seçme ve Seçilme Haklarını Kutladı

Fethiye'de kadın sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 82'nci yıl dönümünü törenle kutladı. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları gününde Fethiye'deki kadınlar, Atatürk'ün Türk kadınına verdiği seçme ve seçilme hakkını coşkuyla kutladı.

Fethiye'de kadın sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 82'nci yıl dönümünü törenle kutladı. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları gününde Fethiye'deki kadınlar, Atatürk'ün Türk kadınına verdiği seçme ve seçilme hakkını coşkuyla kutladı.

Beşkaza Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan törende sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Fethiye Kadın Meclisi Başkanı Deniz Şarlak; dünyada ilk defa Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kadınlara seçme ve seçilme haklarının verildiğini anlattı.

“Bu Hak Bizlere Atamızın Armağanıdır”

Kadınların kurtuluş savaşında en önemli kahramanlardan biri olduğunu söyleyen Deniz Şarlak “Bunu unutmayan Mustafa Kemal Atatük, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra kadın hareketlerine önem verdiği için 5 Aralık 1934'te bugün 191 milletvekilinin imzasıyla önerilen kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkı yasa tasarısı meclise katılan 317 kişinin 258'nin oyları olumlu, 58'nin çekimser, 6'sının boş oyu ile kabul edilmiştir. Diğer ülkelere şart koşularak verilen bu hak bizlere Atamızın armağanıdır. Bu armağana sahip çıkmaz borcumuzdur” dedi. Türk Kadınlar Birliği adına konuşan Hülya Karpuz “5 Aralık 2016 Türk kadınlarına milletvekili genel seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını tanıyan anayasa değişikliğinin 82. Yıldönümünü gurur ve minnetle kutladıklarını belirterek; “Türk kadını, Türk anası her zaman güçlüdür. Eski kahraman vatansever Türk kadınlarımızı kendimize örnek alıp her konuda duyarlı olup seyirci kalmayıp çok ama çok çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.

“Haklara Sahibiz Ancak Haklara Ulaşmada Eşit Değiliz”

Dünya devletlerinden önce kadına seçme ve seçilme hakkının Türkiye'de verildiğini hatırlatan CHP Kadın Kolları Başkanı Ayşe Kestep “2015 genel seçimi sonucunda biz kadınlar TBMM'de sadece 76 kadın vekille yüzde 13 oranında temsil ediliyoruz. Nüfusun yarısı olan biz kadınlar, yasalar önünde erkeklerle eşit haklara sahibiz ancak haklara ulaşmada eşit değiliz. Oysa daha çok kadın vekil demek; kadına yönelik şiddet, kadın istihdamı, eğitim gibi konuların daha fazla ele alınması ve çözüm üretilmesi demektir. Ne yazık ki hala ‘temsilde adaletten' ya da ‘sonuçta eşitlikten' söz edemiyoruz” dedi.

“Şimdi Düşünmezsek Bundan Sonra Hiçbir Zaman Düşünmek İçin Fırsatımız Olmayacak”

Törene katılan gazeteci yazar Işık Taban da söz alarak kısa bir konuşma yaptı. Işık Taban; “Tam 82 yıl oldu. Türk kadını seçme ve seçilme hakkını kazanımını aldığı süre çok uzun bir süre. Bu uzun süre içerisinde küçücük bir tespit yapalım, nereye geldik, bu neredeyiz? TBMM'de 82 kişiyle temsil ediliyoruz, yerel yönetimlerde belediyelerde, belediye başkanlıklarında sadece binde 5, belediye meclislerinde yüzde 2 ile temsil ediliyoruz. Durup düşünme zamanı şimdidir. Şimdi düşünmezsek bundan sonra hiçbir zaman düşünmek için fırsatımız olmayacak sayın kadınlar. Biz birlikte hareket edemezsek eğer bundan sonra kadın haklarına dair söylenecek sözümüz kalmayacak. Farkında olmak için son zamanları yaşıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada galiba sonucu biz kendimiz hak ediyoruz. Erkek egemen siyasetin bize uygun gördüğü isimlerle ve uygun gördüğü sayıda temsil ediliyoruz ve sesimizi çıkarmıyoruz. Bir birimizin eteğinden önce biz çekiyoruz. Hak edilen, hak eden liyakat değil; sadece kurulu düzene biat edenlerin arkasında duruyoruz. Oysa kadın hak ettiği yere gelebilmek için özellikle Türk kadını bunu çok hak ettiği için önce birlikte dik durmak ve mücadele etmek gerekiyor. Gerçekten dünya yerinden oynar kadın birlikte olursa ama bir birimizin eteğinden çekmediğimiz sürece” diye konuştu. Taban'ın konuşması törene katılan katınlar tarafından büyük alkış aldı.

Bakmadan Geçme