Köy Enstitüleri'nin 77. Yıldönümü
Köy Enstitüleri'nin 77. kuruluş yıldönümü, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) Fethiye Şubesi'nin düzenlediği törenle kutlandı.
Köy Enstitüleri'nin 77. kuruluş yıldönümü, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) Fethiye Şubesi'nin düzenlediği törenle kutlandı. Fethiye Cumhuriyet Meydanı'nda tamamen Türkiye'ye özgü olan Köy Enstitüleri eğitim projesinin 77. kuruluş yıldönümü kutlandı. Törene Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, eski milletvekillerinden Sami Gökmen, CHP Fethiye İlçe Başkanı Ali Özgür Kullukçu, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Hasan Gürhan, Fethiye Esnaf ve Kefalet Kooperatifi başkanı İsmail Başoğlu, Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye Şube Başkanı Ebru Oğuzhan Yeter , Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Tuğrul Yılmaz ve emekli öğretmenler katıldı.
“Köy Ağaları, Devrim Karşıtları Bu Anadolu Aydınlanmasından Korktular Ve Köy Enstitülerini Kapattılar”
Köy Enstitülerinden yetişmiş emekli öğretmenlerin Atatürk anıtına çelenk sunumu ile başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla devam etti. Günün anlam ve önemi hakkında konuşma yapan emekli öğretmen Ramazan Söğüt, Köy Enstitüleri'nin öneminden bahsetti. Söğüt konuşmasında “Köy Enstitüleri'nin Anadolu'nun okulsuz ve öğretmensiz olduğu gerçeği göz önüne alınarak, dönemin cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün himayesinde, Millî Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel tarafından İsmail Hakkı Tonguç'un çabalarıyla kuruldu. Köylerden ilkokul mezunu zeki çocukların bu okullarda yetiştirildikten sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışmaları düşüncesiyle kurulmuştur. Köy Enstitüleri Anadolu aydınlanmasıydı, Atatürk ilkelerini anlamayabilmekti. Köy ağaları, devrim karşıtları bu Anadolu aydınlanmasından korktular ve Köy Enstitülerini kapattılar” dedi.
Tören'de Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan'da bir konuşma yaptı. Aldan, eğitimin öneminden bahsederek “Türkiye'deki tabloya baktığımızda ‘Ah keşke Köy Enstitüleri kapanmasaydı' dediğimiz çok olmuştur. Türkiye'nin daha aydınlık bir dünyaya açılmasında önemli bir yere sahip olan Köy Enstitüleri gericiler tarafından, Türkiye'nin ilerlemesini istemeyen insanlar tarafından engellendi. Eğitimin ne kadar gerekli olduğunu günümüzde bir kez daha görüyoruz. Bu konuda en büyük ihtiyacımız yurdunu seven, gençleri seven öğretmenler. Onlara hala çok şey borçluyuz, onlara hala çok ihtiyacımız var. Norveç'te en yüksek maaş alanlar öğretmenlerdir. Çok önem verili çünkü yeni bir gençlik yaratılacak, o gençlik o ülkeyi yönetecek. O anlamda öğretmenlere çok büyük bir değer verilir ama ülkemizde ne yazık ki öyle değil. Yıllardır itilip kakılırlar. Özgür düşünceyi hazmedemeyenler tarafından sürekli baskı altında tutulurlar, sürgünlere alışmışlardır. Ama özveriyle de görevlerini yapmayı sürdürürler” diye konuştu.(Haber: Durkadın Işık)