Saatcı, Muhtarlarla Bir Araya Geldi

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Fethiye sınırları içerisindeki mahalle muhtarları ile Ecesaray'da toplantıda bir araya geldi. Belediye başkan yardımcıları ve müdürlerinin de bulunduğu toplantıda muhtarlar mahallelerinde yapılan çalışmaları inceleyerek, mahalleleriyle ilgili istek ve önerilerini dile getirdiler.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı'nın konuklarını belediye birim müdürleri ile birlikte kapıda karşıladığı toplantıda ilk olarak 41 mahallede şimdiye kadar neler yapıldığı slayt gösterisi ile anlatıldı. Toplantıda Fethiye Belediyesi'nin icracı müdürleri muhtarlara hem bilgilendirme yaptılar hem sorularını ve istekleri yanıtladılar.

Yemekten önce toplantının açılış konuşmasını yapan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı " Bu akşam bizim davetimize uyarak bizlerle aynı sofrayı paylaştığınızdan dolayı ben şahsım adına, hem müdür arkadaşlarım adına, hem de başkan yardımcısı arkadaşlarım ve kurumum adına hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz, şeref verdiniz. Aslında 3 gün önceye kadar bizim açımızdan her şey çok güzel gidiyordu. Hatta bu akşam için, ilk yaptığımız gibi? arkadaşımız da aramıza yeni katılmıştı. Aynı zamanda TRT'de de şeflik yapan sanatçımızı da getirecektik buraya. Ancak dün sabahtan itibaren El Bab'dan gelen şehit haberlerinden sonra işin o saz söz kısmını bir yere bırakarak, sizlerle son bir yıldır yaptıklarımızı ve önümüzdeki dönem yapacak olduklarımızı paylaşmak üzere arkadaşlarımızla sizin karşınıza hazır halde geldik. Her mahallemize ve her köyümüze, her beldemize geçen dönem yaptıklarımız devamlı dönecek" şeklinde konuştu.

Başkan Saatcı, yetkiyi bizden devralanlar, hiç bir altyapı çalışması yapmadı!

Özellikle şehir merkezindeki mahallelerimizin, belki beklentilerine cevap verememiş olabiliriz. Çünkü, şehir merkezinde (belediyecilik bizim gözümüzde altyapı işidir) altını yapmadığın yerin üstünü yapamazsın. Yetki bizdeyken 2014'e kadar hatta 2014'ten sonra yetkimizi aşan belli bölgelerde, özellikle Akarca Mahallesi'nde, Taşyaka Mahallesi'nde ve Patlangıç Mahallesi'nde belli bir yere kadar alt yapıyı sürdürerek, üst yapısını yaptık. Ancak şimdiye kadar yetkinin bizden devir alınması sonrası, yetkiyi bizden alanların kanalizasyon, yağmur suyu, su ile ilgili hiç bir altyapısal çalışma yapmamasından dolayı özellikle şehir merkezindeki mahallelerin maalesef üstyapılarına el atamıyoruz. Ben sizlerin ve Fethiye'nin parasını çarçur ederek, altı yapılmamış yerin üstüne parke döşeyerek sizden aferin alıp alkışlanacak kadar da değilim. 18 yıldır birbirimizi tanıdık. Ne yapacağımızı ne yapmayacağımızı biliyoruz. Ama bize yeni bağlanan beldelerimiz ve köylerimize yapmış olduğumuz çalışmalardan muhtar arkadaşlarımız memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Arkadaşlarım bu barkovizyon çalışmalarını hazırlarlarken baktım. O anda Çamköy varmış. Neler yapmışız diye baktım. Baya sürdü. Yani demek ki baya bir şeyler yapılmış. Yaptıklarımız da genelde yoldur, jimnastik aletleridir, parktır, bahçedir. Elimizdeki yetkiyle bunları yapmaya çalışıyoruz. Bu dönemde belki de en şanslı köylerimizden bir tanesi, İncirköy'ümüz oldu. Yarım bırakılan bir tesisi tamamlamayı Allah bize nasip etti. Cahit Beğenç amcaya bir sözümüz vardı. Bunun arkasından diğer yarım kalanları tamamlayarak, Milli Eğitim Bakanlığının köy okullarının talep ettiğimiz bize devri gerçekleştiği taktirde size verdiğimiz seçimler öncesi her söz gibi her köyümüzün köy okullarını sosyal tesise çevirerek halkımızın hizmetine sunmaya gayret edeceğiz. Bir konuda sınıfta kaldığımızı biliyorum. Biz, imar ve planlama konusunda sınıfta kaldık. Ama büyükşehir'den oldu ama küçükşehir'den oldu ama ÖÇK'daki çok sık genel müdür değişikliğinden oldu. Sizler bunları bilmezsiniz ama ben Karaçulha'nın, Kargı'nın, Yanıklar'ın, İnlice'nin, Göcek'in bu anlamdaki imar planlarının yapılamamasından kaynaklanan ve halkımızın da muhtarlara gelerek serzenişte bulunmasından dolayı halkımızda sizler de haklısınız. Burada eksiği olan, tamamlayamayan (mazeret yoktur bizim kitabımızda, seçimle gelen insanların mazereti yoktur) suç bizimdir. Ama inanıyorum ki kalan 25 aylık süre içerisinde planlama konusundaki eksiklerin ne zaman tamamlanacak.

Toplantıda konuşmasını teşekkür ile bitiren Başkan Saatcı, "Çalışma arkadaşlarıma ve başkan yardımcılarıma şimdiye kadar göstermiş oldukları takım ruhundan ve hizmet aşkından dolayı teşekkür ederim. Gerçekten büyük fedakarlıklarla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bir elimiz yağda bir elimiz balda değiliz. Biz 250-300 milyon Türk Liralarını, bir sonraki yıla devreden belediyelerden biriyiz. Şu an 5 milyon borcumuz var. Ancak mayısta gelecek olan emlak vergisiyle bunu borcu yine toparlarız. Size verdiğimiz her sözü de yerine getirmek boynumuzun borcudur" ifadelerini kullandı.

Saatcı, ülke gündemini değerlendirdi...

Ülke gündemine de değinen Fethiye Belediye Balkanı Behçet Saatcı konuşmasına şöyle devam etti;

Bu ara Türkiye tamamıyla bir yeni anayasa değişikliğine ve sistem değişikliğine endekslendi. Açtığımız her televizyon, okuduğumuz her gazete, dinlediğimiz her arkadaşımız bunlardan bahsediyor. Halbuki daha önce de birkaç defa ifade ettiğimiz gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin şuan sorunları vardır. Ancak birinci sorunu Misak-ı Milli sınırları içerisindeki beka. Sonrasındaki sorun da güvenlik sorunudur. Beka ve güvenliğin sonrasında diğerleri tali işlerdir. Ana yol değillerdir. Talihi yollardır ve anayasa değişikliği dediğimiz olay da hukuksal bir olaydır ve çoğunluğa dayanması gerekir. 6'ya 4 kazanılmış bir maç ya da 3'e 2 kazanılmış bir maç anayasa değişikliğini yapma yetkisini hukuk kuralları çerçevesinde hiçbir gruba ve hiçbir siyasi partiye vermez. Anayasa çoğunluğa dayanmalıdır. Biz burada takriben 35 muhtar ve 10 da belediye çalışanı arkadaşım varsa 45 kişiyiz. 40'a 5 anayasa değişikliği için geçerlidir. Ama 25'e 20, 24'e 19 geçerli bir ölçü değildir. Burada anayasanın Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan bütün gruplara ama dini, ama siyasi ,ama etnik bütün gruplara cevap verebilmesi, onları dinlemesi ve tabanının bütün bu grupların istek ve talepleri doğrultusunda yapmak zorundadır. Yoksa benim anayasam, senin anayasan olmaz. Bizim bu işe bakışımız böyledir. Bu bir siyasi parti oylaması değildir. Türkiye'nin gelecek oylamasıdır. Rahmetli Fatih Sultan Mehmet'in sözünden geçersek, “Adalet ölürse, devlet ölür”. Gelinen noktada 3 gün içerisinde yapılan bir baypas var. olağanüstü hal yasaları ülkenin güvenliğini ihlal eden konular söz konusu olduğu zaman terör gibi, anarşi gibi sıkıntılar olduğu zaman hukukun hızlı karar alabilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni baypas ederek, hükümete çabuk hareket etme yetkisi veren hallerdir. Bu bir baypastır ve süresi de, yetkisi de kısıtlıdır.

Siz 15 Temmuz gibi şerefsizce bir başkaldırıdan sonra ilan edilen olağanüstü hal kanununa dayanarak ülkenin 100 yıllık bütün birikimlerine olan başta petrol ofisi, PETKİM, Türk Hava Yolları, Ziraat Bankası Halk Bankası gibi değerlerini halkın seçtiği meclisi baypas ederek, meclise sormadan ve her türlü hukuki denetimden uzak olarak, bir oldu bittiye getirerek, 4 kişilik bir ekibe bırakırsanız ve bu ekibin içinde de kendinize hep yakın insanlar varsa, uzmanlıkları tartışan insanlar varsa hiç kimse kusura bakmayacak burada bir dur denir. El freni boşalmış, normal freni tutmayan bir kamyon gibi devlet yönetilmez. Devletin el freni ve normal freni adalet mekanizmasıdır. ABD'de takriben çok kısa bir süre önce bir başkanlık seçimi oldu ve yeni başkan geldi. Yeni başkan geliyor, Müslüman etnikte olan bütün grupların Amerika dışına çıkarılması ve Amerika'ya sokulmaması konusunda karar alıyor. Senatodan geçirdi ancak hukuk dedi ki dur. Bizde denetleme baypas edildiği için ne 'dur' diyecek bir mekanizma ne de 'tekrar düşünelim' diyecek bir irade var. Bu anlamda ortak akla, paylaşıma ve hoşgörüye ihtiyacımız olduğu bir ortamda ve Türkiye'nin olmazsa olmazı güvenlik söz konusuyken El Bab'dan ve yurtiçindeki terör hadiselerinden dolayı şehit haberleri geliyorken Türkiye'nin önceliğinin anayasa değişikliği olmadığı, Türkiye'nin bütün değerlerinin 4 kişilik bir gruba verilmesini kabul etmediğimizi, bu yönetim biçiminin adının demokrasiyle, parlamenter sistemle, cumhuriyetle hiç alakası olmadığını düşünüyorum. Oyunuz evet'dir hayır'dır. Bu konuda kimsenin kimseye irade buyurmasına gerek yok.

Ancak gönlümün arzu ettiğini şey, yarın sabah Türkiye'yi gerçekten bu kaos ortamında daha da bölecek ve ayrıştıracak HDP, PKK, FETÖ hayır diyor, biz ondan evet diyoruz diye sayın Başbakanımızın çok şanssızca yaptığı açıklama ile zaten ayrışma yaşanacağını, muhalefetinde bu anlamda vermiş olduğu cevaplarla ülkenin daha da gerileceğini, ortak aklın, paylaşımın ve hoşgörünün ortaya çıkması gereken bir dönemde bu tip anayasa değişikliği oylamasının bizi daha da böleceğine inanıyorum. Her sabah kalktığımızda zaten mutsuz ve huzursuz uyandığımızı, bu ülkenin vatandaşları olarak yine her şeyden önce huzura ve güvene ihtiyacımız olan, çocuklarımıza ve torunlarımıza iyi bir ülke bırakma umudunun yeşereceği günleri beklerken her gün acabalarla ve kaos ile uyanmayı bizler hak etmiyoruz, bu anlamda yönetilmeyi de hak etmiyoruz. 'Halk bana oy vermiştir, ben yaparım' diye bir şey olma şansı yok. Bizi de halk seçti. Biz, bize oy vermeyeni dışladık mı? Burada farklı her siyasi görüşten arkadaşımız var. Ne zaman sen şu'sun sen bu'sun dedik. Böyle bir şeyin özellikle ülkeyi yönetenler tarafından dile getirilmesinin ülkemizdeki kaos ortamını daha da depreştireceğini, açının daha da genişleyeceğini, aramızdaki mesafenin daha da açılacağını düşünerek, inşallah (benimki hayal) bir sabah kalktığımızda' ülkenin şuan anayasa değişikliğine ihtiyacı yok, biz bundan vazgeçtik' sözlerini duymak istiyorum.

Saatcı'dan ardınan söz alan Muhtarlar Derneği Başkanı Niyazi Canözü; Başkan Saatcı'dan ve belediye çalışanlarından muhtarlar olarak isteyecekleri bir şey olmadığını udak tefek aksaklıklar olduğunu bunu da Başkan Saatcı'ya ulaşmadan daire amirleri tarafından halledildiğini ve bu güne kadar yapılan hizmetlerden çok memnun olduklarını belirterek düzenlenen gece için teşekkür etti.

Daha sonra söz almak isteyen mahalle muhtarları da, mahalleleri ile ilgili isteklerini ve öğrenmek istedikleri bilgileri belediye daire amirlerine sorarak bilgilendirildiler.

Muhtarlardan 'Sürpriz İşler Müdürlüğü' ismi teklifi...

Özellikle Fethiye Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nün çalışmalarından çok memnun olduklarını belirten bazı muhtarlar, esprili bir şekilde Müdürlüğün isminin "Sürpriz İşler Müdürlüğü" olarak değiştirilmesini teklif ettiler.

Konuşma ve fikir alışverişlerinin ardından Başkan Saatcı'nın 1999 yılından beri geleneksel olarak gerçekleştirdiği muhtarlar toplantısında yemeğe geçildi. Yemek ile birlikte hazırlanan barkovizyon sunumu izlendi.

ÇOK OKUNANLAR
BUNLARA DA BAKIN
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR