YENİ SİSTEM'DE SINAVA GİRDİLER
Hafta sonu tüm Türkiye'de olduğu gibi Fethiye'de de üniversite sınavları damgasını vurarak üniversite sınavları heyecanı yaşandı. Milyonlarca öğrenci yeni sisteme göre 2 oturum şeklinde gerçekleşen üniversite sınavlarına girdiler. Fethiye'de 44 sınav merkezinde gerçekleşen sınavlarda büyük bir yoğunluk yaşandı. Anne ve babalar sınava giren çocuklarını okul önlerinde ve bahçelerinde saatlerce beklediler…
Hafta sonu tüm Türkiye'de olduğu gibi Fethiye'de de üniversite sınavları damgasını vurarak üniversite sınavları heyecanı yaşandı. Milyonlarca öğrenci yeni sisteme göre 2 oturum şeklinde gerçekleşen üniversite sınavlarına girdiler. Fethiye'de 44 sınav merkezinde gerçekleşen sınavlarda büyük bir yoğunluk yaşandı. Anne ve babalar sınava giren çocuklarını okul önlerinde ve bahçelerinde saatlerce beklediler…
Her yıl değişen eğitim sistemine bir yenisi eklenerek üniversite sınav sistemi de değişti. YKS olarak adlandırılan açılımı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olan yeni sistemde öğrenciler Cumartesi ve Pazar 2 gün boyunca sınava girdiler. Cumartesi günü gerçekleşen TYT sınavı (Temel Yeterlilik Testi), Pazar günü gerçekleşen ise AYT (Alan Yeterlilik Sınavı) sınavı ve YTD(Yabancı Dil Testi) sınavına girdiler. 2 gün süren üniversite sınavlarında bazı anne ve babalar sıkıntıları dile getirdiler. Üniversite ve eğitim işinin her geçen gün Türkiye'de daha da karmaşık hale geldiğini ifade eden anneler ve babalar “Eskiden tam tersiydi. Artık; okumasa bir dert, okusa çok ayrı bir dert oluyor. Bu sınavlar bizleri çileden çıkarıyor, eziyetten başka bir şey değil. Kendi çocukları yurt dışların da okuyor, para varsa çare var” şeklinde ifadeler de bulundular. Fethiye'de 6 bin civarında üniversite öğrencisi yeni sisteme göre gerçekleşen YKS'nin birinci oturumu TYT ve ikinci oturumu AYT ile YTD' de ter döktüler. 30 Haziran 2018 Cumartesi günü gerçekleşen TYT sınavı Saat 10.15 de başladı ve 135 dakika sürdü. 1 Temmuz 2018 Pazar günü ise AYT sınavı saat 10.15'de başladı ve 180 dakika sürdü. Öğleden sonra ise YTD sınavı saat 15.45'de başladı ve 120 dakika sürdü. Fethiye'de üniversite sınavlarında; tüm güvenlik önlemleri alındı. Üniversite sınavları sürecinde özellikle ses ve gürültü kirliliğine çok dikkat edildi. Polis ve Zabıta ekipleri sınav bölgelerini kontrol altına aldılar. Sınav çıkışında büyük bir trafik yoğunluğu yaşandı.
“ÜNİVERSİTE SINAVLARINDA YENİ SİSTEM NE DİR?”
LYS ve YGS Sınav sisteminin kaldırılmasından sonra gözler ÖSYM; üniversiteye giriş için Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) adında yeni bir sınav formülü üretti. Yeni Sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı yani kısa hali ile YKS. YKS sistemine göre; daha önce uygulanan YGS ve LYS testlerinin yerini TYT ve YKS aldı. YKS' nin birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT), ikinci oturumu ise Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) olmaktadır. TYT'de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri alanları ile ilgili sorular yer alacak. Türkçe Testinde; Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerileri ölçülecek. Temel Matematik Testinde; Temel Matematik kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerileri ölçülecek. Sosyal Bilimler Testinde, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih alanları; Fen Bilimleri Testinde ise Biyoloji, Fizik ve Kimya alanları ile ilgili bilgi esaslı yeterlilikler ölçülecek.
Açılımı Alan Yeterlilik Testi ya da diğer bir ifadeyle Alan Yeterlilik Sınavıdır. Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1 Testi kapsamında, 24 Türk Dili ve Edebiyatı, 10 Tarih-1, 6 Coğrafya-1 sorusu; Sosyal Bilimler-2 Testi kapsamında, 11 Tarih-2, 11 Coğrafya-2, 12 Felsefe Grubu (Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık), 6 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi; 40 Matematik Testi; Fen Bilimleri Testi kapsamında 14 Fizik, 13 Kimya, 13 Biyoloji sorusu Alan Yeterlilik Testi'nin kapsamı olacak. YDT Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacaktır. YDT'ye girmek isteyen adaylar, bu alanda ilgili yabancı dili işaretleyeceklerdir. YDT'ye girmek istemeyen adaylar, bu alanı boş bırakacaklardır. YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacaktır. YDT'de adaya sadece başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.. Yaklaşık 2 buçuk milyon öğrencinin gireceği 2018 YKS sınavı baraj puanı şu şekilde; Buna göre yapılan resmi açıklamalar çerçevesinde Yükseköğretim Kurumları Sınavın barajını geçmek için en az TYT'de 150'yi geçmek, Alan Yeterlilik Testi'ndeki (AYT) 180'i geçmeleri gerek. Yani öğrenciler girdikleri sınavda TYT'den 15 net AYT'den 20 net yapmak zorunda.