Yerel Tohum Takas Etkinliği
Yokluk ve sefalet ile geçen işgal yılları derken insanların yiyecek besini ve köylünün ekecek tohumu kalmadı. Karınca yuvaları açıldı, tohumlar çıkarıldı ve toprağa ekim başladı. İşte o günlerden bu günlere gelinen bu süreçte yerel tohumun önemi bir kez daha anlatıldı.
Yokluk ve sefalet ile geçen işgal yılları derken insanların yiyecek besini ve köylünün ekecek tohumu kalmadı. Karınca yuvaları açıldı, tohumlar çıkarıldı ve toprağa ekim başladı. İşte o günlerden bu günlere gelinen bu süreçte; yerel tohumun önemi bir kez daha anlatıldı.
Geçtiğimiz Pazar günü Fethiye Belediyesi Kültür Merkezinde Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye şubesi tarafından düzenlenen 4. Yerel Tohum Takas etkinliğine yoğun katılım oldu. Sabah saat 11.00'de yerel tohum ve organik yiyecek stantlarının açılmasıyla başlayana etkinliğe; Fethiye Belediyesi, Fethiye Ziraat Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası Muğla şubesi destek verdi. Etkinliğe; Fethiye Belediye Başkan yardımcısı Mete Atay, Fethiye Belediyesi Sosyal ve Kültür İşleri Müdürü Halime Ok, Fethiye Ziraat Odası başkanı Kenan Karayiğit, Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi başkanı Uluhan Korkut, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul şubesi başkanı Ahmet Atalık, Muğla Yerel Tohum Derneği başkanı Mehmet Bal, Diyetisyen Yasemin Çakır, Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye şubesi yönetimi ve üyeleri, Fethiye ve Seydikemer Yörük Türkmen dernekleri yöneticileri, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldılar…
4. Yerel Tohum Takas etkinliğinde; vatandaşlara bir kez daha sağlıklı beslenmek için yerel tohumun önemi ifade edildi. Etkinlikte; kimyasal ilaçlar ve suni gübreler kullanılmadan yerel tohum ile tarım üretimin şart olduğu belirtildi. Dünyada hibrid ve GDO'su oynanmış suni tohum üreten karteller tarafından bir çok ülkede yerel tohumun yok edilmesi, Türkiye'de de yerel tohuma getirilen yasaklar, suni tohum ile beraberinde gelen hastalıklar neticesinde suni tohum ile yetişen ürünlerde kimyasal ilaçlar ve hormonların kullanılması, suni gübreler ile yetişen ürünlerden elde edilen fabrikasyon yiyecek maddeleri ve artan kanser vakaları düzenlenen panelde en çok konuşulan konular oldu…4. Yerel Tohum Takas etkinliğinde; yerel tohumlardan üretilen ürünlerin satışa sunulduğu stantların açılımı ile başladı. Stant açanlar ile yapılan söyleyişi den sonra konferans ve panel gerçekleşti. Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi başkanı Uluhan Korkut yöneticiliğinde gerçekleşen panele; Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul şubesi başkanı Ahmet Atalık, Muğla Yerel Tohum Derneği başkanı Mehmet Bal ve Diyetisyen Yasemin Çakır konuşmacı olarak katıldılar.
Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasından sonra ilk konuşmayı Cumhuriyet Kadınları Derneği Tohum Koordinatörü Suna Kumyol yaptı. Kumyol konuşmasında “2013 yılında Cumhuriyet Kadınları Derneği olarak başlattıkları bu projeyi dört seneden beri yönettiklerini belirtti. Türkiye'nin bir zamandır sıkıntılı günler geçirdiğini belirten Kumyol, “Her gün acı haberler alıyoruz. Dünya düzeninde her değer emperyalistlerin hedef tahtasındadır. Tohumda bunlardan biridir. Biz burada kendi imkanlarımızla bileşenlerimiz dışında hiçbir yerden hibe, fon, bağış ve parasal destek almadan, böylesi desteklere zaten sıcak bakmadan tohum konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Sağlıklı tarımsal üretim, sağlıklı beslenme isteği ile iç içe bir konudur. Bu arz ve talep meselesidir. Tüketici yerel tohumdan üretilmiş, doğru gübre ve doğru ilaç kullanılmış ürünü arayıp talep ederse, üretici talep doğrultusunda üretim yapacaktır. Üretici para kazanacağına, yetiştirdiği ürünün elinde kalmayacağına inanırsa üretimine devam edecektir. Üreticinin para kazanma, tüketicinin sağlıklı ve ucuz beslenme istekleri, bu bağlamda her iki kesimin de halledilmesi gereken sorunları vardır. . Burada hem üretici hem de tüketici açısından var olan tüm sorunların çözümü için her iki kesiminde meşru ve etkili bazı oluşumların içinde olmaları gerekiyor. Gıdaya giden yolun başlangıcı tohumdur. İnsanları kontrol etmenin en önemli yolunun gıda olduğunu bilen büyük küresel şirketler, uzun yıllardır bu konuda yaptıkları çalışmalarıyla, tarımla uğraşan ve geçinen bir çok üçüncü dünya ülkesi başta olmak üzere, dünyanın her yerinde tarımı ele geçirmek için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Hibrit ve GDO'lu tohumların ekilmesini buna bağlı olarak kimyasal ilaçların ve kimyasal gübrelerin kullanılmasını dayatmak, böylece çiftçiyi atalık yerel tohumunu kullanmaktan vazgeçirip yıllardır uyguladığı geleneksel tarımdan uzaklaştırmaktır” diye konuştu. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ise yaptığı açıklamasında, “Ülkemizde bulunan kanun tasarısına baktığımız zaman yerel tohum satışında bazı aksaklıklar var. Ama Fethiye Ziraat Odası olarak genel başkanlığımıza bu kanunda inceleme yapılarak iyileştirilmesi gerektiğini belirttik. İnşallah en kısa zamanda bu isteğimiz yerine gelecektir. Fethiye Ziraat Odası olarak Cumhuriyet Kadınlarının bu başarılı çalışmasını çok olumlu buluyor ve her zaman maddi ve manevi olarak desteklemeye hazırız” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından katılımcılara İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ahmet Atalık, Muğla Yerel Tohum Derneği Başkanı Mehmet Bal ve Diyetisyen Yasemin Çakır sunum gerçekleştirerek vatandaşları bilgilendirdiler. Sunumların ardından Özel HATEM Okulları öğrencileri yerel tohumlarla ilgili hazırladıkları oyunları sergilerken son olarak da sahneye Fethiye'nin sevilen sanatçılarından Ali Tunç sahneye çıkarak birbirinden güzel şarkılarını seslendirdi.