BU SENENİN İNCİSİ SİYAH ZEYTİN

Fethiye'de zeytin hasat zamanı devam ediyor. Zeytin veriminin geçen seneye göre daha bereketli olduğu belirtildi. İşletmeci Mehmet Yavuzer ise, 'Hasadımıza bir ay önce başladık 'dedi.

Ekim ayı demek birçok kentte zeytin için hasat demek. Hasat heyecanının yaşandığı yerlerden biri de Fethiye. Şehrimizde ise hasat coşkulu bir şekilde devam ediyor. Bu yıl rekoltenin de yüksek olması bekleniyor. FRT TV mikrofonlarına Yavuzer Zeytincilik sahibi Mehmet Yavuzer ve komisyoncu Mücahit Yavuz, zeytin üretimi hakkında bilinmesi gerekenleri aktardı.

YAVUZ, “BURADAN ALIP FABRİKAYA YOLLUYORUZ”
Manisa Alaşehirli Mücahit Yavuz,” Buraya zeytin yapmaya geldim. Buradan alıp fabrikaya yolluyoruz. Fiyatlarını fabrikalar belirliyor asıl. Bizde ona göre ayarlamasını yapıyoruz. Nakliyesini koyuyoruz. Kurtarıyor ya da kurtarmıyor. Fiyatları değişiyor. Sıra normalde 21,22,23,24 alıyorlar. En düşük 12'den başlıyor, 22-23'e kadar çıkıyor. Fethiye'den de 12 başlıyor 25'e kadar çıkıyor. Fiyat maliyetlerden dolayı böyle. Akaryakıt, masraflarda çok ağır. Nakliye buradan Akhisar'a 8, 9 milyara gidiyor. Büyük araba 12,13 milyara gidiyor. Kiloda 2,3 lira masraf biniyor. Nakliye olmasaydı daha ucuza alınabilirdi. Zeytin üreticilerine Allah kolaylık versin diyorum” ifadelerini kullandı.
YAVUVER, “HASAT BİR AY ÖNCE BAŞLADI”
Yavuzer Zeytincilik sahibi Mehmet Yavuzer ise,” Öncelikle hasadımız normal şartlarda bir ay önce başladı. Ağustos ayının son günü itibariyle biz hasadımıza başladık. Fiyatların belirlenmesi şöyle oluyor. Normal şartlarda bu işin borsası oluyor. Marmara, Manisa Akhisar, Aydın ve aynı zamanda Mut tarafı. Buradaki tanelerin, fiyatların belirlenmesinin sebebi ise ekseriyetle Manisa Akhisar'a göre şekilleniyor. Arz talep meselesine göre şekilleniyor. Ancak biz buradaki yerel esnaflar olarak, gözetmiş olduğumuz olay şu tamamen çiftçilerin menfaati dolayısıyla fiyatlarımızı hem işletmeci olarak, kendimize aldığımız için piyasa, borsa diyelim ki 22 -23 liradan çıkıyorsa biz Yavuzer Zeytincilik olarak 24-25 liradan alıyoruz. Otomatik olarak da diğer esnaflarda buna uymak zorunda kalıyor çünkü çiftçilerin yoğunluğu bu fiyatları gördüğünden dolayı otomatik olarak fiyat şekillenmesi böyle oluyor. Özellikle tane adetine göre yani hasatın, zeytinin durumuna göre. İriyse daha çok para. Küçükse daha az para. Bu sene hasat ülke genelinde çok yoğun. Yoğun bir zeytin var. Özellikle Fethiye bölgesinde yoğun. Buradaki avantajımız tanelerin büyüklüğü. Taneler büyük olduğunda dolayı da dışarıdan gelen taleplerde çok fazla. Tonajımız resmi rakamlarda 6 yıl önce 25 bin tondu. Fethiye bölgesinde şu anda çıkan gayrı resmi 80 bin tona ulaşmış durumdayız. Çiftçilerden bize ilk açılışta sitem karlık vardı. Çünkü son zamanlarda döviz yükselmesi çiftçileri tatmin etmedi. Ama şu anda fiyatlar yavaş yavaş kabul görür vaziyete gelmiş durumda. Zannedersem bu haftadan sonra bir yükselişimiz daha olacak, yaklaşık 1,2,3 lira daha artış olacak. Ondan sonra çiftçilerimizin de mutlu olacağını memnun kalacağını düşünüyorum. Hasat yapan çiftçilerimiz yeşil zeytinden şu an için uzak dursunlar. Ekseriyetle tavsiyem o. Özellikle siyah zeytine yoğunlaşsınlar. Ağaçları sık olanlarda yeşil zeytinden seğirtme yapsınlar, başlarına, Seğirttikten sonra siyahlaşmaya bıraksınlar. İri tanelere yoğunlaşsınlar. Kızıl kesinlikle seğirme yapmasınlar. Zamanım yok, ağacı bir an önce seğireyim demesinler. Çünkü bu sene siyahın senesi” dedi.

Bakmadan Geçme