Arıkan 'Yat Çekek Yeri Yok'

İMEAK DTO Fethiye Şubesi Başkanı Arıkan 'Kıyılarımızda gördüğümüz her yere her şey var ama bir yat çekek yeri yok' dedi.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

İMEAK DTO Fethiye Şubesi Başkanı Arıkan; “Kıyılarımızda gördüğümüz her yere her şey var ama bir yat çekek yeri yok” dedi. Fethiye’de yat çekek yeriyle ilgili incelemenin 2001 yılında Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yapılmasının ardından geçen 16 yıllık sürede yat çekek yerinin hala yapılamamasına İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan, gazetecilere yaptığı açıklamada tepki gösterdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri 2 yıl önce, Fethiye’de yapılması planlanan yat çekek ve imal yeri için alan incelemede bulunup Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan ve Tekne Yat İmalat ve Çekekçileri İşletme Kooperatifi Başkanı Bülent Taşan’dan bilgi almıştı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan, Fethiye’nin kanayan yarası haline gelen yat çekek yeriyle ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı.

Yat Çekek yerinin Karaot plajına yapılmasına karşı çıkan bir grup tarafından belli yerlere şikayet edildiğine işaret eden Arıkan gazetecilere yaptığı açıklamada “Herkesin şunu bilmesi lazım biz Fethiye’de birbirimizin ayağına çekerek bir yere varamayız. Fethiye’nin yat çekek yeri Fethiye’deki yatçıların meselesi değildir. Fethiye’nin yat çekek yeri imalat yeri Fethiye’nin sorunudur. Çünkü Fethiye’nin ticaretinin önünün açılması için yat çekek yeri olmak zorunda” dedi.

Bölgede yaklaşık 5 bin yatın olduğunu ve bir yatın yıllık bakımının 50 bin lira olduğuna dikkati çeken Arıkan şunları söyledi: “5 bin ile 50 bini çarptığımızda ortaya çıkacak rakamlar için herkesin hesap uzmanı olmasına gerek yok. Fethiye sanayisinin, Fethiye esnafının para kazanması demek. Kıyılarımızda gördüğümüz her yere her şey var ama bir yat çekek yeri yok. Bunu geçmişte çok tartıştık. Bazı arkadaşlarımız kıyıdan 5 kilometre içeride olsun dedi ama yat çekek yeri kıyıda olur. Yat çekek yerinin olması dünyaya en kolay ulaşma yerimizdir. Çünkü yatçılar dünyanın en kültürlü, en fazla okuyan insanlarıdır. Bu insanları buraya getirip bu insanları burada ağırlarsak teknelerin bakımını burada yaparsak kendimizi daha iyi tanıtırız, bölgemiz daha fazla zenginleşir. Ticaret kuralına göre oynanır. Biz kuralına göre oynayamıyoruz.  Bu yat çekek yerinin bir şekilde yapılması gerektiğine inanıyorum.”

Yat Çekek Yerinin yapılması için gerekirse İMEAK DTO Fethiye Şubesi olarak devreye gireceklerini ifade eden Arıkan; “Yapılması için gerekirse Oda olarak bizde devreye gireceğiz, biz yapacağız. Demek ki bunu kooperatife bırakmakla yanlış yapmışız. Burada bu işi yapan arkadaşları bir araya getirdik, devletin bize söylediği şekilde yürüdük ama şimdi projeyi Oda’nın üzerine alıp Oda olarak projenin üzerine gideceğiz” diye konuştu.

Fethiye’de en büyük sorunun kruvaziye iskelenin göründüğünü ancak iskeleden önce yat çekek yerinin daha önemli olduğu vurgulayan Arıkan şöyle konuştu:

“Kruvaziye iskele illa yapılacak diye bir şey yok. Kruvaziyer gemiler bu dünyanın olmazsa olmazı ama bunlar için illa iskeleye gerek yok. Bir iskele diye yıllarca takılıp kaldık. İskeleden önemli geri plandaki donanım önemli. Geri planda yerin yoksa iskele yapmanın bir anlamı yok. Gemiler gelip açıkta da kalabilir. Kendi imkanlarıyla veya bölgede bulunan teknelerle o gemilerin yolcuları sahile indirilebilir. Kurvaziyerden daha önemlisi yat çekek yeri.

 

Fethiye’de ve Göcek’te bizim en büyük sıkıntımız yat yanaşma yeri. Çünkü Fethiye ve Göcek’in en büyük geliri yat turizmi. Maalesef 2 senedir geriye gidiyoruz. 2014 yılında Fethiye Göcek sınırları dahilinde 12 bin hafta mavi yolculuk yapıldı. Ama 2016 yılının sonuna geldiğimizde bu 12 bin hafta tur 6 bin 500 haftaya düştü. Bu küçümsenecek bir rakam değil. Fethiye adına girdi olarak 300 milyon dolar paralara tekabül eden bir rakam. Bunu sadece yatçılık camiası değil Fethiye olarak tüm halkımız kaybediyor. 2016’dan sonra daha iyi tanıtımla uğraşıp 6 bin 500’e düşen turları 13 bin haftalık turlara çıkarmamız lazım. Bunun için botshowlara, turizm fuarlarına katılıyoruz. Hep beraber biz ayaktayızı söylememiz gerekiyor çünkü ülkemiz çok zor bir süreçten geçiyor. Ama bunu aşmanın tek yolu tanıtım. Tanıtıma mümkün mertebe çaba sarf edip herkese ulaşmaya çalışacağız.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN