ÇİMEN 'YÜKSEK ARSA FİYATLARI EV FİYATLARINI ETKİLİYOR'

İnşaat Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Levent Çimen, merkezde arsaların çok sıkışmış olması ve arsa bulunamaz hale gelmesi, arsa fiyatlarının çok yüksek olmasının ev fiyatlarının etkilediğini söyledi.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

İnşaat Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Levent Çimen, merkezde arsaların çok sıkışmış olması ve arsa bulunamaz hale gelmesi, arsa fiyatlarının çok yüksek olmasının ev fiyatlarının etkilediğini söyledi. Fethiye’de yaşanan arsa sıkıntısı ev fiyatlarını etkiliyor. Konu ile ilgili açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Levent Çimen; “Fethiye merkezde arsa sıkıntısı var. Özellikle 2005’ten sonra inşaat sektörünün Fethiye’de hızlanmasından sonra bu zaman kadar yapılan inşaatlar ve Fethiye’nin çevresinde imara açık yerler olmamasından dolayı merkezde sıkıştı. Merkezde ufak tefek arsalar kaldı belki ama bu arsalarında çok yüksek fiyatlı olması ve müteahhitlerin tercih ettiği kat karşılığı yöntemde de mal sahiplerinin fazla miktarlar istemesi ev fiyatlarına da yansıyor. Bu da dolaylı yoldan ev satın alacak kişilere yansıyor. Bugün inşaatla hiç alakası olmayan mühendis mimarlar olarak değil de bir devlet memuru, Fethiye’de yaşayan her hangi bir kişi bundan etkileniyor. Bunda da müteahhitleri, inşaat firmalarını çok fazla suçlamamak gerekir. 2015 yılından sonra özellikle ülkemizin ve dünyada yaşanan krizler, son 2 senedir turizm sektörünün kötü olması ve inşaat sektörünü dolaylı yoldan etkilemesi, inşaat maliyetlerinin yükselmesi bunların hepsi bir neden. Merkezde arsaların çok sıkışmış olması ve arsa bulunamaz hale gelmesi, çok iyi yerlerde arsa olmasına rağmen çok yüksek fiyatlı olması tabi ki de etkiliyor. Fethiye belediyesiyle görüşmelere devam ediyoruz. Çiftlik, Kargı ve Yanıklar’da bir imar planı çalışması olacak. İnşaat o taraflara kaydığı zaman hem şehir içi rahatlayacak hem de inşaat sektörü hareketlenecektir” diye konuştu.

 

Fethiye’de 2B arazilerinin de imara kazandırılmasının olumlu yönde etkisi olacağını kaydeden Çimen; “Büyükşehir’de olduğumuz için ne kadar bir zamanda yapılır onu görmek lazım. Bu hemen olacak bir şey değil. Belki 1-1 buçuk yıl sürecektir ama inşallah bu Fethiye’nin geneline biraz daha yayıldığı zaman en azından Fethiyeli için daha iyi olacağının kanaatindeyim” dedi. Çimen: “2003, 2005, 2006 yıllarında yabancıya satışlar rağbet görüyordu. Günümüzde yabancıya satışlardaki rağbet yok. Yabancıdan yerliye dönüş oldu. Son iki senedir özellikle ülkemizin içinde bulunduğu durum, 15 Temmuz darbe girişimi inşaat sektörünü etkiledi. Sadece ülkemizin değil dünya genelindeki siyasi krizler de inşaat sektörünü etkiliyor. Turizmin kötü olması dolaylı yoldan inşaatında etkiliyor. Çünkü turizmcilerde aynı zamanda inşaat yapıyor. Turizm kötü olunca inşaat yapmıyor. Bu arz talep dengesiyle alakalı bir durum. Talep olursa ancak inşaat yapılabilir. Fethiye’deki büyük inşaat firmalarına baktığımız zaman; geçmiş yıllarda 5-6 yerde inşaat yaparken şimdi bir yerde yapıyorlar. Çünkü insanlarda bir anda büyük bir yükün altına girmek istemiyor” dedi. Fethiye’de Kentsel Dönüşümün ilk çıktığı zamanlara göre rağbet görmediğine dikkati çeken Çimen şunları söyledi: “Çünkü kentsel dönüşümün amacı eski yıpranmış, ömrünü doldurmuş yapıların yıkılarak yenisinin yapılması ve güvenli yapılar yapılmasıydı. Bunun da en büyük artısı kentsel dönüşüme bir yapınızı soktuğunuz zaman hiçbir şekilde harç ödemiyordunuz. Belediye, MUSKİ, AYDEM vs harçlarının hiç birini ödemiyordunuz ve artı kredi veriyordu. Kredi imkanı hala mevcut fakat devlet harçlardan muaf olmak çıkardı. Böyle olunca en basitinden daire başına 6 bin 500 lira otopark harcı ödeniyor. Bu gün 12 daire yapan bir kişi için 60-70 bin civarlarında otopark harçları tutuyor. Eskiden kentsel dönüşüme giren binalar bundan muaftı. Bundan dolayı da kentsel dönüşümler rağbet görüyordu. Kentsel dönüşüm büyük şehirlerde ada bazında yapılıyor. Fethiye’de öyle bir şey söz konusu olmadığı için tamamen mal sahiplerinin talepleri doğrultusunda kentsel dönüşümler gerçekleştiriliyor. Müteahhitler için bu çok büyük kardı. Müteahhitler kar olmadığı yerde çok fazla boy göstermiyor” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN