Barajlar Haberleri

Barajlar Haberleri

Bodrum’da günlük 72 bin kişiye yetecek su bulundu

 Kuraklık ve iklim değişikliği sonrası Bodrum Yarımadası’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Geyik ve Mumcular Barajlarının kuruması ve DSİ tarafından kapatılması üzerine bölgede önemli bir su açığı ortaya çıkmıştı.Muğla Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) ekipleri vatandaşların temel ihtiyacı olan içme ve kullanma suyunun yetersiz kalması nedeniyle daha önceden projeleri hazırlanmış ve acil durumlarda uygulamaya konulması planlanan çalışmaya başlamıştı.

Su krizi için yağmur duası

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaklaşık bir ay önce barajların kurumasıyla birlikte ilçe susuzluğa mahkum oldu. Yaklaşık 1 aydır süren susuzluğun ardından bugün Cuma namazının ardından Bodrum’daki 91 camide cemaatle beraber yağmur duası yapıldı.

Bodrum’da Barajlar Kapatıldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen Bodrum’da yaşanan su sorunu ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Su Sondajlarla Sağlanacak

Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürü Baki Ülgen, Bodrum’a su sağlayan barajların kapanmasının ardından ilçeye suyun nasıl sağlanacağıyla ilgili açıklama yaptı.

Muğla Barajları Çok Kritik Seviyede

Muğla’da baraj seviyeleri son yılların en düşük seviyelerinde seyrederken Geyik Barajında yüzde 16, Mumcular Barajında yüzde10 seviyelerinde su kaldı. Barajlar çok kritik seviyelerde seyrederken, Meteorolojiden edinilen bilgiye göre ise geçtiğimiz yıllarda Eylül ayında yaşanan yağışlar bu yıl gerçekleşmedi ve önümüzdeki günlerde de yağış beklenmiyor.

Barajlar Kritik Seviyede

Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre bu yıl kullanılan içme suyu miktarında geçtiğimiz yıla göre yüzde 25’lik bir artış gerçekleşti. Ayrıca baraj doluluk oranlarında da çok ciddi bir düşüş meydana gelirken su tasarrufu konusunda uyarılarda bulunuldu.

Yağışlar barajları dolduruyor

Aydın'da Mart ayının yağışlı geçmesiyle yükselmeye başlayan barajlardaki su seviyeleri çiftçilerin yüzünü güldürdü. Yeni yıl ile beraber etkili olan sağanak yağışlar, il genelindeki barajların doluluk oranlarını da yükseltti.

BODRUM'DA SU KRİZİ KAPIDA​​​​​​​

Son yılların en kurak Aralık, Ocak ve şubat ayı yaşanırken, Muğla bölgesindeki barajlarda özellikle Bodrum'un içme ve kullanma suyunun karşılandığı Mumcular ve Geyik Barajı'nda geçen yıl şubat ayı sonunda yüzde 88-89 seviyelerinde olan doluluk oranı bu yıl yüzde 47'ler seviyesinde.

Barajlarda doluluk artıyor

Rize'den en fazla yağış alan il konumundaki Muğla'da kurak geçen iki yılın ardından Aralık ayında Menteşe, Marmaris ve Bodrum ilçeleri en fazla yağış olan bölgeler oldu. 1-8 Aralık tarihleri arasında Muğla Menteşe 237.1 mm, Bodrum'da 100 mm ve Marmaris'te 210.2 mm yağış gerçekleşti.

Bakan Pakdemirli ve Dönmez’den sel ve yangın felaketleriyle ilgili önemli açıklama

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son 50 yılda meteorolojik olarak yaşanmamış bir felaketle karşı karşıya olduğumuzu belirterek, HES barajları sele sebebiyet vermedi, mevcut taşkında tesislerin üstüne çıkan doğalın dışında su akışı oldu dedi.

CHP’li Erbay; AKP barajları satmaya başladı

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde Dalaman Çayı üzerinde bulunan Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali ile Santral tarafından kullanılan taşınmazlar Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarıldı. Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin özelleştirilmesine tepki gösteren CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, “AKP’nin geldiği nokta ülkenin enerji kaynaklarını ve barajlarını satmaktır. Ülke ekonomik olarak o kadar zor duruma düşmüş ki AKP, son olarak Akköprü Barajı’nı satarak ekonomik olarak günü kurtarmaya çalışmaktadır.” dedi.

Barajlarda su seviyesi yükseldi

Muğla il genelinde etkili olan yağışların ardından barajlardaki su seviyesi yükseldi. Marmaris Atatürk Barajında yüzde 96 olan su seviyesi yüzde 100'e çıktı. Geyik Barajındaki yüzde 60 olan su sevisi yüzde 64'e yükselirken, Mumcular Barajındaki yüzde 26 olan su seviyesi yüzde 30'ya yükseldi.