Çam Balı Haberleri

Çam Balı Haberleri

Büyükşehir Destekli Güçbirliği Kooperatifi ilk satış mağazasını açtı

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin il genelinde faaliyet gösteren kooperatifleri tek çatı altında toplamak için kurduğu, Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Muğla Tarım Güçbirliği İşletme Kooperatifi Marmaris Armutalan’da ilk satış mağazasını yine Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile açtı.

Marmaris Belediye Başkanı Oktay: "Üretmenin Gururunu Yaşıyoruz"

Beş yıllık süreçte Marmaris’in tarımsal potansiyelini de ortaya çıkardıklarını söyleyen Belediye Başkanı Mehmet Oktay, “Çam balı ve yer fıstığı ile başlanan çalışmaları aradan geçen 5 yılda defne, zeytin başta olmak üzere birçok alana yaydık ve Marmaris yer fıstığına coğrafi işaret aldık. Üretmenin, toprağı işlemenin gururunu yaşıyoruz” dedi.

Uzmanlar Uyardı

Dünya çam balının merkezi Muğla’da, çam balının yanında Türkiye’nin diğer illerinde üretimi gerçekleştirilen balların analizi gerçekleştiriliyor. Gerçekleştirilen uzun bir tahlil sonrası balın gerçek mi, sahte mi yoksa el yapımı bal mı olduğu tespit ediliyor.

Muğla'dan 912 milyon dolar ihracat performansı

Su ürünleri, çam balı ve börülce üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alan Muğla, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Ege Bölgesi ihracat rakamlarında Ocak-Ekim arasında 912 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştı.

Muğla’daki yangınlardan sonra çam balı hasadında sevindirici gelişme

Dünyanın çam balı üretim merkezi konumundaki Muğla’da yangınlar ve küresel iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan kuraklığın ardından azalan çam balı üretiminde bu yıl olumlu gelişme yaşandı.

Çam balı rekoltesinde beklentiler gerçekleşmedi

Dünyanın çam balı üretim merkezi durumundaki Muğla’da küresel iklim değişikliği, orman yangınları ve hava şartları nedeniyle çam balı üretiminde büyük düşüş yaşanıyor.

Sezonun ilk çam balı 61 bin TL’ye satıldı

Önemli çam balı üretim merkezlerinden olan Muğla'da, ilk sağım çam balı için düzenlenen mezatta sezonun ilk çam balı 61 bin TL'ye satıldı.

Çam balında rekolte beklentisi 14-15 bin ton

Dünya çam balı üretiminin yüzde 90’ını, Türkiye çam balı üretimin de yüzde 80’inin karşılandığı Muğla’da çam balı üretimi başladı. İlkbahar ve yaz aylarını Türkiye’nin değişik illerinde başta çiçek balı olmak üzere üretimi gerçekleştiren arıcılar, Ağustos ayının sonunda geldikleri Muğla bal ormanlarında ilk sağım olan çiçek ve çam balı karışımı ürünü almaya başladılar.

Jandarma ve Polise arılardan korunma ekipmanı

Ağustos-Ekim aylarında Türkiye’deki yaklaşık 9 milyona yakın arı kovanı varlığının yarısından fazlası çam balı üretimi için Muğla’ya geliyor.

MARMARİS ÇAM BALI’NDA COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRETİM ARTARAK DEVAM EDİYOR

Marmaris Ticaret Odası (MTO) tarafından alınan Marmaris Çam Balı coğrafi işareti, Büyük Marmaris Yangını sonrası rekor bir üretim gerçekleştiren Marmaris Çam Balı üreticilerine bu yıl da teslim edildi.

ÇAM BALINDA TEHLİKE ÇANLARI

Türkiye'nin ve dünyanın çam balı üretim merkezi Muğla'da, son üç yıldır her geçen yıl şiddetini arttırarak devam eden küresel iklim değişikliği, yağış miktarının az olması ve orman yangınları çam balı üretiminde büyük düşüşe neden olduğu açıklandı.

ÇAM BALI İHRACATI YÜZDE 76 ARTTI

Türkiye çam balı üretiminin yüzde 86'sını karşılayan Muğla ve dünya çam balının yüzde 92'sini üreten Türkiye çam balı ihracatını yüzde 76 artışla 15 milyon dolardan 26,2 milyon dolara yükseltti.

Dünya Arı Günü’nde farkındalık etkinlikleri düzenlenecek

Dünya'daki çam balı üretiminin önemli kısmının karşılandığı Muğla'da, geçtiğimiz yıl meydana gelen yangınlar nedeniyle ormanların zarar görmesi ve bal üretiminin olumsuz etkilenmesi nedeniyle Muğla Büyükşehir Belediyesi arıcılara yönelik destekleme ve farkındalık çalışmalarını sürdürüyor.

Arıcılara Apiterapik ürün eğitimi

Dünya çam balı üretimi lideri Muğla'da bal dışındaki arıcılık yan ürünlerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla Muğla Valiliği tarafından başlatılan 'Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme Merkezi' projesi çalışmaları devam ediyor. Muğla-Aydın karayolu, Kafaca yol ayrımında merkezin inşaatı devam ederken, arıcılara da eğitimler verilmeye başlandı.

Çam balına TSE standartı

Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin'in yıllardır çam balına standart getirilmesi ile ilgili çalışması sonuç verdi ve Türk çam balı TSE standardına kavuştu. Çam balı standartı TSE Teknik Kurulunda kabul edilerek, 'TS 13910' numarası ile yayınlandı.

Marmarisli arıcılar ballarına coğrafi işaret belgelerini aldı

Marmaris Çam Balı üretimi yapan ve coğrafi işaret şartlarını yerine getiren arıcılara coğrafi işaret sertifikaları ile logoları düzenlenen törenle takdim edildi.

TAB Başkanı Şahin: “Türkiye’de sahte bal algısı var”

Türkiye Arıcılar Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, çam balı birim ve teneke maliyetleri ile piyasada oluşan sahte bal algısının ortadan kaldırılmasına yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Fethiye ve Seydikemer’de çam balı yok

Tüm ülkede arıcılar, kuraklıktan dolayı verimin düşmesinden yakınırken Fethiye ve Seydikemer bölgesinde durum değişmiyor. Türkiye'nin çam balı üretiminin yaklaşık yüzde 40’nın yapıldığı Fethiye ve Seydikemer’de bu sezon da bal çıkmadı.

Çam balının merkezinde sıfır rekolte

Dünya çam balının yüzde 90'ı, Türkiye çam balının ise yüzde 78'ini karşılayan Muğla'da ilk defa çam balı üretimi yapılamadı. Yıllık 20 bin tona yakın çam balı üretiminin gerçekleştiği Muğla'da son iki yıldır devam eden rekolte düşüklüğü bu yıl dibe vurdu.

Çam balı üretimi yağmura kaldı

-Dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ını, Türkiye çam balı üretiminin ise yüzde 75-80'lik bölümünün karşılandığı Muğla'da çam balı üreticileri yıllık yaklaşık 20 bin ton çam balı üretiminin yağmur yağması durumunda bu yıl 4-5 bin ton çam balı alabileceklerini açıkladılar.

Üreticiler arıların ölmemesi için mücadele veriyor

Dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ını, Türkiye çam balı üretiminin ise yüzde 75-80'lik bölümünün karşılandığı Muğla'da bal üreticileri, iklim değişikliği ve kuraklıktan sonra orman yangınları nedeniyle zor günler yaşıyor.

Yangınlar Marmaris Çam Balını olumsuz etkiledi

Marmaris yangını sonrası coğrafi işaretli Marmaris Çam balı üretiminin uzun yıllar üretiminin tehlikede olduğu yönündeki iddiaları değerlendiren Marmaris Ticaret Odası Başkanı Süleyman Mutlu Ayhan, rekolte kaybının yaşanabileceğini, ama Marmaris Çam balı üretiminin devam edeceğini açıkladı.

Yangın sonrası tabiatın dengesini sağlayan arılarda açlık tehlikesi

Dünya'nın en önemli çam balı üretim merkezlerinin başında yer alan Muğla, Aydın ve Antalya'da meydana gelen orman yangınlarının tabiatın dengesinin yanı sıra birçok sektörü olumsuz etkilediği belirtildi. Yangınlar sonrası bölgede bulunan binlerce koloni arının telef olmasının yanında sağ kalan arıların açlık tehlikesi ile karşı karşıya olduğu sektörün ise yaklaşım 100 milyon dolarlık maddi kaybı olduğu belirtildi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin: “Acil eylem planı hazırlanmalı”

Muğla'daki orman yangınlarının arıcılık sektörü ve çam balı üretimine etkileri ile yapılması gerekenlere ilişkin panel düzenlendi. Aşılama ve yeni alanlar oluşturma konusunda çalışma yapılmasının önemine değinen Türkiye Arcılar Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, acil eylem planı hazırlanması gerektiğini söyledi.

TAB Genel Başkanı Şahin; ''2021 yılında Muğla özelinde çam balı üretimi bitmiştir''

Türkiye Arıcılar Birliği (TAB) Genel Başkanı Ziya Şahin, Antalya, Muğla ve Aydın'daki yangınlarla ilgili yaptığı açıklamada 2021 yılında Muğla özelinde çam balı üretiminin bittiğini söyledi.

Girgin, Buralar çam balının kalbi zeytinin diyarı

Girgin, Buralar çam balının kalbi zeytinin diyarı Yatağan ilçesi Bencik Mahallesi ve Milas ilçesi Tuzabat Mahallesinde bulunan boksit madeninin alan genişletmesine tepki gösteren CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, CHP Yatağan ilçe başkanı Mehmet Kemiksiz, alan genişletmesine tepki gösteren bal üreticileri ve köylülerle bir araya geldi. Girgin, boksit madeninin alan genişletmesi için “Çed Gerekli Değildir” kararına tepki gösterdi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na “Bal ve Zeytine Boksit Madeni İçin Kıymayın” çağrısında bulundu. Girgin bu konuda bir soru önergesi vereceklerini de sözlerine ekledi. Buralar çam balının kalbi zeytinin diyarı Girgin açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Dünyadaki çam balının yüzde 90’ı Türkiye’de üretiliyor. Bunun da yüzde 80’i Muğla’dan karşılanıyor. Muğla’da 40 bin kişi arı yetiştiriciliği ve balcılık ile geçimini sağlıyor. Boksit işletmelerinin yayacağı toz, Basra böceğinin yaşamsal faaliyetlerine olumsuz etki edecektir. Basra böceğinin yaşadığı mikro flora üzerinde de ciddi etkileri olacak ve bunun sonucunda çam balı üretiminin sürdürülebilirliği sekteye uğrayacaktır. Söz konusu sahanın bulunduğu alanlarda Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce çam balı üretimi yapmak amacıyla 10-12 bin kovanlık bir konaklama noktası olduğu görülmektedir. Hangi akla hizmet ile çam balının ana vatanı olan ve bal ormanlarının yoğun olduğu yerlerde boksit alanlarının genişletilmesine izin veriliyor? Diğer yandan Milas ilçesi zeytin ile büyüyor.Milas Zeytinyağı AB’den coğrafi işaret alarak tescil edildi. 10 milyon dolayında zeytin ağacına sahip olan ve var yılında 18 bin ton zeytinyağı üreten Milas ilçemiz ve Milas’ta zeytin üreticileri coğrafi işaret alıp Avrupa düzeyinde tanınırlık sağlarken kalkıp buralarda boksit çıkarmak akıl erdirilebilir bir iş değil.” ARI BİTTİ DEMEK TARIM BİTTİ DEMEKTİR ‘Zeytin üreticileri, ‘’Burası bizim dede toprağı zeytinliğimiz. Bu maden ocağından çıkacak toz bitkileri çiçek zamanında öldürür. Bu ağaçlar zeytin yapamaz. Tarımı bitirir. Şimdi bu arıların zeytine, kiraz, elma ağacına da faydası var. Arı bitti demek tarım bitti demek.”diye itiraz ediyor. Bal üreticileri de ‘’ zaten bu sene bal olmadı, Muğla’nın markası olan çam balı hiç olmadı.Çam balı için basra üreten çamların olduğu alanların da boksit madenciliğine açılması bizi bitirir’’ diye itiraz ederek geçim kaynaklarımıza dokunmayın diye feryat ediyor. GEÇİM KAYNAKLARIMIZA DOKUNMAYIN! Girgin şunları ifade ederek sözlerini noktaladı: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Yatağan’dan çağrı yapıyoruz: Milas Tuzabat ve Yatağan Bencik Mahallelerinde boksit çıkarılan alanların genişletilmesine köylülerimiz razı değildir. Bu karardan vazgeçilmelidir. Halkımızın ana geçim kaynaklarını yok edecek faaliyetlerden uzak durulmalıdır. Zeytinlerimizi, zeytinyağımızı, balımızı ve onları bize sunan doğayı, üreten elleri korumak için daha güçlendirmek için ne yapılmalı diye uğraşmak yerine, boksit çıkararak bu güzelim coğrafyaya kıymayın.” Öte yandan, bölge halkının ve üreticilerin talebiyle Arıcılar Birliği’nin alan genişletilmesini Danıştay’a taşıyacaklarını belirten Girgin, yasal sürecin de takipçisi olacaklarını söyledi.

Marmaris Çam Balı’nın kalitesi garanti altına alınacak

Marmaris Ticaret Odası (MTO), Marmaris Çam Balı Coğrafi işaret başvurularını yaygınlaştırmak ve üreticileri bilgilendirmek amacıyla arıcılar ile görüşmeye başladı. Coğrafi işaret kapsamının ve başvuru sürecinin anlatıldığı görüşmeler, Marmaris köylerinde yer alan üreticiler ve Coğrafi İşaret denetim kurulu yetkilileri arasında yapılıyor.

Girgin, “Mesire yeri ihalesini iptal edin”

Muğla’nın Marmaris İlçesi’ne bağlı Karaca Mahallesi’nde, 30 hektarlık (300 bin metrekarelik) bir alan mesire yeri olarak ihaleye çıkıyor. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, bu ihaleyle ilgili, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yazılı olarak yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Girgin tepkisini “ Vatandaş için mesire alanlarının açılmasına karşı değiliz. Eğer bu mesire yeri, vatandaş için oluşturuluyorsa; niye oradaki vatandaşın, Muhtarın ve Belediye Başkanının haberi yok? Birilerine peşkeş mi çekilecek bu kadar yer? Yoksa 5 kilometre ötedeki Yazlık Saray yetmedi de, Saray için mesire alanı mı oluşturuluyor?” sözleriyle dile getirdi. 

Muğla'nın tarımsal değeri 10 milyar tl

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, 2020 yılı değerlendirme ve 2021 yılı hedeflerini açıklarken, Muğla’nın turizm kenti olarak bilinmesinin yanında önemli bir tarım kenti ve Muğla’nın tarımsal değerinin 10 milyar TL olduğunu söyledi

Muğlalı arıcılara eğitim

Yüzde 68'i ormanlarla kaplı olan Muğla'da çam balı üreticisinin daha fazla verim elde etmesi için 'Sürdürülebilir Arıcılık, Katma Değerli ve Verimli Üretim' çalışmaları kapsamında Muğla Büyükşehir Belediyesi üniversite ve kooperatif ile yapılan şibrilği ile arıcımara eğitim verecek.