Domates Üreticisi Haberleri

Domates Üreticisi Haberleri

Fethiye’ de Pazarcı Turgay Tilkici “Kazandığımız para bize yetmiyor”

Muğla’nın Fethiye İlçesinde kurulan Salı Pazarında domates üreticisi Turgay Tilkici, “Ailecek bu işi yapıyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz” dedi.

CHP, Fethiye Tarihindeki En Kalabalık Karaçulha Mitingini Yaptı

Fethiye Belediye Başkanı ve aynı zamanda CHP Fethiye Belediye Başkan adayı Alim Karaca, seçime çok az bir zaman kala halk buluşmaları kapsamında Çarşamba akşamı Karaçulha mahallesinde konuştu. Kendisi de esasen domates üreticisi olan Alim Karaca, Karaçulha'daki mitinge traktör üstünde, meşaleler ve havai fişekler eşliğinde, görkemli bir giriş yaptı.

Çiftçilerin odun isyanı

Akşam saatlerinde sıfırın altına düşen hava sıcaklığı seralarda üreticilik yapan çifçininin korkulu rüyası oldu. Gece gündüz ürettikleri ürünleri soğuktan korumaya çalışan çiftçiler seralarda yakacakları sobalar için odun bulamıyorlar. Çiftçiler Orman İşletme Müdürlükleri tarafından 31 Aralık’a kadar metreküpü 150 TL’ye satılan odunun 1 Ocak’tan itibaren 225 TL’ye 21 Ocak tarihinden itibaren ise 358 TL’ye satılmasına isyan ediyorlar.

Sadet Kansız, “Yarın çok geç olabilir”

Gelecek Partisi Fethiye İlçe Başkanı Sadet Kansız Fethiye’de hava sıcaklıklarının 0 dereceye kadar düşmesinin ardından don vurmasın diye seralarda nöbet tutan vatandaş ile beraber don nöbeti tuttu.

Karayiğit, “Sayı yeterli değildir” 

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, yaş sebze ve meyve ihracatında Rusya tarafından ilave edilen 50 bin tonluk kotanın, sevindirici olsa da bu sayının yeterli olmadığını ifade etti. Oda Başkanı Karayiğit, “50 bin ton kotayı biz bir ayda bir buçuk ayda yine dolduracağız. Yine aynı sıkıntıyı yaşamak istemiyoruz. Onun için Rusya’yla oturup gerekli mercilere anlaşma sağlanıp, kotanın tam kaldırılması taraftarıyız” dedi. 

Kayaman "1 litre ilaç için 1 ton domates"

Gelecek Partisi İl Başkanı Kayaman, domates üreticisinin sorunlarını dile getirdi. Kayaman, üreticilerin sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayarak " Pandemi sürecinde Hükümet Çiftçiyi ağzına bile almıyor" dedi.

“Domates üreticisinin feryadına kulak verin!”

Domates üreticisinin artan maliyetler, düşük fiyatlar ve ihracat yasağından dolayı zor günler geçirdiğini söyleyen CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin TBMM Genel Kurulu’nda Ticaret Bakanı’na domates üreticilerinin taleplerini iletti.

Domates üreticisi kara kara düşünüyor

Rusya’nın, Türkiye’ye domateste koyduğu kota dolmak üzere olunca, üreticiler kara kara düşünmeye başladı. Türkiye Haller Federasyonu Başkan Vekili Atabey Akgün, “Federasyon Başkanı’mız kotanın arttırılması için yeni talepte bulundu. Yılbaşı yaklaşıyor, kotanın arttırılmasını bekliyoruz” dedi. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit de, “Yeni ihracat kotası açılmasını çiftçilerimiz dört gözle bekliyor” ifadelerini kullandı.

İSYAN ETTİLER

Domates üreticisi, seralarda fide dikimine başladı. Kumluovalı üreticiler, bir yandan fide diktiler bir yandan da sorunlarını dile getirdiler. Masrafların fazla olduğundan yakınan üreticiler, devletten de destek istediler.

1 KİLO DOMATESİN MALİTEYİ ÜRETİCİYE 1 LİRA

Son zamanlarda İstanbul Ankara gibi büyükşehirlerde domates fiyatlarında yaşanan artış gözleri üreticilere ve komisyonculara dikti. Türkiye’nin en büyük domates üreticisi ve büyük domates ihracatçısı olan Fethiye’de üreticiler üretim koşullarını ve maliyetlerini kamuoyuyla paylaştı.