Halk Sağlığı Haberleri

Halk Sağlığı Haberleri

Marmaris’teki dere mor renge dönüştü, MUSKİ uyardı

Muğla’nın Marmaris ilçesinde Polis Evi’nin önünden geçen derenin suyunun mor renge dönüşmesi sonrası Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) tarafından suda yapılan incelemede dere içine boya kalıntısının bırakıldığı açıklandı.

Muğla EAH’ta ‘Halk Sağlığı Haftası’ etkinliği

3-9 Eylül 2024 tarihleri arasında kutlanan ‘Halk Sağlığı Haftası’ kapsamında, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından Muğla Eğitim Araştırma Hastanesinde halk sağlığını korumaya ve geliştirmeye yönelik stand açma ve bilgilendirme etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD Başkanı Prof. Dr. Metin Pıçakçıefe, öğretim üyeleri, asistanlar ve intörnler katıldı. Ayrıca Hastane Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan ve yönetim ekibi etkinliğe katılarak destek verdi.

HPV aşısı için başvurular devam ediyor

Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunu olan HPV (İnsan Papilloma Virüsü) virüsü kaynaklı kanser vakalarının son yıllarda artış göstermesinden dolayı Muğla Büyükşehir Belediyesi 9-26 yaş aralığındaki kız çocuklarına ve kadınlara yönelik rahim ağzı kanseri aşısı yapmak için çalışmaları başlattı. Başvuruların devam ettiği HPV aşısı için son başvuru tarihi 31 Temmuz olarak belirlendi.

Muğla Büyükşehir ücretsiz HPV aşı uygulaması çalışmalarına başladı

Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunu olan HPV (İnsan Papilloma Virüsü) virüsü kaynaklı kanser vakaları son yıllarda artma eğilimi göstermesinden dolayı Muğla Büyükşehir Belediyesi 9-30 yaş aralığındaki kız çocuklarına ve kadınlara yönelik rahim ağzı kanseri aşısı yapmak için çalışmaları başlattı.

Seydikemer'de gıda güvenliği denetimleri arttırıldı

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde Seydikemer Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından 5996 sayılı kanun kapsamında bölgedeki işletmelerde halk sağlığını korumak ve gıda güvenliğini artırmak amacıyla denetimler yapıldı.

Uyuzun bulaşabilmesi için en az 15-20 dakikalık bir temas gerekir

Dermatoloji Uzmanı Dr. Nevzat Mazmanoğlu, geceleri uyutmayan kaşıntı, deri döküntüleri, kızarıklık ve kabarcık şeklinde ortaya çıkan uyuz hastalığının bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Hastalığın bulaşabilmesi için en az 15-20 dakikalık temas gerektirdiğini belirten Dr. Mazmanoğlu uyuz akarlarının insan vücudu dışında 3-4 gün yaşayabileceğini ifade etti.

“YATAĞAN TERMİK SANTRALİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR.”

CHP Muğla Milletvekili Aday Adayı Uzm. Dr. Mehmet Dikmen, uzun yıllar bölgenin en önemli sorunlarından biri olan ve özelleştirilmesi son derece yanlış bulunan Yatağan Termik Santrali ile ilgili çarpıcı bir tespitte bulundu:

YILBAŞI ÖNCESİ DENETLEMELER SIKLAŞTI

Halk sağlığını tehlikeye atarak haksız kazanç sağlamak isteyen işletmelere karşı düzenli olarak denetimler gerçekleştiren Bodrum Belediyesi Zabıta ekipleri yılbaşı öncesi denetimlerini arttırdı.

‘Sağlıklı okullar sağlıklı gelecek’ protokolü imzalandı

Muğla'daki okullarda sağlıksız beslenme, obezite gibi hastalıkların önceden belirlenmesine yönelik Muğla Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü arasında protokol imzalandı. Protokol imza töreninde; İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Burak Mülayim, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Eriş Başaran Akça hazır bulundu.

Zabıta ekipleri, halk sağlığını korumak için denetimde

Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde market ve süpermarketlerdeki ürünlerin son kullanma tarihi ve saklama koşullarını denetledi.

Üniversite öğrencileri kampüste aşılanıyor

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı ile Menteşe İlçe Sağlık Müdürlüğü ortaklığında üniversite öğrencilerine yönelik kampüs içinde aşılama çalışması başlatıldı.

Ortaöğretim öğrencileri için aşı kampanyası

Covid-19 ile mücadelede toplumsal bağışıklığın kazanılma sürecine destek olmak, il ve ülke genelinde aşılanma oranlarının artırılmasını sağlamak amacıyla Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Muğla İl Halk Sağlığı Merkezi Başkanlığı iş birliği ile ortaöğretim öğrencilerine yönelik aşı kampanyası başladı.

MUTSO’dan Covıd-19 Hint Varyantına Karşı Aşı Uyarısı

Muğla Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Eriş Başaran Akça ile Başkan Yardımcısı Ahmet Demiral, Covid-19 Salgınının 4’üncü ve en tehlikeli Hint Varyantı üzerine aşılama konusunda bilgilendirme amaçlı MUTSO’yu ziyaret etti.

Muğla’da ‘İntiharı önleme’ toplantısı

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Seyfi Bozçelik başkanlığında Muğla Sağlık İl Müdürlüğü Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Eriş Başaran Akça, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Sorumlusu Mehbare İftar'ın katılımıyla Muğla ili intiharı önleme toplantısı düzenledi.

Kuvvetli ve zayıf akım tadilat işi yapılacaktır

Basın İlan Kurumu ilan portalı ilan.gov.tr'de yer alan ilana göre, İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcılıkları tarafından, Müdürlüğümüze Bağlı Halk Sağlığı Laboratuvarına Kuvvetli ve Zayıf Akım Tadilat Yapım İşi 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecek olup, teklifler sadece elektronik ortamda EKAP üzerinden alınacaktır.

MSKÜ, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı TUS birincisi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) 2021 puan sıralamasında birinci sırada yer aldı.

Girgin, zabıtalar halk sağlığı mücadelesinde önemli görevler almıştır

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Covid 19 salgını ile birlikte denetim görevleri daha da ağırlaşan zabıtalar bir an önce aşılanmalıdır” diyerek şu soruyu sordu: Zabıtalarımız ne zaman aşı olacaklar?

2021 yılı enfeksiyon kontrol uzaktan eğitim programı hizmet alınacaktır

Basın İlan Kurumu ilan portalı ilan.gov.tr'de yer alan ilana göre, Bakım-İşletme Ve Sürdürümü Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcılıkları tarafından, 2021 Yılı Enfeksiyon Kontrol Hekimliği Ve Hemşireliği Uzaktan Eğitim Modülü (Ekuzep) Bakım-İşletme Ve Sürdürümü hizmet alımı 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecektir.

MUĞLA ORGAN BAĞIŞINDA 5. SIRADA

3 ve 9 Kasım Organ Bağış haftası nedeniyle Muğla İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cihan Tekin yazılı bir açıklamada bulundu. “Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından birisidir” diyen Dr. Cihan Tekin “Ülkemizde vatandaşlarımızın "Organ Bağışı" konusunda duyarlılıklarını arttırmak, eğitim ve bilgi eksikliğini gidermek için her yıl 3-9 Kasım "Organ Bağış Haftası " olarak kutlanmaktadır. İl Sağlık Müdürlüğümüz koordinasyonunda ilimiz genelinde tüm sağlık kurum ve kuruluşlarımızda stantlar açılmakta, broşürler dağıtılmakta, okul, cami, halk eğitim merkezi, kahvehane gibi vatandaşlarımızın yoğun bulunduğu alanlarda eğitim sunumları gerçekleştirilmektedir. Muğla İl Sağlık Müdürlüğü olarak yaptığımız çalışmalar sonucunda ilimiz; İzmir (44.000), İstanbul (36.012), Manisa (19.033) Kocaeli (18.198), gibi büyükşehirlerin ardından 14.483 bağış sayısı ile 5. sırada yer almaktadır” dedi.

“Güvenli Dinleme Nasıl Olmalı”

İl Halk Sağlığından 3 Mart Dünya Kulak Ve İşitme Günü Mesajı

Vektörle Mücadelede Yaz Hazırlıkları Sürüyor

En önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan sivrisinekle mücadele çalışmaları, Fethiye-Seydikemer bölgesinde kış aylarında da Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülüyor.