Lavanta Haberleri

Lavanta Haberleri

Marmaris’in ilk tescilli bal ormanında 5 bin fidan dikildi

Muğla’nın Marmaris ilçesinde 2021 çıkan büyük yangın felaketlerinin ardından fidan dikim etkinlikleri hız kesmeden devam ediyor. Osmaniye Mahallesi Yassıpüren mevkiinde projelendirilen ilk tescilli bal ormanına, akasya, keçiboynuzu, biberiye ve lavanta fidanları planlı olarak 20 bin metrekarelik alanda sıra sıra dikilerek toprakla buluşturuldu.

Seydikemerli Havvana, kadınlara hem örnek hem de iş kapısı oldu

Seydikemer'de terzilik yaparken ek iş olarak 4 yıl önce lavanta işine başlayan Havvana Toru, çevresindeki kadınlara hem örnek hem de iş kapısı oldu. Siparişlere yetişmeye çalışan genç kadın, yaklaşık 50 dönüm alanda gerçekleştirdiği lavanta üretimi işini diğer kadınlara da tavsiye etti.

Muğla’nın ‘Mor’ bahçesine ziyaretçi akını

Muğla Büyükşehir Belediyesi Koku Vadisi Lavanta Bahçesi yaklaşık 10 bin misafire ev sahipliği yaptı.

32 tür tıbbi-aromatik bitkinin distilasyonu yapıldı

 Muğla Büyükşehir Belediyesi 2018 yılında hizmete açtığı Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi’ndeki distilasyon tesisi ile 184 vatandaşın hem ürettiği hem de doğadan topladığı lavanta, kekik, okaliptüs, nane, adaçayı başta olmak üzere 10 çeşit tıbbi aromatik bitkiden toplam 468 litre uçucu yağ elde etti. Elde edilen uçucu yağın yanında kekik suyu, lavanta suyu gibi 25.8 ton bitki hidrosolü de üretildi.

Belediyeden Lavanta hasat şenliği

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Yerkesik-Yeniköy Mahallesinde kurulan koku vadisi lavanta bahçesinde lavanta şenliği düzenledi. Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından ikincisi düzenlenen festivalde lavanta hasadı gerçekleştirildi.

Büyükşehir desteği ile 212 dekar arazi Lavanta ile buluştu

Mor rengiyle görenlere görsel şölen sunan, fotoğraf tutkunlarının doğal stüdyosu haline gelen, yağından şampuan, saç kremi, duş jeli, krem, genel temizlik, sıvı sabun, kolonya yapılan lavanta bitkisi Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ve Koku Vadisi projesi ile 52 üretici, 212 dekar araziye ulaştı.

Büyükşehir Koku Vadisi’nde Lavanta Şenliği Düzenliyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi 18 Temmuz Salı günü Koku Vadisi’nde Lavanta Şenliği düzenliyor.

Bodrum’da Lavanta Hasadı Başladı

Bodrum Belediyesi, Garaova Tarım Park’ta üretilen lavantaların hasadına başladı.

Lavanta Bahçesinde Üçüncü Hasat Alındı

Fethiye Belediyesi tarafından Yeşilüzümlü Mahallesi'ne 2019 yılında kurulan Lavanta Bahçesi'nin üçüncü hasadı alındı.

“Mor Tarlalar” İlgi Odağı Oldu

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Menteşe ilçesi Yerkesik Yeniköy Mahallesi’nde 27 dönümlük arazinin 5 dönümüne dikilen lavanta bitkisi, güzelliğiyle göz kamaştırarak hem turistlerin hem de yerli halkın ilgisini çekmeye devam ediyor. 

Büyükşehir Lavanta Bahçesi Ziyarete Açılıyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi Lavanta Bahçesi Kurban Bayramının 2. gününde ziyarete açılıyor.

Lavanta Festivali için hazırlıklar başladı

Menteşe ilçesi Yerkesik Yeniköy Mahallesi’nde bulunan Lavanta bahçesinde her yıl düzenlenen Lavanta Festivali için hazırlıklar başladı. Haziran ortasında başlayıp Temmuz ayı boyunca devam eden Lavanta Festivali sayesinde Yeniköy Mahallesi her yıl birçok yerli ve yabancı ziyaretçinin ilgisini çekerken, amatör ve profesyonel fotoğrafçılar için de doğal bir stüdyo platformu haline geldi. Eflatun elbiseleriyle lavanta bahçesini dolduran ziyaretçilerin yanı sıra gelin, damat, nişanlı çiftler ve hamile anne adayları da lavantaların arasında bol bol fotoğraf çektirmek için burayı ziyaret ediyor.

KÖY YAŞAM MERKEZİNDE LAVANTA HASADI YAPILDI

Muğla'nın Menteşe ilçesi Yerkesik Mahallesi'nde kapalı durumda olan ve Köy Yaşam Merkezine dönüştürülen okul bahçesine dikilen lavantaların ilk hasadı yapıldı.

MENTEŞE FADIL’DA BİBER VE LAVANTA HASADI

Muğla Valiliği’nin desteklediği Lavanta Projesi kapsamında Menteşe İlçesi Fadıl Mahallesi’nde lavanta ve biber hasadı yapıldı. Yapılan hasada Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan da katılarak bol kazançlar dileğinde bulundu.

2. LAVANTA HASADI YAPILDI

Fethiye Belediyesi tarafından Yeşilüzümlü Mahallesi'ne 2019 yılında kurulan Lavanta Bahçesi'nin ikinci hasadı alındı. Hasada Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca beraberinde Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, Cumhuriyet Halk Partisi Fethiye İlçe Başkanı Mehmet Demir, Likya Kadın Kalkınma ve Girişim Kooperatifi Başkanı Çiğdem Karaca ve birçok vatandaş katıldı.

Karaova’da lavanta hasadı başladı

Bodrum Belediyesi, Pınarlıbelen Mahallesi’nde geçtiğimiz günlerde açılışı gerçekleştirilen İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesi’nin bahçesinde yetiştirdiği lavantaların hasadına başladı.

YEŞİLÜZÜMLÜ’YE AROMATİK BİTKİLER BAHÇESİ

Fethiye Belediyesi’nin 180 dönümlük arazide gerçekleştirdiği ‘Bizim Bahçe’ projesi hızla devam ediyor. Bu kapsamda Yeşilüzümlü Mahallesi’ndeki belediyeye ait tarım arazisine, ‘Aromatik Bitkiler Bahçesi’ açıldı. Lavanta, altınotu ve biberiyenin bitkilerinin dikimi gerçekleştirildi.

İnşaat yapılıyor denilen yanan koyda, lavanta bahçesi yapıldığı ortaya çıktı

Sosyal medyada Bodrum'da yanan orman arazilerine inşaat yapılıyor iddiaları yalan çıktı. Bir kişinin iş makinaları ile özel yanan arazisini temizleme çalışması yaparak lavanta bahçesi yapacağı öğrenildi.

Fethiye’nin Koku Vadisi’nde İlk Hasat

Fethiye Belediyesi tarafından Yeşilüzümlü Mahallesi’ne 2019 yılında kurulan Lavanta Bahçesi’nin ilk hasadı alındı. Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’nın da katılım sağladığı hasatta; 1 ton yaş lavanta hasadı, 500 kg yaş altın otu hasadı gerçekleştirildi.

Aramotik bitkilerden lavanta fidanı dağıtımı gerçekleştirildi

Seydikemer Orman İşletme Müdürlüğü, Orman Haftası dolayısıyla çevredeki okullara tıbbi aramotik bitkilerden lavanta fidanı dağıtımı gerçekleştirdi. 

Başoğlu

Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi tarafından Merhum Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Öztürk adına Esnaf ve Sanatkarlar Bahçesi oluşturuldu. Seydikemer ilçesi Doğanlar Mahallesi'nde 22 dönüm alan üzerine kurulan örnek bahçeye 200 adet ayva, 300 adet badem ağacı dikilirken yüzlerce adet lavanta dikimi de gerçekleştirilecek. Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu " Türkiye'de ilk defa Esnaf Kefalet Kooperatifimiz tarımsal bir faaliyete de el atmış oldu" dedi.

80 Bin Lavanta Toprakla Buluştu

Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde ‘Lavanta yetiştiriciliği ve yazlak projesi’ kapsamında 80 bin lavanta toprakla buluştu.

İNCİRKÖY’E 3 MİLYON TL’LİK YATIRIM

Tarım ve Orman Bakanlığının “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Fethiye İlçesine bağlı İncirköy Mahallesinde muhtarlar ve üreticilerle birlikte bir toplantı yaptı. Muhtarların ve üreticilerin istek ve sıkıntılarını dinleyen Saylak “ Üreticiler birlik olursa başarıya ulaşırız. İri olacağız, diri olacağız. Siz üreticilerimizin her zaman yanındayız” ifadelerini kullandı. Adaçayı, kekik, lavanta gibi tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirildiği İncirköy’de, projenin ilerleyen aşamalarında işleme ve kurutma tesislerinin kurulup yörede tıbbi bitkiler turizminin de olabileceği kaydedildi. Yıllarca tütün üretimi gerçekleştiren ve bu işten gelir elde edemeyince tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine soyunan İncirköy Mahallesi’nde, lavanta, adaçayı, kekik ve defne yetiştiriciliği öne çıktı. 3 bin dekarlık hedefin konulduğu İncirköy’de, 3 milyon TL’lik yeni yatırım yapılacak.

İNCİRKÖY ÇİFTÇİSİ KIRAÇ TOPRAKLARIN MOR MUCİZESİ İLE TANIŞTI

Fethiye İlçesine bağlı İncirköy Mahallesinde Tarım ve Orman Bakanlığının “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 7 dekarlık alanda Lavanta yetiştirilmeye başlandı.

Türkiye’nin En Büyük Ceviz Üreticisi Seydikemer’de

Aslen Manisalı olan üretici Tamer Yaşar, 2015 yılından beri Seydikemer’de ceviz, badem ve zeytin fidanları üretiyor. Beş yılda ülkenin en büyük ceviz üreticisi haline gelen Yaşar’ın şimdiki hedefleri ise badem üretiminde de ilk sıralara yerleşmek ve lavanta balı üretmek.