Muğla Tarım Ve Orman İl Müdürlüğü Haberleri

Muğla Tarım Ve Orman İl Müdürlüğü Haberleri

Seydikemer’ de üreticilere yeni destekleme modeli ve üretim planlaması anlatıldı

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, üreticiler ve çiftçilerle buluşmalarını sürdürerek yeni dönemde uygulanacak Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli hakkında bilgilendirme toplantılarına devam ediyor. Son toplantı, Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleşti.

Süt ve süt ürünleri işletmelerinde denetim

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü gıda kontrol ekipleri tarafından Muğla’nın 13 ilçesinde eş zamanlı gerçekleştirilen süt ve süt ürünleri üreten işletmelerde denetim gerçekleştirildi.

Muğla'da yılın ilk yarısı değerlendirildi

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı salonunda, şube ve ilçe müdürlerinin katılımıyla yılın ilk yarısının değerlendirilmesi amacıyla bir toplantı düzenlendi.

Zeytinyağı kalite ödülleri sahiplerini buluyor

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 2019 yılında başlatılan ‘Zeytinyağı Kalite Ödül Yarışması’ ödül töreni 14 Mayıs’ta (yarın) Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılacak.

Zerdeçal ve Zencefil üretimine büyük ilgi

 Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından TAB Projeleri (Tıbbi Aromatik Bitkiler) çerçevesinde ‘Zerdaçal ve Zencefil Üretimini Geliştirilmesi’ çalışmaları devam ediyor. Her yıl üreticilere yüzde 75 hibeli Zerdeçal ve Zencefil yumrusu dağıtımı yapılıyor.

Zeytinyağı Kalite Ödül Yarışması Başvuru Süresi 20 Şubat’a Uzatıldı

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 2019 yılında başlatılan ‘Zeytinyağı Kalite Ödül Yarışması’ süresi 20 Şubat 2024 tarihine kadar uzatıldı.

Zeytinyağı kalite yarışması başvuruları başladı

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen ‘Zeytinyağı Kalite Ödülü’ yarışmasının başvuruları başladı.

Müdür Saylak, “Kuraklık kapıda”

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen ‘Tarımsal Kuraklık Eylem Programı’ toplantısı, Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan başkanlığında gerçekleştirildi.

Muğla Tarımının dört yıllık çalışması değerlendirildi

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, son dört yılda yapılan hizmetleri ve gerçekleştirilen çalışmaların yer aldığı 'Tarım Bülteni’ni Muğla’nın tüm ilçelerinde ücretsiz olarak dağıtmaya başladı.

Yaylalara ‘Çoban Evi’

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, mera ıslah projesi çalışmalarını sürdürürken, özellikle rakım olarak yüksek kesimlerde çobanların yaşamlarını devam ettirebilmeleri amacıyla hem hayvanlar için sulaklıklar, hem de ‘Çoban Evi’ yapıyor.

Mavi yolculuğun merkezinde hayalet ağ temizliği

 Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Muğla kıyılarında bulunan hayalet ağlar temizleniyor. Vatandaşların bilgilenmesine yönelik yapılan çalışmalarda 'Sucul İstilacı Türler ve Hayalet Av Araçları Farkındalık' etkinliği düzenlendi.

Arıcılığın Önemi ve Sorunları Konuşuldu 

Muğla tarım ve orman il müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen toplantıda arı yetiştiriciliğinin önemi ve sorunları konuşuldu. 

Fırınlarda hijyen ve gramaj denetimi yapıldı

 Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından sabah saat 06.00’da İl Müdürü Barış Saylak’ın da katıldığı Menteşe ilçesindeki fırınlarda hijyen ve gramaj denetimi yapıldı.

ÖRNEK PROJE SONRASI BİLGİ YARIŞMASI

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Türkiye'de örnek proje olarak uygulanan ‘Buzağına Sahip Çık' projesinde örnek uygulama olarak Menteşe ilçesinde gerçekleştirilen çalışma sonrası hayvan üreticileri bilgi yarışması yapıldı. Bili yarışmasında dereceye giren üreticilere çeşitli hediyeler verildi.

Kıyılardan ve denizden binlerce ton çöp çıktı

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Bodrum'un Güvercinlik koyunda toplanan çöpler 7,5 tonu bulurken, çöp dağını gören vatandaşlar şok oldu.

Tatile ‘Doğa Dostu’ olarak girdiler

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttüğü 'Doğadan Öğreniyorum' projesi başarı ile tamamlandı.

Türkiye’ye örnek proje ‘Buzağım Doğdu’ ihbar hattı

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Türkiye'de ilk defa Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı'nın katkıları ile 'Buzağım Doğdu' ihbar hattı kurdu. Uygulamada pilot ilçe olarak seçilen Menteşe ilçesinde, İlçe Tarım Müdürlüğünden veteriner hekimler her gün en az 15 buzağı doğumuna giderek buzağıların ilk bakımını yapıyor, hayvan sahiplerini bilgilendiriyor ve buzağı sahiplerine hediyeler veriyor.

Muğla’daki zeytin verimsizliği masaya yatırıldı

17 milyon zeytin ağacı varlığı ile Türkiye'nin önemli zeytin ve zeytinyağı merkezi Muğla'da son yıllarda yaşanan küresel iklim değişikliği sonucu zeytinlerdeki verimsizlik Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen çalıştayda masaya yatırıldı.

‘Kadınlarımız zeytinleri ile birlikte doğacak’ proje tanıtımı yapıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyoruz' programı kapsamında Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülecek 'Anka Kuşu Misali Kadınlarımız Zeytinleri ile Birlikte Doğacak' projesinin tanıtımı Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde Vali Orhan Tavlı'nın katılımı ile yapıldı.

Bin adet çam fıstığı dağıtıldı

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Entegre Tarımsal Kalkınma Projeleri (ETAP) çalışmaları kapsamında Yatağan İlçesi Hacıveliler Mahallesinde üreticilerle bir araya geldi.

Muğla’da Bin 75 tehlike arz eden köpek ırkı kayıt altına alındı

Kedi, köpek ve Gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair yönetmelik kapsamında Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda Muğla genelinde, Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully Bin 75 adet tehlikeli ırk kayıt altına alındı.

Tarım personeline ‘Kadına şiddeti önleme’ eğitimi

Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüğüne bağlı 'Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi' tarafından Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı salonunda 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eğitimi' verildi. Şiddet Önleme Merkezi Kuruluş Müdürü Nilüfer Topkıran ve Kurum personeli Gamze Koçar tarafından verilen eğitime İl Müdürü Barış Saylak, Şube Müdürleri ile personel katılım sağladı.

Yatağan’da ilk Safran hasadı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayın Daire Başkanlığının 'Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor' programı kapsamında Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 'Muğlalı Kadınların Eli Safrana Bulanacak' projesinin ilk tarla günü düzenlendi.

Muğlalı Safran üreticilerine Safranbolu gezisi

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Koordinasyonu ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğünce 'Muğlalı Kadınların Eli Safrana Bulanacak' projesi kapsamında Safranabolu ilçesine teknik gezi düzenlendi.

Yangında zarar gören 64 kırsal mahalleye 59 proje

Muğla Valisi Orhan Tavlı, 29 Temmuz'da Marmaris'te başlayan orman yangınlarında zarar gren kırsal mahallelerdeki tarımsal alanlar ile ilgili Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan projeleri inceledi.

Saylak, “Denetimlerimiz bayram sonuna kadar sürecek”

Muğla Tarım ve Orman İL Müdürlüğü tüm ilçelerde Kurban Bayramı öncesi başlayan hayvan kesim ve satış yerleri ile gıda işletmelerinde denetimlerini sürdürüyor. Hafta sonu tatili ve Kurban Bayramı boyunca da devam edecek denetimlerle insan sağlığı korunarak hayvan refahı gözetileceği açıklandı.

Girgin, Buralar çam balının kalbi zeytinin diyarı

Girgin, Buralar çam balının kalbi zeytinin diyarı Yatağan ilçesi Bencik Mahallesi ve Milas ilçesi Tuzabat Mahallesinde bulunan boksit madeninin alan genişletmesine tepki gösteren CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, CHP Yatağan ilçe başkanı Mehmet Kemiksiz, alan genişletmesine tepki gösteren bal üreticileri ve köylülerle bir araya geldi. Girgin, boksit madeninin alan genişletmesi için “Çed Gerekli Değildir” kararına tepki gösterdi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na “Bal ve Zeytine Boksit Madeni İçin Kıymayın” çağrısında bulundu. Girgin bu konuda bir soru önergesi vereceklerini de sözlerine ekledi. Buralar çam balının kalbi zeytinin diyarı Girgin açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Dünyadaki çam balının yüzde 90’ı Türkiye’de üretiliyor. Bunun da yüzde 80’i Muğla’dan karşılanıyor. Muğla’da 40 bin kişi arı yetiştiriciliği ve balcılık ile geçimini sağlıyor. Boksit işletmelerinin yayacağı toz, Basra böceğinin yaşamsal faaliyetlerine olumsuz etki edecektir. Basra böceğinin yaşadığı mikro flora üzerinde de ciddi etkileri olacak ve bunun sonucunda çam balı üretiminin sürdürülebilirliği sekteye uğrayacaktır. Söz konusu sahanın bulunduğu alanlarda Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce çam balı üretimi yapmak amacıyla 10-12 bin kovanlık bir konaklama noktası olduğu görülmektedir. Hangi akla hizmet ile çam balının ana vatanı olan ve bal ormanlarının yoğun olduğu yerlerde boksit alanlarının genişletilmesine izin veriliyor? Diğer yandan Milas ilçesi zeytin ile büyüyor.Milas Zeytinyağı AB’den coğrafi işaret alarak tescil edildi. 10 milyon dolayında zeytin ağacına sahip olan ve var yılında 18 bin ton zeytinyağı üreten Milas ilçemiz ve Milas’ta zeytin üreticileri coğrafi işaret alıp Avrupa düzeyinde tanınırlık sağlarken kalkıp buralarda boksit çıkarmak akıl erdirilebilir bir iş değil.” ARI BİTTİ DEMEK TARIM BİTTİ DEMEKTİR ‘Zeytin üreticileri, ‘’Burası bizim dede toprağı zeytinliğimiz. Bu maden ocağından çıkacak toz bitkileri çiçek zamanında öldürür. Bu ağaçlar zeytin yapamaz. Tarımı bitirir. Şimdi bu arıların zeytine, kiraz, elma ağacına da faydası var. Arı bitti demek tarım bitti demek.”diye itiraz ediyor. Bal üreticileri de ‘’ zaten bu sene bal olmadı, Muğla’nın markası olan çam balı hiç olmadı.Çam balı için basra üreten çamların olduğu alanların da boksit madenciliğine açılması bizi bitirir’’ diye itiraz ederek geçim kaynaklarımıza dokunmayın diye feryat ediyor. GEÇİM KAYNAKLARIMIZA DOKUNMAYIN! Girgin şunları ifade ederek sözlerini noktaladı: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Yatağan’dan çağrı yapıyoruz: Milas Tuzabat ve Yatağan Bencik Mahallelerinde boksit çıkarılan alanların genişletilmesine köylülerimiz razı değildir. Bu karardan vazgeçilmelidir. Halkımızın ana geçim kaynaklarını yok edecek faaliyetlerden uzak durulmalıdır. Zeytinlerimizi, zeytinyağımızı, balımızı ve onları bize sunan doğayı, üreten elleri korumak için daha güçlendirmek için ne yapılmalı diye uğraşmak yerine, boksit çıkararak bu güzelim coğrafyaya kıymayın.” Öte yandan, bölge halkının ve üreticilerin talebiyle Arıcılar Birliği’nin alan genişletilmesini Danıştay’a taşıyacaklarını belirten Girgin, yasal sürecin de takipçisi olacaklarını söyledi.

Droneli denetimde bir kişi yakalandı

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, su ürünlerinde yasak avlanmalara yönelik havadan ve denizden denetimlerini sürdürüyor. 01 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında avcılığı yasak olan sazan balığı kaçak avcılarına yönelik yapılan dronlu denetimde bir kişinin yakalandığı belirtildi. 

Kadın Çiftçi Çalıştayı’nda sorunlara çözüm aradılar

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kırsalda kadın çiftçilere yönelik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi tarafından koordine edilen Kadın Çiftçi Çalıştayı’na Seydikemer’i temsilen; İlçe Tarım ve Orman Müdürü Engin Maraşlı, Seydikemer-Fethiye Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, Müdürlüğümüz Teknik Personeli ve İlçemiz önder Kadın Çiftçileri ile katılım sağlandı.