Tıbbi Aromatik Bitkiler Haberleri

Tıbbi Aromatik Bitkiler Haberleri

Zerdeçal ve Zencefil üretimine büyük ilgi

 Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından TAB Projeleri (Tıbbi Aromatik Bitkiler) çerçevesinde ‘Zerdaçal ve Zencefil Üretimini Geliştirilmesi’ çalışmaları devam ediyor. Her yıl üreticilere yüzde 75 hibeli Zerdeçal ve Zencefil yumrusu dağıtımı yapılıyor.

Muğla’da ‘Karya’nın Hazinesi Defne’ Bahçeleri Kuruluyor

Tıbbi aromatik bitkiler üretiminin önemli merkezlerinden Muğla’da Tarım ve Orman Bakanlığının ‘Tıbbı, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi’ projesi çerçevesinde yeni tıbbi ve aromatik bitki fidanı dağıtımları İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından devam ediyor.

32 tür tıbbi-aromatik bitkinin distilasyonu yapıldı

 Muğla Büyükşehir Belediyesi 2018 yılında hizmete açtığı Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi’ndeki distilasyon tesisi ile 184 vatandaşın hem ürettiği hem de doğadan topladığı lavanta, kekik, okaliptüs, nane, adaçayı başta olmak üzere 10 çeşit tıbbi aromatik bitkiden toplam 468 litre uçucu yağ elde etti. Elde edilen uçucu yağın yanında kekik suyu, lavanta suyu gibi 25.8 ton bitki hidrosolü de üretildi.

Tıbbi aromatik bitki seferberliği

Muğla ve ilçelerinde doğada kendiliğinden yetişen tıbbi aromatik bitkiler artık tarlalarda yetiştirilmeye başlandı.

“İncirköy Tıbbi Aromatik Bitkiler Evi Ve Doğa Parkı" projesi görüşüldü

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde, İncirköy Tıbbi Aromatik Bitkiler Evi Ve Doğa Parkı" projesi kapsamında yer tespiti ve tahsisi konusunda toplantı gerçekleştirildi.

MİLAS'TA ÜRETMEK İSTEYENE DESTEK VERİLECEK

Milas’ın Kalem Mahallesi’nde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerince Tıbbi Aromatik bitkilerden olan ada çayı, kekik ve defne yetiştiriciliği hakkında çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi.

Çiftçi, Dijital Pazarlamaya Geçiyor

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi” projesi kapsamında, Fethiye’ye bağlı İncirköy mahallesinde üreticiler ve muhtarlarla bir araya gelmişti. Saylak, Fethiye Belediyesi Cahit Beğenç Sosyal Tesislerinde, üreticilerin ve muhtarların istek ve sorunlarını dinleyerek ürünlerinin pazarlanması konusunda çiftçilere bir de müjde verdi. Söz konusu proje hayata geçirildiği zaman çiftçiler, ürünlerini sanal ortamdan pazarlayacak. Teknoloji aracılığıyla çiftçilerle alıcıları buluşturacak olan projenin adı ise Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, tıbbi aromatik bitkiler yetiştiren üreticiler ve 7 köy muhtarıyla düzenlediği toplantıda, pandemi sürecinden ve küresel ısınmanın getirdiği doğal afetlerden çiftçilerin olumsuz yönde etkilendiğini dile getirip çiftçilere tek çatı altında birleşmeleri konusunda çağrıda bulundu. Bir üreticinin, ürettiği bitkilerin pazarlanması konusunda sıkıntı çektiğini dile getirmesi üzerine Saylak, tüm çiftçilere, başlatılacak olan yeni bir projenin müjdesini verdi. Kısa adı DİTAP olan Dijital Tarım Pazarı projesiyle, üreticiler ve alıcılar, aracı olmadan direk iletişime geçebilecek. Böylece hem çiftçiler ürününü değerinde satacak, hem alıcılar ihtiyaçlarını daha ucuza alabilecekler.

İNCİRKÖY’E 3 MİLYON TL’LİK YATIRIM

Tarım ve Orman Bakanlığının “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Fethiye İlçesine bağlı İncirköy Mahallesinde muhtarlar ve üreticilerle birlikte bir toplantı yaptı. Muhtarların ve üreticilerin istek ve sıkıntılarını dinleyen Saylak “ Üreticiler birlik olursa başarıya ulaşırız. İri olacağız, diri olacağız. Siz üreticilerimizin her zaman yanındayız” ifadelerini kullandı. Adaçayı, kekik, lavanta gibi tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirildiği İncirköy’de, projenin ilerleyen aşamalarında işleme ve kurutma tesislerinin kurulup yörede tıbbi bitkiler turizminin de olabileceği kaydedildi. Yıllarca tütün üretimi gerçekleştiren ve bu işten gelir elde edemeyince tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine soyunan İncirköy Mahallesi’nde, lavanta, adaçayı, kekik ve defne yetiştiriciliği öne çıktı. 3 bin dekarlık hedefin konulduğu İncirköy’de, 3 milyon TL’lik yeni yatırım yapılacak.