Farkındalık Toplantısı Düzenlendi

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Tabip Odası işbirliği ile Fethiye'de 'Diyabet ve Beslenme Bilgilendirme Farkındalık' toplantısı düzenlendi. Fethiye Turizm ve Otelcilik okulu salonundaki toplantıya ilgi az oldu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bölümünden Doç. Dr. Gülhan Akbaba, toplumda 2 kişiden 1'inin diyabetli olduğunu ancak farkında olmadıklarını söyledi.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Tabip Odası işbirliği ile  Fethiye’de ‘Diyabet ve Beslenme Bilgilendirme Farkındalık’ toplantısı düzenlendi. Fethiye Turizm ve Otelcilik okulu salonundaki toplantıya ilgi az oldu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bölümünden Doç. Dr. Gülhan Akbaba, toplumda 2 kişiden 1’inin diyabetli olduğunu ancak farkında olmadıklarını söyledi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Tabip Odası halkı diyabet ve beslenme konusunda bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak için Fethiye’de de toplantı düzenledi. Toplantıya az sayıda vatandaş katılırken, toplantının yapıldığı okulun öğrencileri de izledi. İlginin az olması üzüntü yaratırken, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bölümünden Doç. Dr. Gülhan Akbaba, diyabet ve beslenme konusunda bilgiler aktardı. Şeker hastalığının belirtilerinin yanı sıra teşhis ve tedavi konusunda bilgilendirmede bulunan Akbaba gazetecilere yaptığı açıklamada, Toplumdaki 2 kişiden 1’inin diyabetli olduğunu ancak farkında olmadıklarını gizli şekerin tedbir alınmadığı taktirde önemli sağlık sorunları yarattığını belirtti.

Diyabet hastalığında beslenmenin önemine de dikkat çeken Doç. Dr. Gülhan Akbaba, hasta eğitimlerini önemsediklerini özellikle beslenmede çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.Akbaba, çok su içiliyorsa, sık idrara çıkılıyorsa, kendinizi yorgun hissediyorsanız ve kilo kaybediyorsanız diyabetli olabilirsiniz diyerek, “ Diyabet yani şeker hastalığı vücuttaki pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Diyabeti olan kişinin vücudu yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz. Glukoz kanda kalır ve kan şekeri yükselir” dedi.

 

Akbaba, diyabetin ailesinde diyabet öyküsü olanlarda, şişman kişilerde, 4 kilodan daha ağır bebek doğuran kadınlarda, stres altında yaşayan kişilerde görülme riskinin bulunduğunu belirtip, “Eğer bir kişinin kan şekeri düzeyi normalden yüksek ama diyabet tanısı koyduracak yükseklikte değilse bu durumda kişi pre-diyabetik dediğimiz gizli şeker hastası olarak tanımlanır. Yapılan araştırmalarda toplumda 2 kişiden 1’i diyabetli ama farkında değil” dedi. Gizli şeker tedavisi ve diyabeti önleme konusunda önerilerde de bulunan Akbaba, “Bir kere bu durumun önemli olduğunu kabul etmek ve şeker hastalığına dönüşmesini geciktirmek veya önlemek gereklidir. Bireysel bir beslenme tedavisi ve haftanın 5 günü günde 30 dakika düzenli yürüyüş şeklinde yapılan egzersizle kilo vermenin hastaların yüzde 58’inde şeker hastalığı gelişmesi önlediği yada geciktirdiği gözlenmiştir. Diyabet şüphesi olanların aile hekimine ya da ileri tetkik ve tedavi için hastaneye başvurması gerekir. Özellikle de beslenmeye dikkat etmelidirler” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN