FETHİYE DOMATESİ COĞRAFİ İŞARET ÇALIŞMALARI

Fethiye domatesi coğrafi işaret çalışmalarında laboratuvar analizleri gerçekleştiriliyor. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen Fethiye domatesi Coğrafi İşaret çalışmasının gerçekleşmesi için kurulan ekip Fethiye'de bulunan seralardan ve yaş sebze-meyve halinden farklı dönemlerde aldığı domates örneklerini tadım testinin ardından analiz edilmek üzere laboratuara gönderecek.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Fethiye domatesi coğrafi işaret çalışmalarında laboratuvar analizleri gerçekleştiriliyor. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen Fethiye domatesi Coğrafi İşaret çalışmasının gerçekleşmesi için kurulan ekip Fethiye’de bulunan seralardan ve yaş sebze-meyve halinden farklı dönemlerde aldığı domates örneklerini tadım testinin ardından analiz edilmek üzere laboratuara gönderecek.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bölgemize özgü ürünlerin coğrafi işaret tescilinin gerçekleşmesi için başlatılan çalışma, Fethiye domatesi üzerinde yoğunlaşarak devam ediyor. Bu kapsamda Fethiye Domatesinin ayırt edici özelliklerinin belirlenmesi amacıyla uzmanlardan oluşan bir ekip kuruldu. Kurulda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Prof.Dr.Fahri Yiğit, Fethiye Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Devrim Beyde, Fethiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Ziraat Mühendisleri Seyhan Çiftçi, Necmettin Akan, Harun Ekiz, Seydikemer Ziraat Odası adına Ziraat Mühendisi Meryem Kaya, Seydikemer İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Ziraat Mühendisleri Kürşat Eser, Özay Doğarcı ve Damla Yılmaz Cesur yer aldı. Kurul, yaptığı çalışmalar sonucunda bölgemizle özdeşleşen Seydikemer ve Fethiye ilçesi sınırları içerisinde üretilen Fethiye domatesinin ayırt edici özelliklerini çıkarttı. Ayrıca coğrafi işaret tescili için 4 Temmuz Salı günü Karaçulha Yaş Sebze ve Meyve Halini gezerek laboratuar analizine gönderecek ürün araştırması yaptı. Çalışma ekibi seralardan da örnekler topladı. Yapılan araştırma sonucunda Fethiye ve Seydikemer’in farklı bölgelerinden 8 örnek ürün alındı. Örnek ürünlere çalışma ekibi tarafından doku ve tat testi yapıldı. Yapılan testin sonucunda laboratuar analizine gönderilecek ürün belirlendi. Aynı işlem Ağustos ayında çıkacak olan yayla domatesleri için de gerçekleşecek.

 

Fethiye domatesi Coğrafi İşaret çalışması süreci hakkında bilgi veren FTSO Hukuk Müşaviri Av.Ezgi Kullukçu, Fethiye domatesine coğrafi işaret alınmasının hem üreticinin hem komisyoncunun kazanmasını sağlayacağını ifade etti. Kullukçu; “Coğrafi işaret çalışmalarına mart ayında başladık. Oda Meclisimiz ve Yönetim Kurulumuz tarafından Fethiye domatesi için coğrafi işaret tescil çalışması yapılması kararı alındı. Fethiye domatesinin coğrafi işaret tescili alması halinde, bölgemiz domatesinin pazarlanması ve daha çok tanıtımı sağlanacak, bu da bölgesel ticareti ve kırsal kalkınmayı geliştirecektir. Coğrafi işaret tescilli ürünler piyasada diğer ürünlerden farklılaşarak alıcıyı kendisine çeker ve müşterinin kendisine yönelmesini sağlar. Böylece başta üreticimiz olmak üzere bu işin ticareti ile uğraşan tüm kesimler kazanç sağlayacak” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN