Fethiyeli Turizmciler Tedirgin 'Almanya Ve Hollanda İle Yaşanan Krizi Değerlendirdiler'

Fethiyeli turizmciler Almanya ve Hollanda'yla yaşanan siyasi krizinin Türk turizmine nasıl yansıyacağı hakkında gazetecilere açıklamada bulundular.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Fethiyeli turizmciler Almanya ve Hollanda’yla yaşanan siyasi krizinin Türk turizmine nasıl yansıyacağı hakkında gazetecilere açıklamada bulundular.

Fethiyeli turizmciler geçtiğimiz hafta düzenlenen  Berlin fuarı ile iç turizmi de değerlendirdiler.  Türkiye’ye en fazla turistin Almanya’dan geldiğine dikkati çeken turizmciler, burada yaşanan milyonluk kayıpların diğer pazarlarda karşılanamayacağını ifade ettiler.

Türkiye 2017 turizmine umutla girmek isterken Almanya ve Hollanda’ya yaşanan siyasi kriz gündeme bomba gibi düştü. Rusya ve İsrail ile ilişkiler düzelirken Türkiye’ye en fazla turistin geldiği Almanya ile ilişkiler gerilmesiyle turizmciler tedirgin oldu. Geçtiğimiz yıllarda Almanya’dan 5 milyon turist gelirken 2016 yılında bu sayının 3 milyona düştüğüne dikkati çeken turizm sektörünün önde gelen isimleri Rus pazarındaki 300 binlik artışın kaybı telafi etmeyeceğini belirttiler.

“Bu Süreçte Yılmayacağız”

 Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Bülent Uysal; “2017 hazırlıklarına İzmir’deki Aralık ayında gerçekleşen fuarla başladık. Yaşadığımız süreçte iç Pazar bizim için çok önemli. Turizm sezonuna girerken İzmir ve İstanbul’daki fuarlara, Hollanda’daki fuara ve geçen hafta İTB Berlin fuarına katıldık. Ayrıca dün başlayan Rusya’daki turizm fuarına de yine Fethiye’yi temsilen katılan arkadaşlarımız var. Fethiye Otelciler Birliği olarak elimizden geldiğince tüm fuarlarda ilçemizi tanıtmaya çalışıyoruz” dedi. Hollanda ve Almanya’yla yaşanılan siyasi krizlerin çok olumlu olmasa da bu süreçte yılmayacaklarını belirten Uysal; “Biz Fethiye’deki turizmciler olarak elimizden geldiğince önümüzdeki dönemde tüm fuarlara katılacağız. Fethiye ve Türkiye’nin ismini her yerde duyurmaya devam edeceğiz” dedi.

Ölüdeniz Yolu 15 Nisan’a Kadar Tamamlanacağını Söylediler”

Fethiye’deki Ölüdeniz ve Kayaköy yollarındaki çalışmaların bitmemesi durumunda turizme olumsuz yansıması olup olunmayacağı sorusuna Uysal; “Turizm sektör temsilcileri ve FETOB olarak geçen hafta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ü ziyaret ettik. Bu konuları kendisine ilettik. Başkan Gürün 15 Nisan’a kadar Ölüdeniz yolunun biteceğini söyledi. Kayaköy yolunun ise ihale aşamasında olduğunu söyledi” dedi.

Berlin Fuarı İnanılmaz Sönük Geçti”

FETOB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Argın; “İTB Berlin fuarına Türkiye olarak iyi hazırlanılmıştı. Ama bu seneki dış politikadaki bazı olaylardan dolayı da inanılmaz sönük geçti. Condor firması Dalaman uçuşlarını politik sebeplerden dolayı erteledi ve bu sene kaldırmayacaklarını açıkladı. Sun Eskpress firmasından da Dalaman’a uçuşlarda gözle görülür azalmalar var. Almanya pazarından ciddi azalma bekliyoruz. Rus turistin fazla olduğunu düşünüyorlar ama Alman turist Türkiye’ye gelen en fazla turist. Daha önce 5 milyon turist sayısı son dönemdeler de 3 milyona düştü. Politikalar geçici. Her han her şey değişiyor. Fethiye’deki sektör temsilcilerinin Rusya’daki turizm fuarında hem Türkiye’yi hem Fethiye’yi tanıttığımı belirten Argın; “Rusya fuarında olumlu cevaplar geliyor. Amacımız Dalaman havaalanına 240 bin üzerinde turist artışı sağlamak. Çünkü bölgemizde Rus pazarına girdi” dedi.

Bir Destinasyonun  Gerçekleşmesi İçin En Az 10 Yıl Gerekli”

Almanya, İngiltere ve Hollanda’da pazarlarındaki düşüşlerin yerine yeni bir pazarın alması için en az 10 yıl geçmesi gerektiğinin altını çizen Argın; “Bir sektörün oluşması 10 yılı buluyor. Bizim şuanda Rusya’dan artış dediğimiz geçen seneye nazaran artıştır. Ukrayna pazarı yeni yeni kurulan Pazar. Bunu 10 senede Rus pazarı ya da Alman pazarı haline getirebiliriz. İran’dan, Ortadoğu’dan turist var dediğimiz zaman bunların rakamları 800 bini geçmiyor. Sizin kaybettiğiniz Pazar Almanya pazarı 5 milyondan 3 milyona düşmüş. Bu pazarla hazır kazanılmış pazarlar. Ukrayna pazarı da yavaş yavaş artıyor ama orana baktığınız zaman biz büyük pazarlarımızda kayıp veriyoruz” dedi.

Çok İyi Hazırlandık Ama Maalesef Son Gelişmelerden Sonra Yeterli İlgiyi Göremedik

İTB Berlin fuarına katılan Fethiyeli turizmcilerden Ramazan Gümüşhan  ise konuşmasında “İTB dünyanın en büyük turizm organizasyonu. Almanya pazarında geçen sene yüzde 30 düşüş yaşadık. Ülkemize gelen en son turist sayısı 3 milyon 890 bin ulaştı. Muğla özeline baktığımız zaman İngiltere’nin arkasında ikinci büyük Pazar. Türkiye olarak İTB Berlin fuarına çok iyi hazırlandık ama maalesef son gelişmelerden sonra yeterli ilgiyi göremedik. Türk otelciler Alman Tur Operatörler Birliği Başkanı ve üyeleriyle birlikte ciddi çalışmalar yaptı. Fakat onlarda son gelişmelerden sonra rahatsız olduklarını dile getirdiler. Fuarda Fethiye özelinde Dalaman’a inen uçaklardaki daralmanın bölgemize etkisi olacağı yönünde. Yine bölgemizde Çin ve Uzakdoğu pazara ciddi bir potansiyele sahip. Son bir yılda ciddi bir kayıp yaşadık. 2018 yılı için Çin’de turizm kültür yılı ilan edilmeli. İvedilikle bu pazarın tekrar canlanması ve verimli hale getirilmesi için içinin doldurulması gerektiğini düşünüyorum. Bu Pazar her sene yüzde 50 büyüyen bir pazardı” dedi.

Bizim İçin Sevindirici Olan Fethiye’ye Olan İlginin Türkiye Ortalamanın Üstünde Olması

FETOB Yönetim Kurulu Üyesi Barkın Bağcı; “İç pazarda tatil alışkanlığı oluşmaya başladı. Son 10 yılda her sene üzerine çıkan bir ivme var. Bizim için sevindirici olan Fethiye’ye olan ilginin Türkiye ortalamanın üstünde olması. Bununla ilgili yazılı, görsel ve sosyal medyada birçok çalışma yaptık. Bunların olumlu etkileri oldu. Yine bu sene Sosyal medya ile ilgili yapmayı düşündüğümüz tanıtım çalışmaları var. İç pazarda yapılan araştırmalar daha çok gelen misafirlerin Avrupa’dan ya da farklı ülkelerden gelen misafirlerle aynı ilgiyi görmek istediklerini görüyoruz. İç pazardan bu sene çok umutluyuz. Yine belirleyici yol olacak” dedi.

300 Binlik Artışı Diğer Taraftaki Milyonluk Kaybı Karşılaması Beklemek Hayal Olur

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Yavuz Torunoğulları; “Almanya, Hollanda ve Belçika olarak baktığımız zaman toplamda 8 milyonluk bir pazardı. Bu pazardaki en ufak bir sapma milyonlarla ifade ediliyor. Haliyle bu pazardaki kayıpların çok kısa sürede telafi edilmesi ya da başka pazarlarda telafi edilmesi çok mümkün gözükmüyor. Toplumda Rusya ile telafi edilecek imajını da şöyle ifade etmek lazım; Biz Rusya’da 2015 rakamlarını dönebilirsek bunu başarı sayıyoruz. Yani biz kaybettiğimiz pazarı rakamsal olarak telafi edebilirsek bunu başarı sayıyoruz üstüne bir şey ilave etmiyoruz. Buradaki 300 binlik artışı diğer taraftaki milyonluk kaybı karşılaması beklemek hayal olur. Bunların farkında olarak konuşulup değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.

 

Ne Olursa Olsun  Bir Türk Bakanına Yapılanı Kabul Etmemiz Doğru Değildir” Torunoğulları, “Hollanda’yla yaşanan siyasi kriz hem iş anlamında hem orada yaşayan vatandaşlarımız anlamında hem Türkiye olan 400 yıllık ilişkiler anlamında kötü yansımaları oldu. Bizim Hollanda’da yaşayan 400 bin vatandaşımız var. Son yaşanan hadiselerde iki ülke içinde iç siyasette kullanılan argüman oldu. Hollanda’da bunun dünkü seçimde sonuçları alındı. Seçimden önceki süreçte aşırı sağcı parti olan Wilders’ın başkanlığını yaptığı partinin oyları yüzde 24 civarındayken seçim sonucunda yüzde 20 civarında kaldı. Bütün bunların dışında ne olursa olsun bir Türk bakanına yapılanı kabul etmemiz doğru değildir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN