Göcek, Çalıştaya Ev Sahipliği Yapıyor

Türk Ceza Hukuku Reformunun 18. Yılında 'Anayasa Mahkemesinin Ceza Hukukuna İlişkin Kararlarının Değerlendirilmesi Çalıştayı Göcek Kültür Merkezinde başladı.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

İstanbul Üniversitesi Ceza Hukuku ve Kriminoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğünce organize edilen Türk Ceza Hukuku Reformunun 18. Yılında "Anayasa Mahkemesinin Ceza Hukukuna İlişkin Kararlarının Değerlendirilmesi Çalıştayı” Göcek Kültür Merkezinde 7 Eylül Perşembe (Bugün)başladı.
Programa Anayasa Mahkemesi Başkanvekili  Hasan Tahsin Gökcan, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Muammer Topal, Muğla Valisi  İdris Akbıyık, Anayasa Mahkemesi Üyeleri, Anayasa Mahkemesi raportörleri, Hakimler  ve Savcılar Kurulu Üyesi Sayın Cumhur Şahin, Yargıtay Birinci Başkanvekili Eyüp Yeşil, Adalet Bakanlığı temsilcileri , İstanbul Üniversitesi Ceza Hukuku Prof. Dr. Adem Sözüer ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler , Muğla - Bodrum - Fethiye, Ortaca Başsavcıları , Adalet Komisyonu Başkanları katıldı .
Program Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan, Muğla Valisi İdris Akbıyık ve Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Günşafak Karartı’nın açılış konuşmaları ile başladı.
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan, açılış konuşmasında; Modern ceza hukukunun kurucusu olarak kabul edilen Beccaria’nın bugün ölçülülük ilkesi şeklinde yorumlanabilecek görüşlerine ve özgürlüklerin insan hayatındaki güvenliği sağlamadaki önemine değindi. Anayasacılık hareketleriyle modern ceza hukuku arasında bağ kuran Gökcan, İkinci Dünya Savaşından sonra anayasa mahkemelerinin özgürlük merkezli fonksiyonuna temas etmiştir. 2010 Anayasa Değişikliğinden sonra Türk Anayasa Mahkemesinin anayasa mahkemelerinin üstlendiği bu fonksiyona büründüğüne ve artık hak temelli yorumu merkeze aldığına değinen Gökcan, bu Çalıştayın anayasa mahkemesinin hak temelli yorumunun hukuk alemine tanıtılmasına vesile olacağını ifade etti.
Açılış konuşmasında Muğla Valisi İdris Akbıyık, “Hukuk sistemimize önemli katkılar sunacağına inandığım çalıştayın yargı camiamıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Muğla Valisi İdris Akbıyık, sözlerine şöyle devam etti;“Çalıştay vesilesiyle sizleri, Ege ve Akdeniz’in buluştuğu, eşsiz doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla ülkemizin incisi, turizmin gözbebeği Muğla’mızla ağırlamanın mutluluğu içerisindeyiz. Türk Ceza Hukuku Reformu’nun 18. Yılında, Anayasa Mahkemesinin Ceza Hukuku kararlarının değerlendirileceği, norm denetimi ve bireysel başvuru kararlarının analiz edileceği Çalıştay’ın düzenlenmesinde emeği geçen, destek ve katkı sağlayan Anayasa Mahkemesinin değerli başkan ve üyelerine, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin değerli akademisyenlerine,tüm hukukçularımıza, yargı mensuplarımıza teşekkür ediyorum.Anayasa Mahkemesi, ülkemizde hukukun üstünlüğünün ve hukuk devleti değerlerinin korunmasını sağlayan ve verdiği kararlarla ülkemizde hukuk uygulamasına yön veren en yüksek yargı merciimizdir. Hukuk devleti ilkelerini esas alarak, kişi hak ve hürriyetlerine bağlı olan yargımız, anayasal düzeni yıkmak, kişi hak ve hürriyetlerine kastetmek isteyen suç örgütlerine karşı devletimizin ve milletimizin bütünlüğü için hiç tereddüt etmeden görevlerini hakkıyla yerine getirmişlerdir. Bizlerde idare olarak Anayasanın ve kanunların verdiği yetki ve devletimizin koyduğu hedefler doğrultusunda; ilimizin huzur ve güvenliğinin sağlanması, terör ve organize suç örgütleri, düzensiz göç ve uyuşturucu ile mücadele, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini koruma hususları başta olmak üzere, emniyet ve asayişin sağlanması, suçun önlenmesi ve suçluların yakalanmasına yönelik çalışmalarımızı büyük bir hassasiyetle yürütürken, suç ve suçlularla yapılan mücadelede, hukukun üstünlüğünü esas alarak yargı mensuplarımızın örnek kararlarını ve uygulamalarını rehber ediniyoruz. Hukuk sistemimize önemli katkılar sunacağına inandığım çalıştayın yargı camiamıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle ilimizde bulunduğunuz süre boyunca hukuki istişare ve çalışmalarınızın yanı sıra, Muğla’mızın doğal ve tarihi güzelliklerini tanıyarak değerlendirmenizi temenni ediyor, sizleri Muğla’mızda misafir etmekten onur duyuyoruz.”
Açılış konuşmasında Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Günşafak Karartı; “Bir devlet ve toplum düzeninde insan için iyi olan ne varsa ancak adaletle sağlanabilir. Geçmişten edindiğimiz tecrübelerle çağın gereği olan yeni çalışma yöntemlerini geliştirmek ve uygulamak geleceğimizi güzel bir şekilde inşa etmemizi sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. 
Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Günşafak Karartı, sözlerine şöyle devam etti;
“Bildiğiniz üzere 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren temel ceza kanunları ve daha sonra yapılan yeni ceza kanunları ile Cumhuriyet döneminin en köklü hukuk reformlarından biri yapılmıştır. Bu kapsamda istinaf yolu ve anayasa mahkemesine bireysel başvuru gibi pek çok yenilik uygulamaya girmiştir. Ceza adalet sistemindeki bu kapsamlı reformların etkin biçimde hayata geçmesinde elbette ki pek çok sorun ve güçlükle karşılaşılmıştır. Uygulamada ne gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır ve bunlara ne tür çözümler bulunabilir hususlarında ise akademik etkinlikler büyük bir önem taşımaktadır. Özellikle bilim insanları ve uygulamacıların bir araya geldiği akademik faaliyetler daha da özel bir önem taşımaktadır. Çünkü bu tür etkinliklerde teori ve pratik ortak bir platformda sorunları farklı açılardan ele almak ve tartışmak imkanını bulundurmaktadır. Nitekim bu Çalıştay'da Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Kurulu, Yargıtay, Adalet Bakanlığı, ve çeşitli üniversitelerden katılımlarla, Anayasa Mahkemesi'nin hem norm denetimi hem de bireysel başvuru kararları bilimsel yöntemlerle ele alınıp değerlendirilecektir. Belirtmem gerekir ki 17.Türk Ceza Hukuku Günleri de 2022 yılında Ceza Hukuku akademisyenleri ve Yargıtay'ımızın geniş bir katılımımızla Göcek'te gerçekleşmişti. Bunlara ilaveten son iki yılda ceza hukuku ve dijitalleştirme konularında iki uluslararası toplantı da burada düzenleşmiştir. Tüm bu etkinlikler İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku ve Kriminoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinin öncülüğünde hayata geçmiştir. Biz de Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı olarak bu bilimsel etkinliklerin bir paydaşı olmaktan büyük mutluluk ve onur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Çalıştayın hayırlı olması dileğiyle programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım. Bir devlet ve toplum düzeninde insan için iyi olan ne varsa ancak adaletle sağlanabilir. Geçmişten edindiğimiz tecrübelerle çağın gereği olan yeni çalışma yöntemlerini geliştirmek ve uygulamak geleceğimizi güzel bir şekilde inşa etmemizi sağlayacaktır”

İstanbul Üniversitesi Ceza Hukuku ve Kriminoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğünce organize edilen Türk Ceza Hukuku Reformunun 18. Yılında Anayasa Mahkemesinin Ceza Hukukuna İlişkin Kararlarının Değerlendirilmesi Çalıştayı’nın 9 Eylül tarihine kadar devam edeceği öğrenildi. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN