Gültekin Akça'dan Yayla Turizmi Eleştirisi

AK Parti Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili ve Menteşe Belediye Meclis Üyesi Av.Gültekin Akça, Menteşe Belediyesi tarafından kamuoyuna tanıtılan, 'Karabağlar Yaylasında Dört Mevsim Turizm' Projesine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Av. Gültekin Akça 'Öncelikle yayladaki tarihi kahve ve mescitlerin tamamının bakımı ile korunmasına öncelik verilmeli Menteşe ilçesinde bulunan tarihi ve doğal güzellikler bir bütün olarak ele alınarak turizme kazandırılmalı' dedi.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

AK Parti Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili ve Menteşe Belediye Meclis Üyesi Av.Gültekin Akça, Menteşe Belediyesi tarafından kamuoyuna tanıtılan, “Karabağlar Yaylasında Dört Mevsim Turizm” Projesine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Av. Gültekin Akça; “Öncelikle yayladaki tarihi kahve ve mescitlerin tamamının bakımı ile korunmasına öncelik verilmeli Menteşe ilçesinde bulunan tarihi ve doğal güzellikler bir bütün olarak ele alınarak turizme kazandırılmalı” dedi.

AK Parti Menteşe Belediye Meclis Üyesi Av.Gültekin Akça, Menteşe Belediyesi tarafından kamuoyuna tanıtılan, “Karabağlar Yaylasında Dört Mevsim Turizm” projesini eleştirerek, “Öncelikle yayladaki tarihi kahve ve mescitlerin tamamının bakımı ile korunmasına öncelik verilmeli” diye konuştu.

Akça, yaptığı yazılı açıklamada Menteşe Belediyesi ile Proje ortakları Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Karabağları Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği tarafından hazırlanan ve GEKA tarafından finanse edilen projenin araştırma fizibilite raporunu basın aracılığı ile takip ettiğine işaret ederek, “Bizler de Menteşe ilçemizde bulunan tarihi ve doğal zenginliklerimizin turizme kazandırılması gerektiği düşüncesindeyiz. Ancak, Projeyi hazırlayanların öncelikle bölgede 12 ay boyunca turizm yapmanın doğal şartlar nedeniyle mümkün olmadığını görmesi gerekirdi. Özellikle, yaylanın bazı kesimlerinde yağışın yoğun olduğu dönemlerde araç trafiğinin bile mümkün olmadığı noktalar bulunuyor. Proje de bu konu hiç irdelenmemiş” dedi.

Karabağlar Yaylasının en belirgin özelliğinin tarihi mescitleri ve kahveleri olduğuna işaret eden Akça, “Öncelikle yayladaki tarihi kahve ve mescitlerin bakımı ile korunmasına öncelik verilmeli. Atalarımızdan bizlere emanet olan bu yapıların bazıları maalesef bakımsız durumdalar. Bölgedeki bu eserlerin bakım ve onarımı için ilgili kuruluşlarla istişareler yapılmalı ve geleceğe taşınmalı. Gerekli olması durumunda da kamulaştırılarak turizme kazandırılmalı” dedi.

AK Parti Menteşe Belediye Meclis Üyesi Av.Gültekin Akça,  projede yaylanın tarihi geçmişinin önemine ve Muğla mutfağına yeterince yer verilmediğine işaret ederek,” Gazetelerde yer alan haberlere göre, bu konulara projede yeterince yer verilmemiş. Muğla’ya bir misafirimiz geldiğinde yaylada, tarihi bir mekanda  yüzde yüz Muğla mutfağının sunumu yapılabilmeli. Yaylayı ziyaret eden yerli ve yabancı turistler Muğla’nın yemek kültürünü tanımalı. Yayla sakinlerinin yetiştirdiği ürünleri satacakları pazarlar açılmalı” diye kaydetti.

Akça’dan Öneriler

Grup Başkanvekili Akça, Karabağlar Yaylasında hayata geçirilmesi ve tartışılması gereken öncelikli projenin “Eko Turizm Projesi” olması gerektiğine vurgu yaparak, şunları söyledi:

“Eko turizm projesi, ilimizin bazı bölgelerinde hayata geçirilmiş ve başarı ile devam ediyor. Yayla, eko turizmin hayata geçirilebileceği en güzel yerlerden birisi. Bunun kısa vadede mutlaka hayata geçirilmesi lazım.  Bu önerimiz mutlaka kamuoyunda tartışılmalı. Gerektiğinde eko turizm alanındaki başarılı örnekler incelenmeli” diye ifade etti.

Karabağlar Yaylasının özellikle yaz mevsiminde yoğun ilgi gördüğünü anlatan Akça, “Yaz mevsiminde yaylada yaşanan bu hareketlilik iyi değerlendirmeli. Gerekirse, yaylayı ziyarete gelen insanların yaylayı keşfi için faytonlar kullanılmalı. Yaylayı ziyaret eden insanlar, fayton yolculuğu boyunca bölgenin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmeli ve gelen turistlerin konaklama ihtiyaçları eski Muğla bölgesindeki yapılar butik otel şekline getirilerek burada sağlanmalı” diye ekledi.

Menteşe İlçesinin turizmden yeterince pay almamasını eleştiren Akça, şunları kaydetti:

 

“Menteşe ilçesinde bulunan tarihi ve doğal güzellikler bir bütün olarak ele alınarak turizme kazandırılmalı. Marmaris, Ula ve Akyaka bu süreçte bizim partnerimiz olmalı. Bütünsel bir yaklaşımla projeler hayata geçirilmeli. Sadece yayla veya Arasta tek başına turizm için yeterli olmaz. Bölgeye gelen turiste daha fazla alternatif sunmak zorundayız. Bu nedenle bölgemizde bulunan Belen Kahvesi, Özlüce, Damla mağarası, Kerimoğlu evi gibi zenginliklerimiz bir kültür turu paketi ile turizmcilere sunulmalı. Yaylada bu paketin içinde yer almalı”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN