Hasan Gürhan 'Öğretmen Okulları Yeniden Açılsın'

Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği Fethiye şubesi başkanı Hasan Gürhan Öğretmen okullarının 169. Kuruluş yıldönümü nedeniyle açıklamada bulundu. 'Anadolu Bozkırları Genç Öğretmenlerle Karanlıktan Aydınlığa Çıktı'

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği  Fethiye şubesi başkanı Hasan Gürhan;  Öğretmen okullarının 169. Kuruluş yıldönümü  nedeniyle  açıklamada bulundu.

Anadolu Bozkırları Genç Öğretmenlerle Karanlıktan Aydınlığa Çıktı”

 Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği  Fethiye şubesi başkanı Hasan Gürhan açıklamasında “Bir 16 Mart daha geldi. Bugün öğretmen okullarının açılışının 169. yılı. 1848 yılında Yüzünü batıya dönen Osmanlı imparatorluğu; batı modeli eğitim ve öğretim için batı ülkelerindeki gibi öğretmen yetiştiren öğretmen okulları açtı. Mekteb-i Muallimin adını alan bu okullar çağdaş bir adım olarak tarihe geçti. Bu öğretmen yetiştirme modeli Cumhuriyetle daha da geliştirilmiş önce köy öğretmen okullarına daha sonra  köy enstitülerine dönüştürüldü. Köy Öğretmen okulları ve Köy enstitülerinde esas olan köy çocuklarını köyden alıp iş içinde iş ile eğitip çok amaçlı öğretmen yetiştirmekti.  Böylece Cumhuriyet ilkeleri ve devrimleri her köyde hayatın içinde olacaktı. Her  köyde aydınlanma ışığı yanacaktı ve  yandı da...Anadolu bozkırları genç öğretmenlerle karanlıktan aydınlığa çıktı. Tüm Anadolu köylerinde öğretmenler Genç Cumhuriyetimizin kalkınmasında önemli rol aldı. Tüm zorluklara rağmen  Anadolu insanımızı öğretmenler;  akıl, bilim yoluyla  uygar ülkeler seviyesine yetiştirmek için çalıştı. Fethiye'den çok sayıda öğrenci öğretmen okullarına gitti .İlkokuldan  mezun olan köy çocukları; Isparta'da Gönen Öğretmen Okuluna, Antalya Aksu Öğretmen okuluna, Aydın Ortaklar Öğretmen okuluna yatılı olarak okuyarak öğretmen oldular.Ya da Ortaokuldan mezun olunca Muğla Öğretmen okuluna, Nazilli Öğretmen okuluna, Çanakkale öğretmen okulu gibi öğretmen okullarına  gittiler. İlçemizde çok sayıda öğretmen arkadaşımız öğretmen okullarından mezun oldular. Öğretmen kimliğine kavuştular. Cumhuriyetimizin bu nadide okulu artık kapatıldı.

“16 Martları Ve 17 Nisanları Çok Önemsiyoruz”

 

 Öğretmenler her dönemde umudun, çalışkanlığın, örgütçülüğün, yurt sevgisinin, aydınlanmanın ışığı, ülkesinin fedakar unsurları olmuşlardır. Çanakkale  savaşımızda; Kurtuluş Savaşımızda ya da barışta;  bağımsız Türkiye diyerek ön sıralarda yer almışlardır. Öğretmenler Atatürk ilke ve devrimlerini ülkemizin en uzak yerlerine kadar götürmüş; aklı ve bilimi kullanarak çağdaş ve  uygar dünyaya ulaşmada  önemli işler başarmıştır.Öğretmen yetiştiren kurumlarda yapılan her dönüştürme ve kapanma eğitim ve öğretimin kalitesini de düşürmüştür. Kaliteli eğitim; kaliteli ve mutlu öğretmenden geçer...4+4+4 ile günümüzde eğitim kalitesi düşürülmüş, özel okulların yaygınlaşmasına da neden olmuştur. İşte bunun içinde 16 Martları ve 17 Nisanları çok önemsiyoruz. Cumhuriyetimizin ilelebet yaşaması için de Öğretmen okullarını ulusal eğitimimizin vazgeçilmez unsurudur diyoruz. Yeniden açılsın diyoruz”  dedi. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN