Karayiğit'in Üretici Pazarı İle İlgili Düşünceleri

Örtü altı sebze üretiminde söz sahibi olan Fethiye'de de domates fiyatları çitçilerin yüzünü güldürürken tüketicilerin cebini yakıyor. Olumsuz hava şartlarından etkilenen domates pazarda ve marketlerde 2 buçuk liranın altında satılmıyor. Sofraların vazgeçilmezi domates dalında yüzde yüz artış gösterdi.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Örtü altı sebze üretiminde söz sahibi olan Fethiye’de de domates fiyatları çitçilerin yüzünü güldürürken tüketicilerin cebini yakıyor. Olumsuz hava şartlarından etkilenen domates pazarda ve marketlerde 2 buçuk liranın altında satılmıyor. Sofraların vazgeçilmezi domates dalında yüzde yüz artış gösterdi. İç pazarda 2 buçuk liranın altında satılmayan domates kötü günler geçiren çiftçilere de moral oldu. Siyasi ilişkilerin düzeldiği Rusya ile doğrudan ihracat kapılarının biran önce açılmasını bekleyen çiftçiler, 2017 yılından umutlu.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “Çiftçi olarak bu hava şartlarını özledik. Çünkü bu yağmurları Aralık ayında görürdük. Hava şartları çiftçilerimizi hem iyi hem kötü etkiliyor. Aşırı yağışlardan sel baskınları oluyor. 2-3 senedir de don yoktu. Çiftçilerimiz rahattı ancak bu sene önceki yıllardan fazla don olayı oldu. Hava şartlarının böyle olmasında dolayı da domates fiyatları arttı. 3 lira ile 5 lira arasında değişiklik gösteriyor. Domatesin yanı sıra diğer sebze fiyatları da arttı. Kabak 4 lira, patlıcan 5 lira, salatalık 4 lira olarak artış gösterdi. Çitçilerimiz bu durumdan memnun” dedi. Rusya ile doğrudan ihracatın açılacağı günü beklediklerini ifade eden Karayiğit; “Önümüzdeki günlerde Rusya’ya değişik ülkeler üzerinden giden tırlarımız direk gitmeye başladığında bu fiyatlar aynı olmaya devam eder. Çitçiler açısından 2017 yılının güzel olacağına inanıyorum” diye konuştu.

 

Fethiye’deki üretici pazarıyla Salı Pazarındaki sebze fiyatları arasında bir farklılık olmadığına dikkati çeken Karayiğit, üreticinin hiçbir işlemeden geçirmeden doğudan ürününü sattığı üretici pazarlarındaki fiyatlara düzenleme getirileceğini işaret etti. Üretici pazarındaki fiyatlardan şikayetçi olduğunu ve Fethiye Belediyesi ile bu fiyatlara düzenleme getireceklerini belirten Karayiğit; “Üretici pazarındaki fiyatlardan ben de şikayetçiyim. Çünkü ben bundan 2 ay önce narenciye bahçesine gittim. Nar bahçesi, zeytin bahçesi, seralara gittim. Gazetecilere narenciyenin dalında 30 kuruş olduğunu söyledim. Ama Cuma pazarına denetime girdiğim zaman benim köylü pazarım bile elmaya 1 lira 50 kuruş, narenciyeye 1 lira 50 kuruş yazmış. Üreticilere bunun olmadığını söyledim. Bu direk köylü pazarı. Halden alıp üstüne kar payı koyup pazarda satmak değil. Üreticinin kendi serasından, bahçesinden getirdiği ve sattığı yer üretici pazarı. Bunu belediyemiz bazında düzenleyeceğiz. Belediye Başkanı Behçet Saatcı ile önümüzdeki yıllarda belirli bir standarda getireceğiz. Köylümüz malını çıkardığında ne kurtarıyorsa ona göre satacak. Üretici pazarının Salı Pazarından pahalı olması biraz tuhaf oluyor” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN