'Restleşmede Kaybeden Türk Çiftçisi Olur'

Rus yetkililer Türkiye'den giden domates, et, tavuk gibi tarım ürünlerinde ambargoyu kaldırmayacaklarını açıkladı. Rus Tarım Bakanlığı'nın Türk domatesine yönelik ambargoyu kaldırmaması Türkiye'yi Domatese karşı buğday restini gündeme getirdi.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Rus yetkililer Türkiye’den giden domates, et, tavuk gibi tarım ürünlerinde ambargoyu kaldırmayacaklarını açıkladı. Rus Tarım Bakanlığı’nın Türk domatesine yönelik ambargoyu kaldırmaması Türkiye’yi Domatese karşı buğday restini gündeme getirdi.

Rusya’dan ithal edilen buğdayın yasaklanması domatesteki ambargoyu kaldırılmasına etkili olmayacağını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit: “Buğdayla domatesi eş değerde tutarda buğday ithalatı yasaklanırsa uçak krizinde olduğumuz gibi kriz ortaya çıkar. Bu restleşmede kaybeden Türk çiftçisi olur.” dedi.

Geçtiğimiz yıl Mart ayının başında Rusya hükümetinin Türkiye’den soğan, karnabahar, brokoli, tuz ve karanfil sevkiyatına izin veren kararnamesi yayınlandı. Buna rağmen, et, tavuk, domates, salatalık, üzüm, elma, armut ve çilek hala yasak listesinde bulunuyor. Türk yetkililer ve çiftçiler domates ve diğer yasaklı ürünler yasağın kalkacağı beklentisini yaşarken Rus yetkililer Türkiye’den giden domates, et, tavuk gibi tarım ürünlerinde ambargoyu kaldırmayacaklarını açıkladı.

Atabey Akgün  “Türk Tarımını Sıkıntıya Sokacak

Domates ve diğer ürünlerde yasağın devam etmesini değerlendiren Fethiye Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Atabey Akgün; “Türk tarımını uzun vadede sıkıntıya sokacak bir açıklama. Beklentilerimiz kaldırılmasından yanaydı. Maalesef gerçekleşmedi. Çok uğraş verildi bunun için. Yasağın devam etmesinin nedeni bana göre bizim ürün sevk etmediğimiz dönemlerde başka ülkelerle olan uzlaşmadan kaynaklanıyor olabilir” dedi. Türkiye ile Rusya arasında son aylarda siyasi yakınlaşma, domates üzerindeki ambargoyu kaldırmaya yetmedi. Türk yetkililer yasağın kalması için adımlar atarken, Rusya yetkililerin yasağın devam edeceğine dair yapılan açıklama adeta şoke etti. Rus Tarım Bakanlığı’nın Türk domatesine yönelik ambargoyu kaldırmaması Türkiye’yi Domatese karşı buğday restini gündeme getirdi.

Karayiğit: “Restleşmeler Bizim Çiftçimize Bir Şey Getirmez”

 

Rusya’dan ithal edilen buğdayın yasaklanması domatesteki ambargoyu kaldırılmasına etkili olmayacağını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit: “Buğdayla domatesi eş değerde tutarda buğday ithalatı yasaklanırsa uçak krizinde olduğumuz gibi kriz ortaya çıkar. Bu restleşmede kaybeden Türk çiftçisi olur. Türk çiftçisinin uçak krizinden 60 bin ton zararımız var. Çiftçimiz hala bu açığı kapatamadı. Domates ihracatı açılmadığı için ikinci üçüncü ülkeler üzerinden ihracat olduğu için tır bazında 6-7 bin dolar masraf çiftçinin sırtına biniyor.  O tür restleşmenin bizim çiftçimize bir şey getireceğini inanmıyorum. Öyle olmaktansa bir an önce alternatif pazarları bulmak gerekiyor. Rusya’yla ilişkilerimizi de yumuşak tutmak zorundayız. Çünkü Rusya bizim için olmazsa olmazlardan. Yaş sebze ve meyvede en büyük pazarımız Rusya. Bu sorunun 15-20 gün içinde çözülmesi lazım çünkü çiftçilerimizin 2016 yılındaki açığını kapatabilmesi için” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN