'Rusya Pazarına Umudumuz Kalmadı'

Türkiye'nin yaş sebze ve meyveciliğinde en önemli pazarlardan olan Rusya, Türkiye'den domates alımına ambargosuna devam ederken, Türkiye'nin önemli domates pazarlarından Irak'ın da domates ithalatını durdurduğunu açıklaması çiftçileri kara kara düşündürmeye başladı.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Rusya pazarından umudunu kesen çiftçiler, son 5 ayda seralardan bin bir zahmetle topladıkları domatesin 90 tonun yaklaşık 55 bin tonunu Irak’a gönderdi. Irak pazarının kapanmasının ardından Fethiye’deki halde günde bir tır halden çıkış yaparken bazı günlerse hiç çıkış olmuyor.

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, 6 aydır Rusya pazarında çok büyük beklenti içine girdiklerini ancak artık Rusya pazarının açılacağını dair umutlarının kalmadığını söyledi.

Rusya’nın ardından Irak pazarının da kapanmasının yansımalarını ekonomik olarak hiç iyi olmayacağını dikkati çeken Karayiğit şunları söyledi:

“Çiftçimizin ikinci ürün dediğimiz domatesleri alan Irak pazarı vardı ancak o pazarda kapandı. 5 ayda Fethiye’de 90 bin ton domates ihracatımız gerçekleşmiş. Bu 90 bin tonun 55 bini Irak pazarı idi. İlgili kurumlar ve halde ihracat yapan arkadaşlarımızla görüştüğümüzde 10 gündür Irak pazarının da kapandığını söylüyorlar. Irak pazarının kapanmasının başlıca nedeni İran’dan domatesi daha ucuza temin etmesi. Irak pazarının açılıp açılmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Rusya pazarının bir türlü açılmaması, bunun üzerine Irak pazarının da Türk domatesine kapanmasının çiftçileri büyük oranda olumsuz etkileyecek.  Bu gün iç piyasada domates 40-60 kuruş arasında. Bu fiyata bizim çiftçimiz domates satarsa hiçbir şey kazanmaz ve borçlarını ödeyemez. Çünkü 1 dönüm domatesin ikinci mahsulde keseceği domates en fazla 10 ton. 50 kuruşa satsa bunun ne maliyetini, ne gübre, ilaç masrafını karşılayabilir. Bizim çiftçimiz şuanda en kötü şartlarda 1 lira 50 kuruş ya da 2 lira arası domates satması lazım ki önümüzdeki sene önünü görebilsin. İnşallah yetkili kurumlarımız bir an önce Irak konusunu çözerler.”

 

Fethiye’de şuanda domateste ikinci üretimin olduğunu ifade eden Karayiğit; “Bunun yanında Suudi Arabistan’a yeşil domates ihraç ediyoruz. ikinci üretimlerin Arabistan’a gideceğini tahmin ediyoruz. Bunun yanında Romanya, Letonya gibi ülkelere de çok hızlı olmasa da ihracatlarımız devam ediyor” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN