Soydemir 2016 Yılını Değerlendirdi

Türkiye'de 2016 yılında Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi, terör saldırıları ve 15 Temmuz Darbe girişimi sonucu yaşanan ekonomik sorunlar esnafları derinden etkiledi.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Türkiye’de 2016 yılında Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi, terör saldırıları ve 15 Temmuz Darbe girişimi sonucu yaşanan ekonomik sorunlar esnafları derinden etkiledi. Turizm gelirlerindeki azalma, turizm bölgesi olan Fethiye’deki esnafları da dara soktu. Esnaflar üretime dayalı iş alanlarından çok servis şoförlüğüne, büfe işletmeciliğine ya da kahvehane açmaya yöneldi. Tüm terör saldırılarına inat insanların üretime yönelik işlere yönelmesini isteyen Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir “Ülkemizin üretime ihtiyacı var. Üretim yapmazsak işsizlik çok olur. Bunun için sanayiye önem vermemiz gerekiyor” dedi.

Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, 2016 yılını değerlendirdi. 2016 yılında yaşanan terör saldırılarının ekonomisinin bir kısmının turizme dayalı olan Fethiye’yi de etkilediğini belirten Soydemir; “2016 yılında bir uçak düşürme krizi yaşadık. Bunun neticesinde yabancı dış basında Türkiye aleyhine bir kampanya başlatıldı. Turistler genelde huzurlu ortamı sevdikleri için yabancı turistler eski yıllara oranla daha az geldi. Bunun neticesinde esnaf ve sanatkârlarımız turistte gelmeyince gelirini sağlayamaz oldu ve yerli turizme yöneldi.  Yerli turistten de çok iyi gelirimiz vardı fakat Fetöcü  hain teröristler darbe yapamaya çalıştı. Bunun neticesinde daha önce yüzde 40 yerli turist varken bu yerli turizmi de birdenbire kaybettik. Esnafımız bunun neticesinde finansal sıkıntıya girdi. Esnaf senetlerini, bankalardan ve kooperatiflerden almış olduğu kredileri geri ödeyemez hale geldiler. Ancak her ne olursa olsun 2017 yılından esnafımız umutlu. Yeni yılda ekonominin çok daha iyi olacağını düşünüyoruz. Özellikle yılın ilk yarısından sonra ekonomi daha da düzelecek. Zorluklar bizleri yıldıramayacak. Esnaflar olarak ekonomimizin ayakta durması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

“İnsanlarımız Üretim Yapmak İstemiyor”

 

KOSGEB tarafından esnaflara verileceği duyurulan kredinin de büyük ilgi gördüğünü hatırlatan Soydemir, "Esnaflarımız bu krediden faydalanmak için başvuru yaptı. Yaklaşık bin esnafın KOSGEB'e müracaatta bulunduğunu öğrendik. Umarız çok sayıda esnafımız bu krediden faydalanır. Bütün esnafımızın tek bir şeye ihtiyacı var; huzura. Memleketin güvene ihtiyacı var bunlar olduktan sonra esnafımızın da ekonomisi iyi olacaktır” dedi. 2016 yılında Esnaf ve Snaatkarlar Odası’ndan 348 üyenin ayrıldığını 500 tanede yeni üye girişi olduğunu ifade eden Soydemir; “Sanayi ticaret verilerine baktığımız zaman çok üzücü bir tabloyla karşı karşıyayız. Bir insan geliyor ve yeni bir iş yeri açmak istiyor. Ne yapacaksın diye sorduğumda kahve açacağını söylüyor. Başka biri geliyor yeni bir iş yapmak istediğini söylüyor ona da soruyorum ne yapacaksın diye sen servis şoförlüğü yapmak istiyorum diyor. Yani bu tablo şunu gösteriyor: İnsanlarımız üretim yapmak istemiyor. Ülkede yaşanan terör olayları nedeniyle üretime yönelik yapılan işlerde azalma var. Rahat iş yapmak istiyorlar, risk almak istemiyorlar. İnsanlar basit işlere yöneliyor.  Kafe türü işyerleri çoğaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başkanımız Binali Yıldırım üretime ihtiyacımız var diyor. Ülkemizin üretime ihtiyacı var. Üretim yapmazsak işsizlik çok olur. Bunun için üretime ve  sanayiye önem vermemiz gerekiyor” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN