ÇOCUK YETİŞTİRMEDE AİLE VE ÇEVRE ETKİSİ - Sonay Akkaya

ÇOCUK YETİŞTİRMEDE AİLE VE ÇEVRE ETKİSİ


Günümüzde ki en büyük sorun çocuk yetiştirme üzerine yapılan yanlışlardır. Anne ve babaların sürekli ilerleyen teknoloji ile başa çıkmaları pek mümkün olmuyor. Açıkçası çoğu zamanda ebeveynlerin işine geliyor bu durum. Terbiye ilk aileden başlar ve çocuğun çevre ile tanışması ile birlikte şekillenir.  Çevre derken; Çocuk çevresindeki insanları taklit eder yani en başta anne ve baba rol modeldir.

İnsanlar çocukluk döneminden itibaren çevresinde yaşayan insanların davranış ve tutumlarını taklit eder. Bu taklit önce anne ve baba imajı ile başlar. Kişilik doğrudan doğruya anne- babanın çocuğu ile karşılıklı kurduğu ilişkiden doğmaktadır. Kişilik zamanla olgunlaşır, çocuğun fiziki yapısı, zihinsel ve duygusal bakımdan gelişir 

Önceleri duygu ve heyecanlarını denetleyemeyen çocuk büyüdükçe duygu ve heyecanlarını nasıl denetleneceğini öğrenir. Ailenin sosyal- ekonomik düzeyi, kültürel durumu, arkadaş ve okul çevresi çocuğun kişiliğinin oluşumunda önemli rol oynar. Kişiliğin kazanılmasında sosyal ve çevresel faktörlerin rolü büyüktür. Çocuk büyüdükçe, ergenlik çağına gelince çevre ile olan sosyal, kültürel ilişkisi de gelişir. Bu dönemde genç, bütün enerjisini örnek, model objelere yöneltirse, kişiliği olumlu yönde etkilenir ve gelişir. Güçlü kişiliği ile değerli, ilkeli, bilge, lider örnek üstür bir insan modelini benimser ve özdeşleşerek bir bağ kurabilirse gençlerin kendilerine olan güveni de artar, kişilikleri de gelişir. 

Eğitim sürecinde çocuğun kişilik gelişimi için, okul, öğretmen ve aile işbirliği etkin ve verimli kılınmalıdır. Aile eğitim sürecine katılımı sağlanmalıdır. Aileye çocuğun not durumunu gösteren toplantıların dışında eğitim, danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sunulmalıdır. Aile ile aile ruh sağlığı, iletişim, çocuğun psikolojik gelişim evreleri konuları ile bireylerin aile ve grup terapileri yöntemleriyle çalışmalar yapılmalıdır.

Bir çocuğa ana babası nasıl davranırsa, çocuk da diğer kişilere karşı öyle davranır. Önce karakterin, daha sonra kişiliğin oluşmasında ve gelişiminde çocuk, ana baba etkileşimi sürecinde sevgi ve disiplin temel rol oynar. 

İçinde yaşadığımız toplumdan sağlıklı ve mutlu iç dünyasında barışık ve topluma faydalı bireylere olan ihtiyacımız her geçen gün artmaktadır.

Her ne olursa olsun televizyon , cep telefonu ve internet faktörleri artık kişilik gelişimini doğrudan etkilemektedir. Yazının başında dediğim gibi , çocuk evde anne babayı baz alarak örneklediği için önce biz ebeveynlerin teknoloji ile olan sınavımızı başarmamız gereklidir. Aile olmak birlik olmak birlikte aynı yöne bakabilmekten geçer. Anne baba ve çocuk farklı yönlere bakıyorsa orada aile kavramı yok demektir. Hepinize ailemizle beraber esenlikler dilerim , sevgiyle kalın…

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
16May
10May
03May

ORUÇ VE YARARLARI

25Nis

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK

19Nis

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK

saniye sonra kapatılacak. REKLAMI GEÇ
Golden Key Residence 222