YOGA VE ZAMAN - Sonay Akkaya

YOGA VE ZAMAN


Uzun zamandır  yazılarımda yaptığım araştırmalar okuduğum kitaplar , makaleler , sevgili yogidaşlarımın fikirlerinden esintiler ve gözlemlerimden çıkan deneyimlerimi  sizlerle paylaştım. Yoga üzerine bir sürü bilgi paylaşımında bulundum fakat gelen soruların en başında “zaman problemi ve en iyi ne zaman yoga yapılır?” vardı. Yoga yapmaya başlamak istiyorsunuz ya da bir süredir yoga yapıyorsunuz, ancak yoga yapmak için günün hangi saatini daha uygun olduğunu bilmek alacağınız olumlu etkiyi de artıracaktır. Ancak bu doğru zaman dilimini bulabilmek pek çok şeye bağlıdır. Size bu konuda önerebileceğim en net ve doğru yol; yoğun temponuz içinde ne zaman vakit ayırabilirseniz yoga yapın!

Pek çok yoga uzmanı ve yoga okulları, yoga yapmak için en doğru zamanın tam da güneş yükselirken ki an olduğunu söylerler. Ancak iş ve sosyal yaşam programlarınız, gece geç vakitlere kadar çalışmak durumunda kalmanız buna izin vermeyebilir. Siz gece geç vakitlere kadar çalışan ya da gezip tozan biriyseniz sabah erken saatte yoga sizin için uygun değildir. Yoga; zihinsel, fiziksel ve ruhsal olarak günün her saati uygulandığında size fayda sağlayacaktır. Bu bakımdan size düşen görev kendi yaşam biçiminize ve temponuza göre sizin için en iyi yoga zamanını belirlemektir. Yoga için doğru ya da yanlış zaman diye kavramlar yoktur ve böyle kısıtlamalarda bulunanlara da inanmayın. Her bireyin kendisini enerjik, dingin, dengeli, motive, uyanık hissettiği zaman dilimi farklıdır. Bu sebeple siz kendinize; benim için en uygun saat hangisi diye sorun ve buradan alacağınız yanıta göre de yoga saatinizi belirleyin.

Sabah saatlerinde yoga yapmanın faydaları

Güne daha hareketli ve enerjik başlarsınız!

Her sabah alarm çaldığında ağrılar, acı ve kaslarda sertlik mi hissediyorsunuz? Herkesin derdi, doğanın bir sonucu olan yaşlanmaya mucizevi bir çözüm bulamazsınız, ancak yorgunluk, acı ve ağrıları yoga ile en aza indirebilirsiniz. Bunun için sabahları egzersiz yapmak, özellikle de yoga yapmak, eklem sertliklerinizi azaltacak, kas gücünüzü ve esnekliği artıracaktır. Sabahları yoga yaparak güne daha enerjik ve motive bir şekilde başlayın, kalça kaslarınızı gevşetin, omurga ve omuzlarınızı esnetin ve daha dinç bir gün geçirin.

Metabolizmanızı hızlandırın!

Düzenli olarak yoga yapmanın metabolizmayı hızlandırdığı ve kan şekeri düzeyini dengelediği biliniyor. Metabolizmayı uyaran, sindirim sistemini güçlendiren, kan şekerini dengeleyen yoga, bu konuda ağır, şiddetli, güçlü egzersizlerden daha etkilidir.

Enerji kazanın ve sindirim sisteminizin fonksiyonlarını destekleyin!

Geleneksel yoga hareketlerini aç karnına uygulamak en doğrusudur. Özellikle sabah erken saatlerde yapılan yoga, çok faydalıdır. Çünkü uyku esnasında midenizdeki besinlerin çoğu sindirilmiştir. Aksi halde tok karnına yoga yaptığınızda vücudunuz enerjisinin bir bölümünü bu besinleri sindirmek için harcayacaktır. Bu bakımdan sabah kahvaltısından 1 saat öncesinde yoga yapmanız doğru olur.

Bütün gün neşeli ve dinç olmanızı sağlar!

Gülümseyin! Sabah saatlerinden yapılan yoga ruh halinizi ve zihinsel keskinliğinizi artırır. Sabah yoga yapıp da işe gidenlerin gün boyu anksiyete ve stres yaşama riski daha düşüktür. Zira yoga vücudun stres tepki sistemlerini değiştirir, kalp atış hızı değişkenliğini azaltır ve zihni, vücudu sakinleştirir.

Yapılacaklar listenizi rahatlıkla tamamlayın!

Günü güvenle ve mutlu bitirin! Güne yoga yaparak başlamak, kendiniz için iyi bir şeyler yapmaktır. Günün saatleri ilerledikçe insanların dikkatleri dağılır, sinirleri bozulur. Ancak güne yoga egzersiziyle başladığınızda beklenmedik bir iş toplantısı, iş yemeği, acil durumlar sizin için daha katlanılır hale gelecektir.

Kendinizle iletişime geçin!

Sabah saatlerinde yoga yapmak, günün stresli, yoğun ve yorucu kaosuna başlamadan öncesinde kendinizle ve özbenliğinizle baş başa kalmanızı sağlar. Bu sayede günün ilerleyen saatlerinde sizi üzecek, sıkacak, strese sokacak konulara daha az kafa yorarsınız. Gün boyu kendinizden daha çok memnun olursunuz. Çünkü sabah yaptığınız yoga, kendinizle ve dış dünya ile barışmanızı sağlıyor. Yoga sayesinde kendinize ve nefesinize odaklanmayı öğrenir, zihninizi eğitir, duygu ve düşüncelerinizi kendiniz yönetirsiniz.

Sabah saatlerinde yoga yapmanın zararları 

Bedeniniz serttir!

Sabahları kaslarınız soğuk ve eklemleriniz sert olduğu için esnemek sizin için zor olabilir. Hafif şiddetli hareketler; kaslarınızda, eklemlerinizde ve bağlarınızda ağrı hissetmenize sebep olabilir. Akşamları genellikle kaslarınız sıcaktır, ancak sabahları daha uzun ısınmaya ihtiyacınız olabilir. Vücudunuzu yormadan önce rahatlayın ve kaslarınızın yorulmasına izin vermeyin.

Gece yaşamını seviyorsanız, sabah yogası sizin için uygun değildir!

Gece ilerleyen saatlere kadar ayaktaysanız, sabahları uyanmakta zorlanıyorsanız, günün erken saatlerinde yoga yapmak sizi zorlayabilir. Enerjinizi, motivasyonunuzu ve farkındalığınızı sonuna kadar kullanmak istiyorsanız, uykunuzu yeterince almış olmak durumundasınız. Yogadan da istediğiniz verimi almak istiyorsanız yeterince dinlenmiş olmalısınız.

Sabahları yoga yapabilme gücünü kendinizde bulabilmeniz için 3 basit öneri

Gününüzü doğru bir şekilde planlayın. Kendinizle baş başa kalmak için kendinize verdiğiniz randevu her şeyden daha önemlidir. Dikkatinizi dağıtacak diğer durumları görmezden gelin ve kendinize zaman ayırmayı alışkanlık haline getirin.

Yoga ya da başka egzersizler öncesinde mutlaka vücudunuzu ısıtın. Bu sayede hem zihninizi hem de bedeninizi yogaya hazırlamış olursunuz. Eğilme, bükülme, gerilme hareketleri vücudunuzun tüm kaslarının ısınmasına yardım edecektir.

Egzersizlerinizi pijamalarınızla yapın ya da yoga kıyafetlerinizle yatıp uyuyun, onlarla uyanın. Bu sayede kıyafetlerinizi değiştirme zorunluluğundan üşenmezsiniz, motivasyonunuz düşmez.

Önümüzdeki hafta yoga zamanı ile ilgili akşam saatleri yapılan çalışmaların kişiye göre fayda ve zararlarını paylaşacağım. Sevgiyle kalın…

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
16May
10May
03May

ORUÇ VE YARARLARI

25Nis

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK

19Nis

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK

saniye sonra kapatılacak. REKLAMI GEÇ
Golden Key Residence 222