Yeşil Üzümlü Festivali Renkli Geçti

Bu yıl 9'uncusu gerçekleşen Yeşil Üzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali yoğun katılım ile gerçekleşti. Fethiye Belediyesi tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen Geleneksel Yeşil Üzümlü ve Yöresi Kuzugöbeği Mantar Festivaline Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık ve Fethiye protokolü üyeleri, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Ak parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer, Ak parti İl başkanı Kadem Mete, Fethiye Belediyesi Meclis üyeleri, Fethiye'deki oda başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Başkan Saatcı  “Biz Beşkazalılar Ranta Ve Betona Teslim Olmayacağız”

Bu  yıl 9’uncusu  gerçekleşen  Yeşil Üzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali yoğun katılım ile gerçekleşti. Fethiye Belediyesi tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen Geleneksel Yeşil Üzümlü ve Yöresi Kuzugöbeği Mantar Festivaline; Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık ve Fethiye protokolü üyeleri,  Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Ak parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer, Ak parti İl başkanı Kadem Mete, Fethiye Belediyesi Meclis üyeleri, Fethiye’deki oda başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Kuzu Göbeği mantarı, şarabı ve dastarı ile ismini her geçen gün duyuran Yeşil Üzümlü ve Yöresi Kuzugöbeği Mantar Festivalinde; yerel halk tarafından açılan stantlarda birbirinden güzel ürünler satışa sunuldu.  Festivalin açılış gününde ziyaretçilere geleneksel mantar çorbası ikram edildi. Yöre halkı tarafından toplanan kuzu göbeği  mantarları  kilosu 150 TL.’den satışa sunuldu. Yöre kadınlarının dastar kumaşından üretmiş olduğu birbirinden güzel eşarplar ve giyim eşyaları stantlarda satışa sunuldu. Yine Yeşil üzümlü yöresinde üretilen ev şarapları da alıcı buldu.  Kuzugöbeği mantarının tanıtılması, bölgedeki şarapçılık, bağcılık ve dastar dokumacılığının geliştirilmesi için büyük önem verilen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluştu. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken yeşil doğası ve eski mimarisiyle dikkat geçen mahalle meydanına, dastar, şarap ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festivale adını veren kuzugöbeği mantarı ise kilosu 150 liradan satışa sunuldu. Fiyatına rağmen vatandaşların kuzugöbeğine ilgisi yoğun oldu.

Üzümlü Dastaranesini Açıp, Üzümlü Kadınlarımızın Hizmetine Sunacağız”

Doğamız ve Yeşil Üzümlü Allahın bu bölgede yaşayan insanlara en büyük hediyesidir diyerek söze başlayan  Fethiye Belediye Başkanı  Behçet Saatcı; Demokrat Parti genel başkanı Gültekin Uysal’ın Fethiye’de olduğunu ve festivale siyasi bir hava vermemek için katılamadığını söyleyerek genel başkanın selamını iletti.  Başkan Saatcı konuşmasında  “Yaptığınız etkinlikler halk tarafından benimsenip, sahipleniyor ise bir anlam ifade eder. Bu festivalin 9’uncusunun yapılıyor olması Kuzugöbeği Mantar Festivali’nin Üzümlü ve çevre halkın tarafından desteklendiğinin bir göstergesidir” dedi. Kuzugöbeği Mantar Festivali amacının yöresel ürünleri ve tarihsel miraslarıyla farklı bir yer olan Üzümlü Mahallesini çevresel değerlerle kalkındırmak, Fethiye’ye gelen herkesi Üzümlü’ye getirip ziyaret ettirmek olduğunu ifade eden Başkan Saatcı  konuşmasında “Üzümlümüze her geçen gün talep artmakta. Bunu değerlendirmek ve Üzümlü halkının çıkarlarına dönüştürmek mecburiyetindeyiz. Şuan kullandığımız meydanı yayalaştıracağız buraya trafik girmeyecek. Burayı yeniden düzenleyip, 12 ay 365 gün buradaki esnafımızın hizmetine sunup, buraya gelen misafirlerimizin de bu doğa harikası yerin havasını teneffüs etmesini sağlayacağız. Üzümlü’nün olmazsa olmazı Üzümlü bezinden dokunan dastaranenin yapılmasıyla ilgili proje aşamasını ve ihalesini geçtik. Allah izin verirse en geç 3 aylık süre içerisinde Üzümlü dastaranesini açıp, Üzümlü kadınlarımızın hizmetine sunacağız. Kolonlarından dolayı yıkmış olduğumuz içinde bir birimizi kaybettiğimiz düğün salonunun yenisini hazırladık, projeyi halkımızın onayına sunacağız, halkımız onay verdikten sonra ruhsat verildikten sonra Üzümlü beldemizin sosyal tesisinde Üzümlü halkının hizmetine sunacağız”

Biz Beşkazalılar Ranta Ve Betona Teslim Olmayacağız”

Kuzugöbeği Mantar Festivali’nin çok hızlı bir şekilde talan ettiğimiz çevresel değerlere sahip çıkmak, dikkat çekmek etkinliği olduğunun altını çizen Saatcı, ranta ve betona dayalı sisteme karşı olduklarını söyledi. Toprağa, suya, ağaca, mera ve otlara, yerel tohuma sahip çıkacaklarını vurgulayan Saatcı; “Ranta dayalı betonlaşmaya, orman arazilerini imara açılmasına karşı çıkacağız. Bu bizim vatandaşlık görevimizdir. Kadim Anadolu topraklarının değerlerinin hoyratça kullandırılmasına karşıyız. Bu yanlışlar daha sonra pişmanlıklarla telafi edilemiyor. Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım 5 ay önce 12 Kasım 2016’da İstanbul’da gerçekleştirilen şehrin mimarları buluşmasında şöyle diyor; ‘Medeniyetimizin izlerini taşıyan büyük şehirlerimize baktığımızda, İstanbul,  Edirne, Bursa, Konya gibi şehirlerimizde maalesef imar rantıyla geçmişin değerlerinin büyük bir savaşım içinde olduğunu görüyoruz ama ne yazık ki  geçmişimiz, medeniyetimiz imar rantına her geçen gün yenik düşmekten  kurtulamıyor.’ Bu bir itiraftır. Geçmiş eserler, eski binalar şehirlerin ruhudur. Asıl olan önceden öngörüp yaptırmamak, bozdurmamak, talan ettirmemektir. Biz Beşkazalılar ranta ve betona teslim olmayacağız” diye konuştu. Üzümlü’de yapılması düşünülen Aladağ taş ocağının Muğla 1’inci İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmesini büyük bir sevinçle karşıladığını belirten Saatcı; “Danıştay’dan bu kararın tasdik edilmesini bekliyoruz. Bu konuda Fethiye Belediyesi de bu işe müdahil olmuştur. Koruköy Muhtarı Nurettin Göztepe ve bu davayı kurda kuşa, toprağa taşa, herkese bıkmadan anlatan avukat Bora Sarıca’ya, bu işe direnen köylülerimize, muhtarlarımıza ve sivil toplum örgütlerimize teşekkür ediyorum” dedi. Festivalde esnafları da uyaran Saatcı, festivali fırsat bilip fahiş fiyatla satış yapmamalarını istedi.

 

Festivalin açılış konuşmasına konuşan Ak Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer de; “Bize emanet edilen bu coğrafyayı hem koruyacağız hem bu güzelliklere sahip çıkacağız hem de insanımızın kullanımıma sunacağız. Bu konuda gerek hükümetimizin çalışmaları gerek belediye başkanlarımızın çalışmaları her türlü takdire şayandır. Çünkü korunmamış, sahip çıkılmamış, herkesin mutlu olduğu bir coğrafyaya gerçekleştiremezsek bu coğrafyada yaşamamızın bir anlamı yok” diye konuştu. Kaymakam Ekrem Çalık da; “Fethiye dünyanın ve Türkiye’nin en güzel coğrafyalarından birisi. Turizmde ülke ekonomimizin yüzde 25-30’unu kapsayan çok önemli bir sektör haline geldi. 1970’li yıllarda 70 cente muhtaç olduğumuzu duyuyorduk. Ülkemiz çok cüzi rakamlar için çok bedeller ödedi. Ama şuanda 30 milyar dolarlık bir turizm gelirinden bahsediyoruz. İhracat 120 milyar dolar. Yeter mi yetmez daha fazlası olması lazım… Ancak üretmeden tüketmek hak edilmemiş bir refah. Muasır medeniyetler seviyesine çıkabilmemiz için çok çalışıp çok üretmemiz lazım” diye konuştu. Markalaşmanın önemine değinen Çalık; “Üzümlüde mantar başlı başına doğal bir marka. Dastar bir marka. Üzümlü’nün şarabı biraz daha çalışılırsa marka olacak. Yanı başımızda Cadianda var ve saymakla bitmeyecek değerlerimiz var. Bu değerlerimizi markalaştırıp satışa sunmak ülkemize, kendimize gelir getirecek noktaya taşımak gerekiyor. Bir tarafta terörle mücadele ediyoruz bir taraftan da bu faaliyetler sürüyor. Cephede savaşmak kadar ekonomik değer üretmek de o kadar önemli. Üreten bir toplum olmazsanız cephede de çok dayanamazsınız ” dedi. Açılış töreninin ardından halk oyunu gösterileri yapılırken katılımcılara kuzugöbeği mantarından yapılmış, mantar çorbası ikram edildi. Çorba bardakta dağıtılmasına rağmen kısa sürede tükendi. Çorba ikramının ardından vatandaşlar sokaklara kurulan stantları gezerek hediyelik eşyaları inceledi. 3 gün süren festivalde mantarlara ilişkin panellerin yanı sıra sergiler, mantar avı, koşu yarışması ve yemek yarışması gibi etkinlikler düzenlendi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN