Babadağ Teleferiği Hayata Geçiyor

'SKYWALK FETHİYE' Marka Adını Alan Babadağ Teleferik Projesi 3 Nisan tarihinde ihale edilecek.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

 

"SKYWALK FETHİYE" Marka Adını Alan Babadağ Teleferik Projesi 3 Nisan tarihinde ihale edilecek.

Yıllardır Fethiye gündemini meşgul eden, Fethiyeliler tarafından istenen ancak yapılacağına inanılamayan Babadağ Teleferik Projesi, FTSO'nun 5 yıl süren hummalı çalışması sonucu nihayet ihaleye çıktı.

FTSO Başkanı Akif Arıcan, teleferik projesinin ihaleye açılmasıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, ekip olarak, oldukça zorlu geçen sürecin ardından Babadağ Teleferik Projesinin ihaleye çıkmasının mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

FTSO Başkanı ve Fethiye Güç Birliği Şirketi Müdürler Kurulu Başkanı Akif Arıcan, 5 yıldır yaşanan zorlu süreç ve SKYWALK-Fethiye marka ismini alan Babadağ Teleferik Projesinin bölgeye katacağı değer hakkında şu bilgileri verdi;

“Babadağ Teleferik Projesi büyük bir proje. Böyle büyük bir projeyi FTSO olarak yapabileceğiniz düşüncesi nasıl oluştu?

İlçemizin ekonomisi 3T olarak adlandırdığımız turizm, tarım, ticarete dayanıyor. Turizmde maalesef bu kadar doğal ve tarihi güzelliğe sahip olmamıza rağmen deniz kum güneş ekseninde en fazla 6 ay yürütebildiğimiz bir sezona sahibiz. Bu uzun vadede bizi geleceğe taşıyacak bir turizm anlayışı değil. Oda yönetimi olarak, göreve geldiğimiz günden bu yana turizmi 12 aya yayacak, çeşitlendirecek çalışmalar üzerinde duruyoruz. Daha zengin turistlerin gelmesini sağlayacak, Fethiyemizi marka yapacak bir takım projelere ihtiyaç olduğunu tespit ettik. Dünyanın 73 ülkesini gezdim. 73 ülkede gördüm ki ülkemizin tarihi, doğal güzellikleri ve zenginlikleri o ülkelerden kat kat daha üstün. Bizim temel eksikliğimiz; Allah’ın bize bahşetmiş olduğu doğal güzelliklerin, tarihi ve kültürel birikimimizin üzerine emeğimiz ve sermayemizle projeler üreterek ekonomik değer yaratmak konusunda. Bölgemize daha zengin turistleri çekecek, turizmden aldığımız payı yükseltecek, emeğimizin ve yatırımlarımızın karşılığını alabildiğimiz bir turizm anlayışını bölgemize kazandırmak için neler yapabiliriz sorusunu hep kendimize sorduk ve bu alanda istişarelerde bulunduk.  

Bildiğiniz gibi Babadağ Teleferik Projesi çok uzun süreden beri Fethiye’nin hayali olan bir proje. Bu projenin gerçekleştirilmesi bir dönem özel sektör eliyle yapılmaya çalışıldı. Daha sonra Muğla Valiliği’nin işlettiği Melsa şirketine geçti. Melsa’dan sonra Özel Çevre Koruma Kurulu tarafından Babadağ ihale edildi. İhale edilince ben Fethiyeli bir işletmecinin bu projeyi alması için çok çaba sarf ettim. Fethiye’den kendi Odamızın üyelerinden birinin bunu alması demek beraberinde daha büyük yatırımları da getirecek diye düşündüm. Pek çok yatırımcı ve girişimciyi de aradım, görüştüm; fakat üyelerimiz bu konuda istekli olmadı. Son güne kadar bekledik, “Acaba biz bunu yapabilir miyiz?” noktasına geldik. Ekibimizle değerlendirdik. Projeyi yapabileceğimize kadar verdik.

Fethiye’nin rekabet ettiği turizm merkezleri deniz-kum-güneş turizmi ile öne çıkıyor ancak biz Fethiye’nin spor turizminde önemli bir potansiyeli olduğunu biliyoruz. Babadağ’da yamaç paraşütü yapılıyor. Burası yamaç paraşütü sporunun dünyada farklı yapıldığı noktalardan biri. Fethiye’nin bu değerini nasıl dünyaca ünlü bir marka yapabiliriz? Yapacağımız şey mantıklı, akılcı projelerle buna katkıda bulunmak. Teleferik projesine girmekteki temel gayemiz bu. Teleferik aslında bir ulaşım aracı ama biz onu Babadağ’da bir turizm faaliyetine dönüştürüyoruz.

Saklıkent ve Kumburnu nasıl bir turizm çekim merkezi olmuş ise Babadağ Kumburnu bir milli park. 70lerde 80lerde çok bakirdi.  Sayıca az turistin ziyaret ettiği bir yer idi. Hakeza Göcek koyları.. Şuan Ölüdeniz’de şikâyet ettiğimiz bazı şeyler var. İnanılmaz bir insan yoğunluğu var. Kapasitenin üstünde kullanım söz konusu. Biz koruyarak kullanacağız. Kapasitenin üstünde bir kullanımı asla tasvip etmiyoruz. İstemiyoruz. Çünkü bu değeri geleceğe taşımak gerekiyor. Bu doğal güzellikleri, elimizdeki bu değeri geleceğe de taşımak gerekiyor. Bunu akılcı, sürdürülebilir projelerle bunun yapılabileceğini düşündük. Babadağ projesine bu yüzden girdik.”

FTSO yönetimi olarak 2011 yılından bu yana Babadağ Teleferik Projesi üzerinde çalışıyorsunuz. Ankara-Fethiye arasında yoğun bir trafik yaşadınız. İhale tarihi sürekli ertelendi. Fethiye’nin 20 yıllık hayali olan bu projeyi gerçekleştirmek isterken ne gibi sorunlarla karşılaştınız?

Bu projeyi 2011 yılında aldık. Fethiye-Ankara arasında çok ciddi bir görüşme trafiğimiz oldu. Malumunuz bu kadar büyük yatırım projesi birçok iznin alınmasını beraberinde getiriyor. Bunun başında imar planı var. İmar planı yapmak kolay bir şey değil. Babadağ; Orman ve Su İşleri Bakanlığına ait bir yer. Buranın planlama yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanlığına verilmiş. Babadağ, Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmiş. Burada sadece mülkiyet sahibi Orman Bakanlığı ile değil aynı zamanda planlama yapma yetkisi olan Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanlığı var. ÖÇK Orman Bakanlığı’nın bünyesinde iken 2012 yılında yapılan bir değişiklik ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bünyesinde kaldı. Bu durumda bizim görüşeceğimiz tek bir bakanlık iken ikiye çıktı. İmar planı yaparken 9 bakanlığa görüş soruyorsunuz. Bunun sonuçlanması, onaylanması uzun bir süre alıyor. Türkiye’de bu işler kolay yürümüyor. Bir de iki bakanlığa ayrılınca bu süreç daha da uzadı. Planlama çalışmasını 5 senede yapabildik. Kolay bir süreç olmadı bizim açımızdan.

İlk başta Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında mülkiyet sorunu yaşadık. Sonra ikisini uzlaştırdık. İki bakanlığı uzlaştırıp bir sonuca varmamız tam 3 yıl 7 ay sürdü.  3 yıl 7 ay ülkemiz ve Fethiye için kayıptır. Bu süreçte 3 genel, 1 yerel seçim oldu. İki tane Orman Genel Müdürü, üç tane de ÖÇK başkanı değişti.  Ben, bu noktada bizden  desteklerini  esirgemeyen Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu başta olmak üzere Orman Genel Müdürümüz Osman Kurtulmuş ve Hüseyin Üzmez’e, Milletvekillerimiz Nihat Öztürk’e, Hasan Özyer’e ve Ali Boğa’ya, Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanı olarak görev yapan Osman İyimaya, Osman Öztürk ve Kemalettin Cengiz ile  Muğla Valimiz Amir Çiçek  başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.  Onlar bu projenin gerekliliğine, bizim samimiyetimize inandılar. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak Ormandan aldığımız bu yeri karımızı arttırmak amacıyla değil; Fethiye turizmini dönüştürmek amacıyla girdiğimiz yönünde samimiyetimize inandılar. Bize destek oldular. 4-5 yıl gibi bir sürede izinlerin alınması Türkiye için bir başarı. Bunlar kolay projeler değil. Dileğimiz bunların çok kısa sürede gerçekleşmesi. Projemiz, diğer yatırımlar için Muğla’ya örnek oldu. Herkes bir Fethiyeli bilinciyle hareket etti ve bize destek verdi. Bizden desteklerini esirgemeyen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etmek istiyorum.

 

3 Nisan 2017 tarihinde projenin ihalesi olacak. Projenin finansmanı nasıl sağlanacak?

3 Nisan’da projemizin ihalesini yapacağız. Tüm izinleri ve planları tamamladık. Teleferik kalkış istasyonu nerede olacak, varış istasyonu nerede olacak hepsi belirlendi. 1700 pistini, 1800 pistine telesiyejle bağlayacağız.

Bu yaklaşık 70 milyon lira değerinde bir proje. Bu projenin finansmanını yapım işi karşılığı kiralama yöntemi ile yapılmasının uygun olduğunu gördük. Neden bunu uygun olduğunu gördük? Odanın şirketi vasıtasıyla böyle büyük bir projeyi yapmak ve işletmenin uzun vadeli olamayacağını değerlendirdik. Ülkemizde kamuya bağlı şirketlerde özel sektörün sağlamış olduğu verimlilik ve dinamizm sağlayamıyoruz. Bizim Oda olarak yapmamız gereken yatırımlara öncü olmak. Biz bu ihaleye girerek, izinlerini tamamlayarak öncü olduk. Fethiye’nin önünü açtık.

Projenin işletilmesi noktasında özel sektörün dinamizmine ihtiyaç var. Burada vizyoner, ufku olan, dünyayı görmüş, işletmecilik mantığını bilen ve burayı marka yapabilecek bir yatırımcıya ihtiyaç var, bir işletmeci eliyle buranın yürütülmesi gerekiyor. Örneğin Fethiye’de onlarca otel var ama marka olmuş oteller bir elin parmaklarını geçmiyor. Böyle büyük bir projenin işletilmesi profesyonel bir bakış açısı gerektiriyor. Bu profesyonel bakış açısının Fethiye’ye kazandırılması gerekiyor. FTSO olarak yapım işi karşılığı kiralama yöntemi ile biz bu projenin hem sahibiyiz hem de sorumlusuyuz.

Projemiz son derece fizibıl bir proje. Yapmış olduğumuz araştırmalar bunu gösteriyor. İsviçre’de teleferik firmalarına yapmış olduğumuz ziyarette de bunu gördük. Avrupalılar İşviçre’nin Alplerine kayak tesislerini yapmış Burada yaklaşık 13 milyon turistin teleferikle taşındığını gördük. Babadağ’da fırsatlar daha fazla. Yaz-kış turizm söz konusu. İsviçre’de sadece 4 aylık kış sezonunda kayak tesislerine çıkılırken burada yaz-kış teleferiğimiz işleyecek. Projemiz yaklaşık 6 ila 7 yıl içerisinde kendisini amorti ediyor. Buna yatırımcıların ilgisinin olduğunu da görüyoruz. Dileğim ve isteğim gerçekten bu projeyi daha da ileriye taşıyacak bir yatırımcı eliyle gerçekleştirmek. 

Babadağ’a teleferik yapılmasının ardından işletimesi nasıl olacak? FTSO’nun işletme üzerindeki yetkileri nelerdir?

Tesisin işletimi 22 yıl sürecek. İşletme hakkını 22 yıl boyunca kiracımıza veriyoruz. Yaklaşık 18 aylık bir inşaat süresi var. 18 aylık inşaat süresinin sonunda biz yatırımcının cirosundan pay alarak ortaklık kuruyoruz. Yapmış olduğumuz çalışma çok uzun vadeli bir çalışma. 22 yılık bir birlikteliğin anayasasını oluşturduk. 22 yıl sonrasını öngörebilmek çok kolay değil Fethiye açısından, turizm açısından. Teknik ekibimizle beraber 22 yıl sonra tesisin devrinin yapılması konularına bile çalıştık. Bunlarla ilgili çalışmaları yürüttük.

Fiyat tarifesi için ihale şartnamesine üst limit koyduk. Her yıl uygulanabilecek zam oranlarını belirledik. Elbette bunun fahiş bir fiyat olmaması gerekiyor. Bundan tüm Fethiye halkının faydalanabilmesi gerekiyor. Acentelerimizin mağdur olmaması gerekiyor. Bir nevi Fethiye’deki işletmelerle yatırımcı arasında tampon görevini göreceğiz. Tamamen yatırımcının eline bırakmadık. Dengeli bir birliktelik kurmaya çalıştık. Yatırımcı kazanırsa biz de kazanacağız. Kazan-kazandır mantığına dayalı birliktelik oluşturmaya çalıştık. Teleferiği kullananlar telesiyeji bedava kullanacaklar. Öğrenci, gazi ve şehit yakınlarına bir takım indirimler söz konusu olacak.

Bu proje Fethiye’ye neler kazandıracak?

Babadağ’a binlerce araç çıkıyor. Teleferik bir turizm faaliyeti olacağı gibi Babadağ’a ulaşımı da kolaylaştırıyor, ulaşım süresini kısaltıyor. Zirveye çıkmak daha kolay ve güvenli olacağından yamaç paraşütü yapanların sayısında ciddi bir artış yaşanacaktır. Bu, Babadağ’ın yamaç paraşütü alanında gerek pistler ve sosyal tesisleri gerekse ulaşım koşulları bakımından dünya markası olmasını sağlayacaktır. Babadağ’da müthiş bir doğal zenginlik, bitkisel çeşitlilik var. Elimizde bir değer Babadağ.

Zirveye yaz – kış rekreatif amaçlı ziyaretler düzenlenebileceğinden turizm sezonunun uzatılması sağlanacaktır. Teleferik sayesinde Babadağ’a kışında çıkabileceğiz. Fethiye halkı kar görmek için Karabel’e Nif’e gidiyor. Buralara gitmesine gerek kalmayacak. Teleferiğe binecek. Kar manzarası eşliğinde Babadağ manzarasında çay kahve içebilecek. Fethiye’ye 12 aylık turizmi kazandıracak. Dinlence amaçlı çıkışların sayısı artacak. Kaş, Kalkan, Marmaris ve Sarıgerme’den turist çekebileceğiz. Babadağ yepyeni bir turizm çekim merkezi olacak.

Tarihi Likya Yolu Babadağ’dan geçiyor. Babadağ, yürüyüş sporu yapan turistler için yeni bir çekim merkezi olacak. Babadağ, tur güzergâhlarına dahil edilerek ziyaretçi sayısı artırılacak ve bölgeye yeni bir turizm ürünü kazandırılacaktır. Kaş, Kalkan, Marmaris, Göcek dâhil çevrede geniş bir turizm destinasyonunun önemli bir çekim merkezi olacak.

Babadağ’ın dünyada yamaç paraşütü sporunun ve turizminin yapıldığı bir yer olmanın yanı sıra yamaç paraşütü pilotluğu eğitiminin de merkezi olacak.

Projenin yılda 1 milyon turist çekmesi planlıyoruz. Proje ile birlikte bölgedeki turizm potansiyelinin ilk etapta yüzde 30 ile 40 oranında arttırması öngörüyoruz.

 

 

 

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN