Çalışmalar Takdir Topluyor

30 Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından Muğla Büyükşehir'e geçen Fethiye Batı Akdeniz Karaçulha Bölge Hali, üreticilerin yanında olan uygulamalarıyla takdir topluyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi Hal Derneği Başkanı Atabey Akgün ile CHP Fethiye İlçe başkanı Avukat Ali Özgür Kullukçu Karaçulha halindeki yapılan çalışmalar ve hizmetler hakkında bilgilendirmede bulundular.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

30 Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından Muğla Büyükşehir’e geçen Fethiye Batı Akdeniz Karaçulha Bölge Hali, üreticilerin yanında olan uygulamalarıyla takdir topluyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi Hal Derneği Başkanı Atabey Akgün ile CHP Fethiye İlçe başkanı Avukat Ali Özgür Kullukçu;  Karaçulha halindeki yapılan çalışmalar ve hizmetler hakkında bilgilendirmede bulundular.

Daha önce üreticilerin hak ve alacaklarıyla ilgili sık sık gündeme gelen haldeki değişim ve dönüşüm çalışmaları devam ederken Muğla Büyükşehir Belediyesi Hal Derneği Başkanı Atabey Akgün ile CHP Fethiye İlçe başkanı Avukat Ali Özgür Kullukçu;  gazetecilere haldeki uygulamaları anlattı. Basın mensuplarına  yapılan çalışmaları yerinde gösteren Muğla Büyükşehir Belediyesi Hal Derneği Başkanı Atabey Akgün; tüm bu yapılan hizmetler için esnaflarımızdan hiç bir bedel  alınmamıştır, tamamen  Büyük Şehir Belediyesi tarafından  karşılanmıştır, dedi.

Ali Özgür Kullukçu “Muğla Büyükşehir Belediyemizin amacı Fethiyelilere hizmet üretmek. Amaç laf üretmek değil, hizmet üretmek. Bizim gayemiz polemiklere girmek değil. Önemli olan Fethiye’nin sorunlarına çare bulmak” dedi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Toptancı Halinde Büyükşehir’in çalışmaları devam ediyor. Hal içerisindeki eksiklikleri ortadan kaldıracak çalışmalar yapan Büyükşehir, hal içerisinde esnafların ibadetlerini gerçekleştirebilecek ibadethane, esnaf ve üreticileri yazın sıcaktan kışın soğuktan koruyacak, ayrıca ürün pazarlayabileceği ve sektörün paydaşlarını daha rahat buluşabileceği 4 bin 500 metrekare kapalı alan çalışmalara imza atıyor.  30 Mart 2014 yerel seçimlerinin hemen ardından eksikleri ele alıp çalışmaya başladıklarını kaydeden Muğla Büyükşehir Belediyesi Hal Derneği Başkanı Atabey Akgün, üreticilerin hak kaybını, belediye ve devletin zirai mali kaybını ortadan kaldıracak düzenlemelerin bir bir hayata geçirildiğini söyledi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Hal Derneği Başkanı Atabey Akgün yapılan çalışmalarla ilgili gazetecilere şunları söyledi: “30 Mart 2014 seçimlerinden sonra eksiklerimiz nelerdir hızla ele aldık. Öncelikle üretici hak ve alacaklarıyla ilgili çok ciddi sorunlar yaşanıyordu. Onlarla ilgili Muğla’da İL Hakem Kurulunu oluşturduk ve binlerce üreticimizin sorununu il hakem kurulunda alınan kararlarla sonuca kavuşturduk. Halde ticari alışveriş yapan üreticilerimiz hiçbir hak kaybına uğramadan büyük oranda alacaklarını alıyorlar. İdari alt yapılanma sürecinde yeni oluşan bloklarda 25 bin metrekarelik betonlama çalışması yaptık ve bunun için esnafımızın cebinden her hangi bir bedel çıkmadı. Tamamen büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı. Ayrıca yaz döneminde sıcaktan kış döneminde soğuk ve yağmurdan korunmak amacıyla üreticilerimizle ilgili 4 bin 500 metre kare ürün pazarlayabileceği ve sektörün paydaşlarını daha rahat buluşabileceği bir kapalı alan planlıyoruz. Yaşanabilecek olumlu ya da olumsuz gelişmeleri kayıt altına alabilmek için Halin neredeyse tamamını güvenlik kamerası altına aldık. Tek noktadan olan girişi en kısa dönemde üreticilerimizin talepleri doğrultusunda 3 noktadan üretici girişi olacak çıkış ise tek noktadan olacak. Üreticilerimiz hak kaybını, belediye ve devletin zirai mali kaybını ortadan kaldıracak düzenlemelerimiz var.  Bölgenin üretimi 1 milyon 100 bin ton civarında. Ortaca’dan Kaş sınırına kadar olan bölümde bütün ürün çeşitlilikleriyle. Bunun yaklaşık yüzde 30’luk bölümü ihracata gidiyor. Örtü altında da Antalya’dan sonra yüzde 39’la Türkiye ikincisiyiz. Bu çok önemli bir rakamdır. Önümüzdeki dönemlerde hem pazarlama olanakları hem de ürün işleme olanaklarını daha da geliştirecek projelerle kamuoyunun karşısına çıkacağız” dedi.

 

İhracatla ilgili bilgiler de veren Akgün  “İlk uçak düştüğünde olağan üstü bir süreçle karşılaştık. Fakat Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve sektör üst kurulunun kurduğu diyalogdan sonra yoldaki araçların nakliyesi ve ürün bedeli de dahil yüzde 70’ini devlet ödedi. Fakat 1 yıldan beri ihracatın açılması için özellikle Rusya ile açılması için çok ciddi çabalar var. Narenciye gurubunda yasak kaldırıldı.  Yakın zamanda biber, patlıcan, salatalık ve kabak gibi ürünler de kalktı. Fakat domatesin kağıt üstündeki yasağı sürüyor. Dolaylı yönlerden ihracat devam ediyor. Yani değişik ülkeler üstünden gidiyor. En kısa zamanda Rusya ile doğrudan ihracatın önü açılırsa bu üreticimize biraz daha gelir olarak yansıyacaktır” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN