Enfeksiyon Haberleri

Enfeksiyon Haberleri

İnsan yaşama ömrü uzuyor, 2080 yılında 120 olarak öngörülüyor

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Muğla Aile Hekimleri Derneği tarafından Muğla’da düzenlenen ‘Aşı Okulu’ konferansına katılan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, yeni aşılardan Zona ve RSV aşıları hakkında bilgi verdi. Şenol, yeni aşılardan Zona aşısının küçük yaşlarda geçirilen, fakat vücutta saklı kalan hastalıkların 50-70 yaşlarında tekrar uyanmasına engel olduğunu açıkladı.

Artan solunum yolu vakaları sonrası uzmanından uyarı: “Okulların Açılması İle Vakalar Artabilir”

Son günlerde acil servis ve polikliniklerde yoğunluğa neden olan solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarına karşı Kovid-19 döneminde olduğu gibi maske, mesafe ve hijyen önerilirken, uzmanlar okulların açılması ile birlikte salgın hastalıklarda artış yaşanma ihtimalinin yükselebileceği uyarısında bulundu.

10 Kişiden 8’i Hayatının Bir Döneminde HPV İle Karşılaşıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Melih Gündüz kadınlarda en sık görülen 5 kanser türünden biri olan rahim ağzı kanserinin test ve aşı yoluyla “önlenebilir” olduğuna dikkat çekerek, “HPV aşısı virüs içermez, enfeksiyon yapmaz, felç veya kansere yol açmaz. 9 yaşından itibaren kız ve erkek çocuklara uygulanabilir” dedi.

Muğla EAH’ta HIV/AIDS farkındalık günü

1 Aralık Dünya HIV/AIDS farkındalık günü çerçevesinde Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi girişinde Enfeksiyon Hastalıkları kliniği hekimleri tarafından farkındalık oluşturmak için bilgilendirme standı kuruldu.

Havalar soğudu, Başhekim Togan vatandaşları uyardı

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Turhan Togan, üst solunum yolu hastalığının, havaların soğumasıyla birlikte özellikle kış aylarında artış gösteren bir rahatsızlık olduğunu açıkladı.

Papuşçu, narın faydalarından bahsetti

Nar, C vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir. C vitamini, her türlü enfeksiyona karşı savaşır, hücrelerde hasar oluşumunu engelleyerek önemli bir rol oynar. Fethiye Salı Pazarı Esnafı Erşin Papuşçu, narın faydalarından bahsetti.

Konteynerlerin dezenfeksiyon ve temizliğine hız verildi

Menteşe Belediyesi ilçe genelindeki 4 Bin 65 adet çöp konteynerini ilaçlama ve dezenfeksiyon sistemine sahip özel temizleme aracıyla yıkayarak temizliyor.

İlkokul Öğrencilerine El Hijyeni Eğitimi Verildi

Bodrum Amerikan Hastanesi, ilkokul öğrencileri için düzenlediği el hijyeni konusundaki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 6 Haziran Salı günü düzenlenen etkinliğe katılan Şehit Serkan Göker İlkokulu öğrencileri ve 15 Haziran Perşembe günü düzenlenen etkinliğe katılan Hüseyin Boyacı İlkokulu öğrencileri, Türkiye’nin ilk “Müze Hastane”si olan Bodrum Amerikan Hastanesi’nde müze alanını gezip mozaikler hakkında bilgi edindi. Öğrencilere enfeksiyon hemşiresi tarafından ellerini nasıl yıkamaları gerektiği anlatıldı.

DEPREM BÖLGESİNDE BAĞIŞIKLIK ALARMI!

 Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Elif Karakoç Aydıner, İmmün yetmezliği olan hastaların, tedavileri aksamadan devam etmesi gereken özel bir grup olduğunu belirterek, bu hastaların, diğer bireylere göre enfeksiyonlara çok daha yatkın olması nedeniyle, sanitasyon ve hijyen önerilerine mümkün olan en üst seviyede dikkat etmeleri gerektiği uyarısında bulundu 

Tatile çıkan kadınlara uyarı

Hava sıcaklığının artması ve okulların kapanması ile başlayan yaz tatili nedeniyle uzmanlar tatilini deniz ve havuzlarda değerlendirmek isteyen kadınları uyardı. Serinlemek için deniz veya havuzlara giren kadınları bekleyen en büyük sıkıntılar arasında vajinal enfeksiyonun geldiği belirten Acıbadem Bodrum Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Cihan Deniz Keleş kadınların sudan çıktıktan sonra kurulanmasını ve uzun süre ıslak mayo ile durmamasını tavsiye etti.

Okullarda dezenfekte çalışmaları devam ediyor

Menteşe Belediyesi ekipleri tarafından ilçe merkezindeki ve kırsal mahallelerdeki okulların bahçelerinde, sınıflarda, tuvaletlerinde ve koridorlarda dezenfeksiyon işlemleri yapılmaya devam ediyor.

Doç. Dr. Özlem Atan Şahin “Hasta çocuk kreşe gitmemeli”

Kreşe giden çocukların enfeksiyonlar nedeniyle sık hastalanabileceklerini söyleyen Doç. Dr. Özlem Atan Şahin, anne babalara nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilgi verdi.

Bakan Koca: 'Belirtileri Covid-19'a benzeyen enfeksiyonlarda ciddi artış var'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Belirtileri Covid-19’a benzeyen enfeksiyonlarda ciddi artış var” dedi.

Belediye ekipleri okullarda dezenfeksiyon çalışması başlattı

Bodrum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı başlangıcı öncesinde okullarda temizlik çalışmaları gerçekleştirdi. Öğrencilerin sağlığının öncelendiği çalışmada okullar dezenfekte edilerek eğitim öğretime hazır hale getirildi.

Seydikemer Belediyesi Eğitime Verdiği Desteği Sürdürüyor

Seydikemer Belediyesi 2021-2022 Eğitim ve Öğretim yılının başlamasına az bir zaman kala eğitime verdiği desteği sürdürüyor. Seydikemer Belediyesi bir yandan ilçedeki okullarda dezenfeksiyon çalışması yaparken bir yandan da öğretmenlerin salgın hastalık sürecini yönetmelerine katkı sağlamak amacıyla oturum düzenledi.

Topçu, “Bitki çayları kararında tüketilmelidir”

Dünyayı ve ülkeyi etkisi altına alan covid-19 ile mücadele devam ederken birde gribal enfeksiyonlar artış gösterdi. Vatandaş hastanelerin yoğunluğu nedeni ile evde çözüm ararken, aktarlar bitki çaylarını hedef gösterdi. Gribal enfeksiyonlara labada ve havuç tohumunun iyi geldiğini belirten Aktar Ahmet Ali Topçu, “Grip enfeksiyonuna bilinen bitkiler dışında labada ve havuç tohumu çok iyi geliyor” dedi.

2021 yılı enfeksiyon kontrol uzaktan eğitim programı hizmet alınacaktır

Basın İlan Kurumu ilan portalı ilan.gov.tr'de yer alan ilana göre, Bakım-İşletme Ve Sürdürümü Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcılıkları tarafından, 2021 Yılı Enfeksiyon Kontrol Hekimliği Ve Hemşireliği Uzaktan Eğitim Modülü (Ekuzep) Bakım-İşletme Ve Sürdürümü hizmet alımı 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecektir.

Kaya, “Sınav hazırlıkları tamamlandı”

Kovid-19 nedeniyle eğitim öğretimde yaklaşık 3 ay boyunca online ve TV kanalları aracılığıyla sınavlara hazırlanan öğrenciler, 20 Haziran Cumartesi günü Fethiye’de de kendi okullarında LGS sınavına katılacak. Fethiye’de 3 bin 100 öğrencinin katılacağı sınavlarda maske takılacak olup, giriş ve çıkışlarda dezenfektan noktaları oluşturuldu. Tüm sınıflar Fethiye Belediye ekipleri tarafından dezenfekte edilirken, Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Kaya, “İlçemizde 24 devlet ve 6 özel okulun toplamda 221 salonunda sınavı yapacağız. Bu yıl farklı olarak her öğrencimiz kendi okulunda sınava girecek. Öğrencilerimiz okul bahçesine kadar kendi maskeleri ile gelecekler, el dezenfeksiyonlarını yapıp yeni maskelerini takıp sınav salonlarına girecekler” dedi.

Deniz Turizmi Başladı

Koronavirüs salgını Türkiye’de kontrol altına alınırken normalleşme deniz turizminde de başladı. Alınan tedbirlerle Ticari yat ve ilkel yapılı ahşap gemiler faaliyetlerine 1 Haziran'dan itibaren start verdi. Faaliyetler; turun kapalı grupla (aile, akraba ve arkadaş) yapılması halinde mevcut kapasitelerle, farklı kişilerden oluşan grupla yapılması halinde ise sosyal mesafe planına uygun olarak yürütülecek. Teknelerin düzenli dezenfeksiyonunun yapılması ve her tur değişimi öncesinde tam dezenfeksiyonun sağlanması liman başkanlıklarınca kontrol edilecek. Fethiye’de faaliyette bulunan yaklaşık 200 günübirlik tur teknesinde de hazırlıklar tamamlandı. Yarı kapasiteyle çalışacak günübirlik tur tekneleri, kaptan ve mürettebatlarıyla birlikte şimdi müşterilerini bekliyor. Bazı gulet tekneler, rezervasyonlarına cevap verip Fethiye Kordon boyundan ilk seferlerine çıktılar. Önlemler kapsamında yolcuların maske ve eldiven takacağını, aynı zamanda sosyal mesafenin mürettebat tarafından sağlanacağını ifade eden Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan “Tüm teknelerde gerekli hazırlık yapıldı. Charterlarda çok büyük derdimiz olacağını düşünmüyoruz çünkü kapalı ve aile turu dediğimiz paket turlar ama günü birliklerde biraz daha hassasız” diye konuştu.

'Fırınlar ve Marketler Her Gün Denetleniyor'

Gıda işletmelerinde Koronavirüsten korunmak için 10 altın kural belirlendi. Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü, her gün çıkardığı ekiplerle, fırınları ve marketleri denetleyerek, işletmelerin bu kurallara uyup uymadığını kontrol ediyor. Denetimler sonucunda şu ana kadar dezenfeksiyon konusunda kurallara uymayan işletme çıkmadı.