Su Ürünleri Haberleri

Su Ürünleri Haberleri

Çalış’tan Karaca’ya ‘Hayırlı Olsun’ Ziyareti

Fethiye Alevi Kültür Derneği, Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği, Çalış Boat, Çalış Taksi, Günlükbaşıspor, Çalış Su Ürünleri, Foça Güzelleştirme Derneği ve Foça Mahalle Muhtarı Ali İsmail Tok, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’ya ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde bulundu.

Denizanaları kanser için umut oldu

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurçin Killi, son yıllarda Akdeniz ve Ege kıyılarında sayıları her geçen yıl artan denizanalarının zehrini laboratuvar ortamında izole ederek kanser hücrelerinde denediklerini ve olumlu sonuçlar aldıklarını açıkladı.

Denizlerde gizli tehlike, denizanası

Küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olarak Süveyş kanalından ve gemilerin balans suları gelen ve Akdeniz bölgesinde son yıllarda sıkça görülen değişik türlerdeki denizanaları ile ilgili Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurçin Killi vatandaşları denizanası temasları ile ilgili olarak uyarıda bulundu.

Muğla’nın ihracatının yüzde 73’ünü su ürünleri sektörü yaptı

Ege İhracatçılar Birliği Şubat ayı rakamlarını açıkladı. Şubat ayında Ege İhracatçılar Birliği 1 milyar 580 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Muğla 90 milyon dolarlık ihracat ile katkı sundu.

Muğla’da ‘Su Merkezli Tarımsal Üretim Planlama’ Toplantısı

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde tarımsal üretim planlaması toplantısı Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay başkanlığında yapıldı. İki oturumda yapılan toplantıda su merkezli uzun vadeli üretim planlaması masaya yatırıldı.

Su Ürünleri İhracatı 2023 Yılında 1,7 Milyar Dolara Ulaştı

Türkiye’nin su ürünleri ihracatında Muğla’nın başı çektiği su ürünlerinde 2023 yılında gerçekleşen ihracat 1,7 milyar dolar, hayvansal mamuller ihracatı ile birlikte 3,5 milyar dolara ulaştı.

Balık ihracatı 1 milyar doları aştı

Türkiye’nin balık ihracat rekortmeni ili Muğla’nın da içinde olduğu Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği 11 aylık dönemde gerçekleştirilen ihracatın 1 milyar doları aştığını açıkladı.

Muğla'dan 912 milyon dolar ihracat performansı

Su ürünleri, çam balı ve börülce üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alan Muğla, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Ege Bölgesi ihracat rakamlarında Ocak-Ekim arasında 912 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştı.

Balık üretimi yapılan toprak havuzda hayatını kaybetti

Milas'ta özel bir su ürünleri firmasına ait balık üretimi yapılan toprak havuzlarda bir kişi hayatını kaybetti. Cumhuriyet Savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

Denetim teknesi hizmete girdi

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, su ürünleri kontrol hizmetlerinde kullanılmak üzere DALKO Su Ürünleri Kooperatifi’nden temin ettiği tekneyi hizmete sundu. DALKO Su Ürünleri Kooperatifi tarafından İl Müdürlüğü’ne tahsis edilen teknenin protokolü Ortaca’nın Dalyan Mahallesinde imzalandı.

Muğla 2026 yılında 2 milyar dolar ihracat hedefliyor

Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatından yüzde 2,6 pay alan, su ürünleri sektöründe Türkiye birincisi olan Muğla 2022 yılında 1 milyar 14 milyon dolara ulaşan ihracatını, 2026 yılı sonunda 2 milyar dolara taşımayı hedefliyor.

Muğla'dan 84 ülkeye su ürünleri ihracatı

Muğla’dan 84 ülkeye su ürünleri ihracatı gerçekleştirilirken, Türkiye’nin su ürünleri ihracat lideri su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin çabaları ile Uzak Doğu ve Güneydoğu Asya’yla açılıyor.

Afrika’ya 100 milyon dolarlık ihracat hedefi

Türkiye’nin su ürünleri ve hayvansal mamulleri ihracatında ilk sırada yer alan Muğla başta olmak üzere 2023 yılı hedeflerini ilk yakalayan sektör şimdi de yönünü Afrika’ya çevirdi. Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü Kenya'yı radarına alırken, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü Afrika’ya 100 milyon dolar ihracat hedefi koydu.

Balıkçılar ‘Vira Bismillah’ dedi

Muğla’da su ürünleri balıkçılık av sezonu açılışı Milas Gülük Mahallesi'nde düzenlenen tören sonrası balıkçılar ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açıldı.

Vali Akbıyık’a hayırlı olsun ziyareti

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık-Su Ürünleri Genel Müdürü, Daire Başkanları, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü, Muğla Valisi İdris Akbıyık'ı ziyaret etti.

MSKÜ Su Ürünleri Fakültesinden “Balina” Açıklaması

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) araştırmacıları, yaz boyu Muğla kıyılarında görülen ve büyük heyecan yaratan balinalar ile ilgili açıklamalarda bulundu.Ülkemiz kıyılarında çok sık görülmeyen balinalar, Muğla’da vatandaşların cep telefonları ile görüntülendi.

Muğla, Ege’deki iller arasında dördüncü sırada yer aldı

Ege İhracatçı Birliklerinin Temmuz ayı ihracat rakamları açıklandı. Ege Bölgesinin Temmuz ayı ihracat toplamı 2 milyon 429 milyon dolara ulaşırken, Muğla, 98 milyon dolarlık ihracat ile Ege’deki iller arasında dördüncü sırada yer aldı. Muğla en fazla ihracatı su ürünleri ve yaş sebze meyvede gerçekleştirdi.

Su ürünleri ihracatında Muğla zirvede

Türkiye'de 2000 yılı sonrasında ihracatın yıldız sektörlerinden biri olan su ürünlerinin ihracatta 2023 yılı ilk yarı karnesi belli oldu. 2022 yılının ocak-haziran döneminde 760 milyon dolarlık dövizi Türkiye'ye kazandıran su ürünleri sektörü, 2023 yılının ilk yarısında ihracatını yüzde 9'luk artışla 829 milyon dolara taşıdı.

Türkiye’nin Börülce merkezi Muğla

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu’na katılarak Muğla’nın ‘Türkiye Yüzyılı’nda hızla artan tarımsal üretim potansiyeli ve ihracatı ile ilgili bir sunum yaptı.

DALKO’DA ARİF YALILI GÜVEN TAZELEDİ

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde faaliyet gösteren S.S. DALKO Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi Olağan Genel Kurulu yapıldı. Seçimli kongrede mevcut başkan Arif Yalılı rakibi Osman Dindar’a karşı büyük bir fark atarak güven tazeledi.

DEPREM BÖLGESİNE 2 TON BALIK GÖNDERDİLER

Muğla Dalyan’da bulunan Su Ürünleri Kooperatifi deprem bölgesindeki afetzede vatandaşlara yardımda bulunarak iki ton balık gönderdi.

MUĞLA’NIN İHRACATI 22 YILDA 63 KAT ARTIRDI

Türkiye’de su ürünleri ihracatının başkenti konumundaki Muğla, 2022 yılında tarihinde ilk kez 1 milyar doları aşmanın gururunu yaşıyor. Muğla, 2022 yılı hedefini tuttururken, Türkiye’de 1 milyar dolar barajını aşan 22’inci il oldu.

AV ARAÇLARI KAYIT ALTINA ALINDI

Fethiye İlçe Tarım Ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Denetim Ekipleri tarafından yapılan çalışmada av araçları markalanarak kayıt altına alındı.

Ortaca’da Sınırlı Sorumlu Su Ürünleri Kooperatifi Kuruldu

Muğla'nın Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi'nde bulunan S.S. Ortaca Su Ürünleri Kooperatifi, Sarıgerme ve Dalyan Mahallesinde faaliyet gösteren balıkçıları bir araya getirdi. Uzun yıllar sorunlarının çözümünde zorluklar yaşayan ve bireysel olarak çözüme ulaşamayan balıkçılar, bundan böyle kurumsal bir yapıda faaliyetlerini sürdürecek.

TÜRKİYE’NİN SU ÜRÜNLERİ İHRACATININ ZİRVESİNDE MUĞLA VE İZMİR VAR

Türkiye'nin ihracatta yıldız sektörleri arasında yer alan Su ürünleri sektörünün yıllık 1,4 milyar dolarlık su ürünleri ihracatının yüzde 62'sini Muğla ve İzmir gerçekleştiriyor.

Muğla’da su ürünleri yetiştiriciliği konuşuldu

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde, Muğla il genelinde su ürünleri yetiştiriciliği yapanlara yönelik toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşma yapan Kılıç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kültür Balıkçıları Derneği Başkanı İhsan Bozan 'Sektörümüz turizmden sonra en büyük ikinci sektör. Sektörümüzün tanıtımı amaçlı çalışmalar yapıyoruz. 2022'de ilk 7 ayda 460 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik' dedi.

Dalyan Kanallarını Feribot İtfaiye koruyacak

Türkiye'nin en önemli doğal hazineleri arasında gösterilen Muğla'nın Dalyan Kanallarında meydana gelen sazlık yangınlarına müdahale de güçlük yaşanıyordu. Bölgede faaliyet gösteren Dalko Su Ürünleri Kooperatifi bünyesinde bulunan feribota, sazlık ve tekne yangınlarına müdahale için yangın söndürme düzeneği kurdu. Dalko ayrıca traktör tankerine de kurduğu düzenekle karada başlayacak yangınlara da ilk müdahalede bulunacak.

Fethiye'de 146 kasa su ürünlerine el koyuldu

Muğla’nın Fethiye ilçesinde yasa dışı yolarla sokulmak istenen su ürünlerine el koyuldu.

Küçük ölçekli alabalık yetiştiriciliği için ‘büyük proje’

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ev sahipliğinde, Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO), Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği ve Metro Market işbirliğinde ‘Küçük Ölçekli Alabalık Yetiştiriciliğinde Gıda Güvenliği ve Sosyal Uygunluk’ projesi toplantısı ve eğitim çalışmaları gerçekleştirildi. Toplantıda ‘Ölçek olarak küçük, değer olarak büyük’ sloganıyla ile yürütülen ve sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasını amaçlayan projeye yoğun ilgi beklendiği kaydedildi.

Artvin’den Hatay’a kadar deniz suları analiz edilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde başlatılan ve tüm dünyaya örnek teşkil eden 'Sıfır Atık' projesi çerçevesinde 'Geleceğe yelken açıyoruz' ekibi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğinde Türkiye'nin tüm kıyılarından alınan su numuneleri analiz için MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi hocalarına teslim edildi.